Gazeteci Çapan’a 169 dava

 

YASİN KOBULAN / MA/İSTANBUL

KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında bugüne kadar 169 dava açıldı. Cezaevinde rehin tutulan Çapan için büyük para cezaları da isteniyor

Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan hakkında sonuçlanan 15 davadan 1 yıl 3 ay hapis ve 131 bin 750 TL para cezası verildi. Çapan, 10 Mayıs’tan bu yana cezaevinde.
Çapan hakkında bugüne kadar gazetede çıkan haberlerden kaynaklı çeşitli iddialarla 169 dava açıldı. Bu davalardan 15’i kesinleşti. Çapan’a yargılandığı 63 davada yerel mahkemelerin verdiği 13 yıl 6 ay hapis cezası ile 220 bin TL para cezası da İstinaf Mahkemesi’nde bekliyor. 7’si asliye ceza mahkemesinde, 76’sı da ağır ceza mahkemesinde olmak üzere toplamda 83 davanın yargılaması devam ediyor. 8 dava için de düşme ve beraat kararı verildi.

İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin gazete haberlerini ileri sürülerek “örgüt propagandası” iddiasıyla vermiş olduğu 1 yıl 3 ay hapis cezasının İdare Mahkemesi tarafından onaylanmasının ardından Çapan 10 Mayıs 2018’de gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan Çapan tutuklanarak Erzurum E Tipi kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

 Çapan, diğer cezaları onaylanmaması durumunda 2019’un Nisan ayında cezaevinden çıkacak. Ancak kesinleşmiş olan 131 bin 750 TL’lik para cezasını ödeyememesi durumunda, Çapan her 20 TL için 1 gün cezaevinde kalacak. Ayrıca bu süreçte Yargıtay ve istinaf Mahkemelerinde incelenen davalarda verilen hapis ve yaklaşık 220 bin TL para cezalarının onanması durumunda ise Çapan uzun süre cezaevinde kalabilir.

Yorumlar