Kobanê’de jüri dünya sinemasında



NAZIM DAŞTAN / MA/KOBANÊ
Amudê Sineması katliamının 58’inci yıldönümünde dünya sinemasının kadın ve direniş temalı filmleri ”Kobanê Uluslararası Film Festivali”nde Kuzey ve Doğu Suriyelilerle buluşuyor.
Rojava Film Komünü’nün düzenlediği ”Kobanê Uluslararası Film Festivali” dün başladı. Yedi gün sürecek olan festival, ilk kez uluslararası anlamda düzenlenen festivale dünya sinemasından 400’den fazla film başvuru yaptı. Jüri tarafından seçilen 80 film, sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalde, Efrîn’e dair özel gösterimler de olacak. Kadın ve direniş filmlerinin ağırlıkta olacağı etkinlikte, film gösterimleri Kobanê’nin yanı sıra Amûdê, Qamişlo, Serêkanîyê ve Derik gibi kentlerde de yapılacak. Kısa film, kurmaca, animasyon ve direniş belgeselleri gibi bölümlerin olduğu festivalin jürisinde ise, aralarında yönetmen ve müzisyenlerin de bulunduğu Katrin Olafsdôttır, Leonardo Heiblum, Berivan Xalid, Rachid Bouksim, Mylene Sauloy, Javier Corcuera gibi isimler yer alıyor.

Halklar buluşuyor
Festivalin organizatörlerinden yer olan Deniz Tekoşin, ilk kez uluslararası anlamda düzenledikleri festivalin büyük bir heyecan  yarattığını aktardı. 13 Kasım’dan 19 Kasım’a kadar sürecek olan festivalin dışardan konuklarının da olacağını belirten Tekoşin, “Bu festivalin amacı hem Rojava hem de diğer bölgedeki insanları buluşturmak. Kültürel ve sanatsal etkinliklerle halkların birbiri ile bağlantılarını sağlamak istiyoruz. Yine bir direniş kültürü var. Özellikle kadınların öncülük ettiği bu direniş, tüm dünyaya ilham olmuş durumda. Şimdi bunun sanatı yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Kadın temalı
Festivalde kadın yönetmenleri ön plana çıkaracaklarını ifade eden Tekoşin, yapılan filmler ile ortaklaşan bir kadın direniş kültürünün de oluştuğuna vurgu yaptı. Bunu daha da geliştirmek istediklerinin altını çizen Tekoşin, şöyle devam etti: “Dünyada daha önce örnekleri ile karşılaştık. Ancak devrim topraklarında ilk kez meydana geliyor. Biz Rojava devriminde öncülük yapan kadınları sinemaya da taşımak istiyoruz. Bu duruma diğer kadınları da dahil etmek istiyoruz. Tıpkı 1978’de Fransa’da başlayan ve bugüne kadar devam eden Uluslararası Kadın Film Festivali tarzında olacak. Bunu ilerleyen festivallerde daha da geliştireceğiz.”

Kamplarda film
Birçok bölge ve kentin yanı sıra kamplarda da film gösterimleri düzenleyeceklerini dile getiren Tekoşin, bu kamplarda yerleri ve yaşam alanları yakılıp yıkılan insanların barındığını belirterek, bunların başında Şehba, Maxmur, Şengal ve Eyn İsa’daki kampların geldiğini söyledi. Tekoşin, buralarda da etkinlikler düzenleyerek, halklar ile bir araya geleceklerini dile getirdi.

Amûdê yangını
13 Kasım 1960 tarihinde 500 kadar ilkokul çocuğunun film izlediği sırada 120 kapasiteli Amûdê sinemasında çıkan yangında tamamına yakını çocuk 283 kişi yanarak can vermişti. Festival, bu büyük trajedinin 58’inci yıl dönümüne denk getirildi.

Yorumlar