Paylan: Savaş ve faiz bütçesidir


BERİVAN ALTAN / MA /ANKARA

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olan HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, hazırlanan 2019 yılı bütçesinin de önceki dönem bütçelerinde olduğu gibi savaş, rant ve sermayeyi düşünen bir bütçe olduğunu söyledi.
AKP hükümeti tarafından hazırlanan 2019 yılı bütçesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Her ne kadar hükümet tarafından krizin aşıldığı yönünde açıklama yapılsa da bütçede hükümetin ülkeyi krize götüren politikalarının devam edeceği görülüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olan HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de bütçe gelirlerinin adaletsiz toplandığını, harcanırken de adaletsiz ve vicdansız olduğunu söyledi.

Militarizme bol kepçe
İçişleri Bakanlığı’na, Jandarma’ya ve Milli Savunma Bakanlığı’na ayrılan bütçelere bakıldığında yüzde 100 bir artış görüldüğünü belirten Paylan, şunları söyledi: “Bu da çocuklarımızın daha kötü eğitim almasına, vatandaşlarımızın daha az sağlıktan yararlanmasına ve daha az hizmete kaynak ayrıldığını; silah ve savaşa daha çok kaynak ayrıldığını gösterir. Bunun pek çok sonucu var. Demokrasi güvenlik, özgürlük güvenlik dengesini kuramadığımız sürece daha fazla faize bütçe ayrılıyor. Gelecek yılın bütçesinde faiz harcamalarının yüzde 60’tan fazla arttığını görüyoruz. Yani bütçe faiz, savaş bütçesidir.”

AKP’nin yıllardır bahsettiği ve söylediği mega projeler olan yol, köprü, otoban vaatlerinin bütçede büyük bir yer aldığını kaydeden Paylan, “Öyle Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi ‘bunların bütçeye beş kuruş maliyeti olmayacak’ söylemlerinin yansıması yok. Çünkü bunlar yandaş müteahhitlere verdikleri ihalelerde hazine garantisi verdiler. ‘Bu köprüden, otobandan her gün 100 bin araç geçecek’ dediler. Bunun imkanı yok. Hazineye büyük bir yük getirdi. O zaman 2 TL olan dolar bugün 6 TL ve hazine garantisini euro ve dolar üzerinden verdiler. O kadar araç geçmediği için gelecek yılın bütçesinden yalnızca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda yalnızca 4 milyar TL, eski parayla 4 katrilyon lira hazine garantisi ödeyecek ve bu hazine garantileri artarak, devam ediyor. Bu yatırımlar hazine trilyonlarca, katrilyonlarca yük getiriyor.”

İçişleri bütçesi geldiğinde
Türk İçişleri Bakanlığı bütçesi geldiğinde de aktif bir muhalefet yürüteceklerini söyleyen Paylan, “Bakan’a soracağız ‘niye bu kadar savaş, niye bu kadar şiddet? Ne  sonuç aldınız.’ Bu kadar baskı, zulüm, gözaltı, tutuklamalar sonuç ne huzurumuz, refahımız gitmiş” dedi. Tüm bunlara karşı toplumsal hareketliliğin önemine dikkat çeken Paylan, “Bu itirazlarımızı her yerelden yükseltmeliyiz. İtirazlarımızı yükseltmedikçe müesses nizam savaş politikalarına devam edecek ve hepimizin refah ve huzurunu çalacak. Buna itiraz etmek istiyorsak biran önce mücadele etmeli ve örgütlenmeliyiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar