Güven’in eylemi Türkiye’yi tecritten kurtulmaya davettir


HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli: Tüm demokrasi dinamiklerini yan yana gelmeye ve bu rejimden kurtulmaya davet ediyoruz. Yerel seçimlerde büyük bir demokrasi mücadelesi başlatalım.
İl eşbaşkanları toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Leyla Güven’in devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eyleminin “Türkiye’yi tecritten kurtulmaya davet” olduğunu söyledi. Temelli, yerel seçimler için de “7/24 çalışacağız ve kayyumları tarihin çöplüğüne süpürüp atacağız” dedi.
HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, genel merkez binasında partisinin il eşbaşkanları toplantısı öncesi gündemdeki konuları değerlendirdi. İl eşbaşkanlarına seslenen Temelli, yerel seçimlere ilişkin önemli bir etabı başlatacaklarını, birlikte planlayacaklarını söyledi. Temelli, “Karşı karşıya kaldığımız durum sadece yerel seçim planlaması değil, faşizmden kurtulma mücadelesidir” dedi.

Savaşla iktidarını sürdürüyor 
Seçimlerden öte ülkenin baskı ortamından kurtulmasın gerektiğini ifade eden Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yer sorun kaynıyor. Kördüğüme dönüşmüş durumda, bütün Türkiye halkları bu sorunların altında inliyor. Bu sorunların müsebbibi bu iktidardır. İktidar bu sorunlardan ve çözümsüzlükten beslenerek, ayakta durma amacındadır. İktidarını, savaşı sürdürerek sağlıyor. Emek sömürüsü had safhadadır.”
Türkiye çekilince çözüm gelişir
 Temelli, barış çağrılarının sadece Türkiye’ye değil, Ortadoğu’ya yönelik olduğunu da söyleyerek, “Libya’daki görüşmelerden Türkiye çekilmiş. Diğer ülkeler Türkiye’nin çekilmesinin çözüme dönük bir olumsuzluk yaratamayacağını söylüyor. İyi ki Türkiye çekildi, çözüm gerçekleşebilir, diyor. Biz aynı şeyi Suriye’de de bekliyoruz. Eğer Türkiye bu görüşmelerden çekilirse çözüm gelişebilir. Türkiye’yi İdlib’den başlayarak çözümsüzlük dayatmaktadır. Bunu yaparken Rojava’ya yönelik bir tehdit dili, düşmanlık dili geliştiriyor; Kürt sorununun çözümüne yönelik adım atılmasını engelliyor” dedi.
Hukukun değil, Saray’ın üstünlüğü
 HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere dikkat çeken Temelli, yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını vurguladı. Temelli, “Bu ülkede hukukun üstünlüğü değil, Saray’ın üstünlüğü var. Yargı vesayet altındadır. Bunu özellikle HDP ile ilgili davalarda ve bize yönelik hazırlanan fezlekelerde görebilirsiniz. Siyaset yargıyı ele geçirmiş. Siyaset dediğimiz şey Saray ve otoriter rejimidir” şeklinde konuştu.
Leyla Güven’den önemli adım 
Rehin tutulan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için girdiği açlık grevi eyleminin, Türkiye’nin özgürleşmesi için önemli bir adım olduğuna işaret eden Temelli, şöyle devam etti: “Türkiye halklarını bir mücadeleye ve Türkiye’yi tecritten kurtulmaya davet etmektedir. Türkiye’de hangi soruna el atsanız orada bu ceberut iktidarın nasıl bir talan siyaseti yaptığını görmeniz mümkün. 100 günlük icraatlarından sonra yeni bir 100 gün program açıklayacağını söylediler. Bu 100 günde başarı olarak gösterdikleri iki başlık var. Yaptıkları tanklar, denize indirdikleri gemiler; yani savaştır. AKP döneminde 113 cezaevi yapılmış ve yeni dönemde 40 yeni cezaevi planlamış.”
Büyük demokrasi mücadelesi
 Bütçe hakkının tümüyle gasp edildiğini, daha fazla yolsuzluk daha fazla işsizlik ve yoksulluğun olduğunu ama buna karşın yeni araç alımları, Saray’ın durumunu iyileştirme ve kadrolaşma kapsamında 10 bin yeni bekçi alındığını söyleyen Temelli, şu çağrıda bulundu: “Bütün kesimleri, kadınları, emekçileri yan yana gelmeye ve bu otoriter rejimden kurtulmaya davet ediyoruz. Bu gerçekleşebilirse demokrasi ve barış konusunda güçlü bir adım atılabilecek, bu sorunlardan kurtulabileceklerdir. Yerel seçimlerde büyük bir demokrasi mücadelesi başlatmak istiyoruz. 24 Haziran’da anayasal diktatörlüğün önüne geçtik. Çağrımız tüm muhalefetedir. Halkımızın yol göstericiliği bizim için rehberdir. 4 buçuk ay gibi bir süremiz var. Tüm parti teşkilatımızın bu süreyi en iyi şekilde değerlendireceği konusunda hiç şüphemiz yok. 7/24 çalışacağız ve kayyumları tarihin çöplüğüne süpürüp atacağız.”
ANKARA

Yorumlar