İnadına HDP!


HDP’yi düşman anladı ama dostlar-dost geçinenler hala anlamadı mı?
Yerel seçimler yaklaşırken HDP’ye yönelik operasyon çabaları ve tartışmalar da artıyor.
Memlekette eskiden beri her türlü solcu parti ve Kürt partisi vardı. Halen de var. Bu partiler seçimlere de girdiler. Aldıkları oy ve kitle desteği bir derde deva olmadı, olmayacak. Sokakta mücadele edeceğiz diyorlardı ama sokaklarda da pek görünmüyorlar.
Bu örgütlenmeler yetersiz kaldığı için HDP kuruldu. HDP sadece o partilerin-örgütlerin aritmetik bir toplamı değildir. Yeni bir yaşam felsefesi, paradigması ve özgürlük perspektifidir.
HDP, savaşa karşı barışı ve siyasi çözümü, tek adam-tek parti diktatörlüğüne karşı çoğulculuğu, demokrasiyi, temel insan haklarını, tek tekçi hegemonyaya ve diktaya karşı bütün farklılıkların eşit ve özgür olarak yaşaması gerektiğini ve yaşayabileceğini savunarak ortaya çıktı. Temel iddia ve hedeflerini „Yeni Yaşam“ paradigmasıyla özetledi.
Daha kuruluşundan beri bir yandan iktidarın kanlı saldırılarına, bir yandan da solcu-yurtsever geçinen çevrelerin sözde eleştirilerine hedef olmuştur. HDP’yi engellemek için her türlü saldırı, iftira mubah görülmüştür.
HDP, bütün bileşenleriyle başarılı bir mücadele vermiş ve bu saldırıları püskürterek halkın geniş bir desteğini almıştır. 7 Haziran 2015 seçimlerinde bütün engelleri aşarak tarihi bir zafer kazanmıştır. Tek parti-tek adam diktası var olan sistem içinde olanaksız hale gelmiştir.
Bu nedenle 7 Haziran sonrası Erdoğan şefliğinde yeni bir darbe yapıldı. Buna rağmen HDP’yi barajın altına itemediler. AKP-CHP-MHP birleşip anayasa değişikliği yaparak HDP eşbaşkanlarını, vekillerini, belediye eşbaşkanlarını zindanlara doldurdular. Kurulan yeni dikta rejimine karşı mücadeleyi yükseltmek gerekiyor. HDP bu sorunları tartışıyor ve tartışacak.
İnatla bunu anlamazdan gelip HDP’yi dar ideolojik kalıplar ya da milliyet, din, mezhep hatta aşiret kalıpları zemininde bir tartışmaya ve ayrışmaya zorlamak akıl karı bir iş değildir. İhanet değilse aptallıktır.
HDP’ye karşı çıkıp kendi “solcu“ ya da „Kürtçü“ dükkanlarında tatmin olanlar statükoyu sürdürmek isteyen, düzenin değişmesinden rahatsız olan konformistlerdir.
7 Haziran 2015 seçimlerinde bozguna uğrayan Erdoğan ve AKP diktası o günden beri HDP’yi tasfiye edebilmek için her türlü saldırıyı yapıyor. HDP halkla birlikte bu zulme karşı direniyor. HDP’ye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
Bu nedenle HDP’nin kendi içinde sürekli yenilenme ve eksiklerini gidermek için tartışması doğaldır. Ama ilk günden beri HDP paradigmasına karşı çıkanların, HDP’den intikam almak için fırsat kollayanların çeşitli bahanelere sığınarak saldırıya geçmeleri başka bir olgudur. Bu eski ve iflas etmiş dogmatik, milliyetçi, dinci, mezhepçi anlayışları hortlatmak demektir.
Seçimler yaklaşırken bir de seçimleri küçümseyen, nasıl olsa gene oyları çalacaklar, gene hapse atacaklar vb. diyerek halkın motivasyonunu engellemek isteyen eğilimler vardır. Daha ileri mücadele yöntemleri geliştirmedikçe bu eğilimler hiç savaşmadan baştan teslimiyeti savunuyor demektir.
HDP’nin kazandığı mevziler halkın yıllardır verdiği emek, ter, kan ve can pahasına kazanılmıştır. Bunlar düşmanın insafına terk edilemez. Tam tersine korunmalı ve daha da geliştirilmelidir.
Kazanılmış hiçbir mevzi diktatörlüğe teslim edilemez. Zorla-zorbalıkla el konulduğu takdirde buna karşı da direnilmelidir. Bu zorbaların işgalciliği ve zindancılığı başardıkları anlamına gelmez. Tersine halkın bu direnişiyle onlara bir saniye bile rahat verilmemelidir.
HDP dışındaki partiler AKP diktası etrafında birleştiler. Onların amacı HDP’yi tasfiye edip sistemi sürdürmektir. CHP’ye birkaç belediye alıp oralarda üslenmek-beslenmek yetiyor. İYİ Parti ise MHP’nin ikiz kardeşidir. O kadar laftan sonra MHP’nin yerini almaktan başka derdi olmadığı anlaşılıyor.
Bu şartlarda HDP hem ana muhalefet partisi hem de tek gerçek muhalefet partisidir. Muhalefetini de seçimden seçime değil her gün yapmaktadır.
Hala HDP’nin uzağında olan bazı sol ve yurtsever partiler HDP etrafında birleşmeli ve sistemin zulmüne dur demelidir. Yoksa varlıkları anlamsız hale gelecektir.
HDP’nin kuruluşunu engellemek istediler, yenildiler. HDP’yi barajın altında bırakıp boğmak istediler, yenildiler. Şimdi de yalanlarla, zindanlarla, zulümle susturmak istiyorlar, gene yenilecekler!
Çünkü HDP halktır.

Yorumlar