İşçiler arasında ırkçı tasnif


Gözaltına alınan 3. Havalimanı işçilerinin ifadeleri alınırken „Kürt müsün Türk müsün?“ diye soruldu. İddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan 61 kişinin neredeyse tamamı Kürt. Avukatlarına göre bu tasnif, tesadüf değil.
MELİKE CEYHAN / MA / İSTANBUL
3. Havalimanı inşaatı işçileri için hazırlanan iddianamede, işçilerin kurduğu Whatsapp grubunun suç olarak nitelendirilmesini akıl dışı olarak nitelendiren Avukat Ahmet Baran Çelik, iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan 61 kişinin Kürt olmasının da tesadüf olmadığını kaydetti.
Kötü çalışma koşullarına karşı iş bırakan ve ardından tutuklanan 3. Havalimanı inşaatı işçileri için hazırlanan iddianamede, binlerce işçinin katıldığı iş bırakma eylemi „yasadışı“ olarak nitelendirildi. İşçilerin avukatlarından Ahmet Baran Çelik, talepleri için iş bırakan işçilerin kendi aralarında haberleşmek için kurdukları „Grup Direniş“ isimli Whatsapp grubunun ve bu gruptaki yazışmalarının suç olarak nitelendirilmesinin akıl dışı olduğunu ifade etti.
3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin 14 Eylül günü iş bırakma eylemlerini hatırlatan Avukat Çelik, “İşçiler ile işveren arasında bir diyalog süreci yaşandı. Bu süreçte işçiler taleplerini daha somut bir şekilde anlatmak ve organize olmak adına Whatsapp grubu kurmuşlar. İddianamede bu grup suç unsuru olarak gösterilmekte. Whatsapp grubu hukuki manada bir delil olamaz. İnsanlar bir akşam yemeği organizasyonunda dahi Whatsapp grubu oluşturuyorlar. Hayatın içinde olan, kolaylık sağlayan bir durumdur. Bu grubu suç kabul etmek mantık dışıdır” dedi.
Milletvekiline suçlu muamelesi
 HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün işçilerin eylemine destek vermek amacıyla havalimanı şantiyesine gittiğini hatırlatan Av. Çelik, “İşçilerin eylem esnasında çektirdiği fotoğrafların içinde Gülüm de vardı. Bu foto Whatsapp grubunun profil fotoğrafında yer alıyordu. Whatsapp grubunun suç olarak lanse edilmesinin bu grubun profil resminde Gülüm’ün de yer almasının da etkisi var. Bunu da işçilerin gözaltına alındıklarında karakolda hemen herkese ‘Züleyha Gülüm’le ne işiniz var’ şeklinde sorular sorulmasından, Gülüm’ün bir milletvekili gibi değil de suçluymuş gibi sorular yönlendirilmesinden anlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.
İşverene soruşturma yok
 İşveren ve sorumlu kişilere herhangi bir davanın açılmadığını dile getiren Çelik, havalimanı inşaatında yaşanan iş cinayetlerinin, hukuka aykırı durumların ve kötü koşulların hepsinin soruşturmaya ve kovuşturmaya konu olması gereken suçlar olduğunu aktardı. Bu konuların hiçbirinin davaya dahil edilmediğine dikkat çeken Av. Çelik, “İşveren, işçilerin taleplerinde haklı olduğunu ve bunların iyileştirilmesine dair adımları atacaklarını söylemişti. Bu açıklamalar bile işçilerin haklı olduğunu göstermesine rağmen işverenlere herhangi bir soruşturma açılmadı. İşçiler ise gözaltına maruz bırakıldı, darp edildi, tutuklandı. Şu anda da yargılanıyorlar” dedi.
Kürt müsün, Türk müsün?
 Gözaltına alınan işçilerin ifadeleri alınırken „Kürt müsün Türk müsün?“ diye soruların yöneltildiğini kaydeden Avukat Çelik, şu anda da iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan 61 kişinin neredeyse tamamının Kürt olmasının tesadüf olmadığını kaydetti. Avukat Ahmet Baran Çelik, inşaat işçilerinin Kürt olduğunun da gözardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, toplumdan tepki almamak ve Kürtleri günah keçisi ilan etmek için böyle bir yöntem uygulandığını söyledi.

Yorumlar