Yaramaz çocuk Corbyn



23 Haziran 2016’da Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış referandumu yapıldığında ve çoğunluk çıkışı desteklediğinde tam çıkış tarihi 29 Mart 2019 olarak belirlenmişti. Yaklaşık iki yıllık sürede bir çıkışın gerçekleşeceğine kimse şüpheyle bakmıyordu.

AB’den çıkmanın hiç de düşünüldüğü kadar kolay olmadığı referandumun hemen ardından ortaya çıktı. Şimdi resmi çıkışa 6 ay var ama Brexit düğümü çözülemiyor.
Sadece AB üyeleri ve İngiltere arasında fikir ayrılıkları yok. AB üyeleri arasında da İngiliz hükümetinde de farklı gruplar, farklı ayrılık fikrine sahip. Son haftalarda zaman daraldıkça iki tarafta daha çok gerilmeye başladı.
İngiltere ‘Kolaylaştırılmış Gümrük Anlaşması’ adı altında yeni bir ticaret modeli sundu ki bu model Muhafazakar hükümetinden bazı vekiller ve bakanlar tarafından AB’ye fazla tolerans gösterildiği gerekçesiyle şiddetle ret ediliyor.

AB’de bu modelin uygulanılabilirliği konusunda kuşkulu. İstifa eden edene. En son Ulaşım Bakanı Jo Johnson istifa etti. Johnson, yine Brexit yüzünden istida eden eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın kardeşi. Johnson ikinci bir referandum talep ediyordu. İki kardeş taban tavana farklı politikayı destekliyorlar. Boris AB karşıtı, Jo ise AB yanlısı. Kardeşlerin rekabet içerisinde olması ve farklı siyasi fraksiyonlardan beslenmesi İngiliz politikasında rastlanır bir durum. Jo ve Boris kardeşler bir istisna değil.

Jo gitti ama kalanlar Başbakan May’i koltuktan indirme planları kuruyorlar hala. May’in yeni modeli bu hafta AB tarafından tartışılacak ama bir grup Muhafazakar Partili vekil May’in planı Brüksel’e gitmeden önünü kapama derdine düştü. Haftaya büyük siyasi patlamalar olacak.
Öte yandan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in ikinci bir referanduma sıcak bakmadığı açıklaması gündeme oturdu. Corbyn Cuma günü Alman gazetesi Der Spiegel’e bir röportaj verdi. Corybn’in bu açıklaması birçok sevenini hayal kırıklığına uğrattı. İşçi Partisi’nin özellikle Corbyn’in sevenlerinin büyük bir çoğunluğu AB yanlısı olduğu için bu tavrı büyük bir kırgınlık yarattı.
Corbyn’in sosyalist düşüncelerinden ötürü AB gibi kapitalist ve neo-liberal ekonomik politikaları olan oluşumları desteklemeyeceğini herkes tahmin edebiliyordu.

Corbyn’e göre AB’nin kurulmasıyla işçi sömürüsü arttı. Çalışma koşulları kötüleşti. Üçüncü dünya ülkeleri daha da fakirleşti. Corbyn’e tepkiler artıyor. Bu yüzden de devreye diğer İşçi Partili vekiller girdi ve ikinci bir referandumun bir ihtimal olarak gördüklerini açıkladılar. Bu açıklamanın yegane amacı elbette Corbyn’e yönelik tepkileri törpülemek.

Corbyn partisi tarafından evin afacan ve yaramaz çocuğu olarak görülüyor. Sevimli ve dobra. Eve gelen misafirlerin yanında kendisinden beklenildiği gibi davranmıyor. Aslında doğruları söylüyor ama aileye zarar verdiği gerekçesiyle her defasında farklı cezalar alıyor. Odaya kapatılsa da pencereyi açıp tüm sokağa doğru olanı ve inandığı düşünceleri haykırabilecek bir politikacı Corbyn. Onu bu yüzden sevmiyorlar. Ama biz onu bu yüzden seviyoruz.

Yorumlar