Yasak, havaya da yükseldi


Türk devletinin on binlerce askerini yığarak neredeyse her alanını ve her şeyi yasakladığı Hakkari’de dünden itibaren artık gökyüzü de yasak kapsamına alındı.
Hakkari Valiliği, kent genelinde sivil İHA ve motorlu çok hafif hava araçlarının askeri bölgeler ile bazı resmi kurumlar üzerinde uçuşunun izne bağlandığını duyurdu. Yasağın, HPG’nin hava araçlarıyla yaptığı ve Türk devletinin inkar ettiği eylemin ardından gelmesi dikkat çekti.
15 Temmuz’daki devlet içi çatışmadan 5 gün sonra ilan edilen ve 7 kez uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması 18 Temmuz itibarıyla resmi olarak kalksa da Colemêrg (Hakkari)  ve ilçelerinde ağırlaşarak devam ediyor. Hakkari yasaklı bölge, GBT kontrolü, her yeri saran arama ve kontrol noktaları, yapımı devam eden karakol-kalekollar, MOBESE ve sivil alanları ablukaya alan zırhlı araçlarla adeta bir askeri üssü andırıyor. Kentte yakılmadık orman, basılmadık ev kalmazken, tüm köyler, yaylalar, yollar asker kontrolü altında. Hayvancılık, doğa turizmi ve diğer ekonomik faaliyetler tamamen durmuş durumda. Her 15 günde bir 30 bölgenin ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edildiği kentte bu uygulama sürekli hal aldı.
HPG’nin eyleminin ardından
Bilindiği gibi gerillalar, 9 Kasım günü akşam saatlerinde ve 10 Kasım günü saat 09.00 sıralarında Şemdinli’ye bağlı Bêsosın Köyü Sılor Tepesi (Ortaklar Köyü Süngü Tepesi), Hakkari Dağ Komando Tugayı, Şırnak 23. Tümen Komutanlığı Merkez Alanı, Cizre Tank Taburu, Silopi Hacılar Askeri Toplanma Alanı ile Silopi’ye bağlı Şehit Mesut Sınır Karakolu ve Şırnak Valiliği’ni hava araçlarıyla vurdu. Yeni bir taktik ve teknikle gerçekleştirilen bu devrimci hamlede, sadece Bêsosin Silor Tepesi’nde 17 Türk askeri öldü, 37’si yaralandı, 9’unun da akıbeti belli olmadı.
Yalanı Vali başlatmıştı
Bêsosin’daki eylem gizlenemeyince Hakkâri Valiliği’nden yapılan açıklamada, ‘patlama’ oldu ve bunu da top atışı yapıldığı sırada arızalı mühimmatın neden olduğu yalanı ileri sürüldü. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘topla alakalı’; sonrasında Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ‘kaza’ dedi. HPG BİM, ertesi gün yalanlarını yüzlerine çarptı. Türk Genelkurmayı düne kadar da ”açıklayacağız” dediği raporu açıklayamadı.
Dün de havayı yasakladılar
Hakkari Valiliği, dün yaptığı yeni açıklamada, kent genelindeki yasaklara havayı da dahil etti. Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ”İlimiz hava sahası içerisinde sivil insansız hava araçları (İHA veya drone) ve motorlu çok hafif hava araçlarının askeri güvenlik bölgeleri ve milli güvenliğimiz bakımından hassasiyet arz eden kurum ve kuruluşlar üzerinde izinsiz uçuş yapılmasının, fotoğraf çekilmesinin ve video kaydı yapılmasının, askeri ve sivil hava alanlarında uçuşların tehlikeye düşürülmesinin engellenmesi, ilimizin terörle mücadele açısından taşıdığı hassasiyet gereği sivil insansız hava araçları (İHA veya drone) ve motorlu çok hafif hava araçları ile uçuş yapılmasının, tehlikeli madde taşınmasının, fotoğraf çekilmesinin ve video kaydı yapılmasının uygun olmadığı, sivil uçuşların yanı sıra il sınırları içerisinde alçak irtifada uçuş yapan çok sayıda helikopter trafiğinin bulunduğu, kuralların ihlali halinde ve bu araçların radarda da görülmeme ihtimali karşısında telafisi olmayan durumların vuku bulabileceği değerlendirildiğinden, Hakkari il sınırları içerisinde sivil insansız hava araçları (İHA veya drone) ve motorlu çok hafif hava araçlarının uçuşunun izinsiz olarak yapılmaması, her türlü sivil insansız hava araçları (İHA veya drone) ve motorlu çok hafif hava araçları ile izin alınmadan gerçekleştirilen uçuşların kolluk birimlerince tespiti halinde bu durum tutanağa bağlanacak ve mezkur mevzuat çerçevesinde ilgili kişiler hakkında idari işlem yapılacaktır.”
HAKKARİ

Yorumlar