Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası kadın meclisi kuruyor


Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kadınların ekonomide emeğini görünür kılınması amacıyla Kadın Meclisi kurma kararı aldı.
DTSO Meclisi, 31 Ekim’de Kadın Meclisi’nin oluşturulma kararını onayladı. Türkiye’de aynı zamanda bir ilk olma özelliği taşıyan Kadın Meclisi, 2 Aralık 2018 tarihinde tanıtım toplantısını, 2019 Ocak ayının ikinci haftasında ise meclis seçimini gerçekleştirecek. Diyarbakır plakasından esinlenerek Kadın Meclisi, 21 kişiden oluşacak ve üyelerini kendi aralarından 4 kişiden oluşan bir yürütme kurulu seçecek. DTSO bünyesinde yapılan kadın çalışmaları da seçimle birlikte kuruluşunu ilan edecek olan Kadın Meclisi’ne devredilecek.
Mezopotamya Ajansı’nın sorularını yanıtlayan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en belirgin dengesizliğinin ekonomik alanda görüldüğünü, bu yüzden kadın meclisini oluşturmaya ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Örnek teşkil eden bir model 
Bölgede kadın girişimci sayısının oldukça düşük olduğunu, ekonomik alanda faaliyet gösteren sivil toplum kurumlarının karar alma organlarında da kadınların yok denecek kadar az olduğunu belirten İl, bu sorunların kendilerini yeni çözüm arayışına yönelttiğini söyledi. İl, “Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu gibi yapılardan öte kendimizin kurduğu, kalıcı, sürdürülebilir ve çalışmalarında da oda bünyesinde mekan ve finans açıdan desteklenebilecek bir yapı olması gerektiğini düşünerek böyle bir çalışmaya karar verdik” dedi.
Kadın Meclisi çalışmasının bölgede örnek teşkil eden bir model olacağını vurgulayan İl, Oda bünyesinde onun bir organı gibi, meclisi ve yönetimiyle, bütün birimleriyle eş güdümlü çalışabilecek ve ortak kararlar alabilecek bir meclis modelini hedeflediklerini kaydetti. İl, kadınların ancak böyle söz ve karar alma organlarına daha kolay ulaşabileceklerini düşündüklerini ifade etti.
Üç ayaklı çalışma takvimi
 Meclis’in, kadın istihdamı ve kadınların iş gücünde hak ettiği yere ulaşmasını sağlayacağını belirten İl, bu kapsamda üçayaklı bir çalışma takvimi oluşturduklarını ve takvimin ilk ayağı olan sivil toplum örgütleriyle buluşmayı tamamladıklarını belirtti. İkincisi, Meclis kararının DTSO Meclisi’nden geçtiğini, üçüncü olarak da işletme sahibi kadınlılarla buluşma gerçekleştirdiklerini kaydeden İl, 2 Aralık’ta Keçi Burcu’nda lansmanlarını yapacaklarını, kendi mekanlarını oluşturacaklarını ve Ocak ayının ikinci haftasında da Meclis’in kurucular kurulu seçimi yapacaklarını söyledi.
İş dünyasının, kadınlar için en dezavantajlı alan olduğuna vurgu yapan İl, “Bizler yeni gelişmiş ekiple, toplumsal cinsiyet eşitliliğinin yaratılması konusunda politikalar yürütmeye çalışacağız”  dedi.
HABERMERKEZİ

İş alanında devasa eşitsizlik

Veriler, kadınların iş hayatında karar verme ve yönetim mekanizmalarında erkeklerle eşit olmadığını gösteriyor. Dünya Bankası’nın Girişimcilik Araştırması’na göre, Türkiye’de şirket sahipliğinde kadınlar sadece yüzde 25,4’lik bir yer tutuyor. Kadın çoğunluklu yöneticilere sahip şirketlerin oranı ise yüzde 0,3. Türkiye’de şirketlerin sadece yüzde 5,4’ünde bir kadın üst düzey yönetici yer alıyor. Tam zamanlı çalışan kadınların oranı ise 21,9.

Yorumlar