ABD’nin kararını, TC’nin tecridini protesto






ABD’nin Bayık, Karayılan ve Kalkan hakkında aldığı karar ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, Avrupa’nın farklı ülkelerinde protesto edildi. Eylemlerde, ABD’nin kararının 9 Ekim Komplosu’nun bir uzantısı olduğu vurgulandı.
Avrupa’da Kürtler ve dostlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması ve özgürlüğü talebiyle bir süredir başlattığı eylem serisi bu hafta sonunda da devam etti. Tecride karşı eylemlerde ABD’nin, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan ve PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan’ın başına para ödülünü koyması da protesto edildi. Kürtler ve dostları yaptıkları eylemlerde ABD’nin 3 Kürt önderine yönelik kararının, 9 Ekim 1999’da Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun bir uzantısı olduğunu dile getirdi.
ALMANYA
Almanya’nın Frankfurt kentinde tecrit, ABD’nin kararı ve Türk devletinin Kobanê başta olmak üzere Rojava’ya saldırıları, ABD konsolosluğunun önünde yapılan bir mitingle protesto edildi.
Video Player
00:00
01:32
Frankfurt Mezopotamya Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği eylem yüzlerce kişinin katılımıyla ABD Konsolosluğu önünde yapıldı. ‘Biz Kürt özgürlük savaşçıların başına konulan para ödülünü kınıyoruz’, ‘Diktatör Erdoğan’, ‘Rojava ve Kobanê’ye saldırılara son verin’ pankartları ve YPG, YPJ bayraklarının taşındığı eylemde Kürdistanlılar eylem yaptı.
Almanca ‘Katil TC, işbirlikçi ABD’, ‘ABD stop’, ‘Terörist Türkiye’ sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda ABD’nin Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin öncü kadrolarına yönelik aldığı kararın uluslararası komplonun devamı olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada ”Bugün Kürtlerin Ortadoğu’da, mücadeleyle elde ettiği kazanımlar, statükocu güçler tarafından ortadan kaldırmak isteniyor. Bunun için ABD, PKK’nin öncü kadrolarına yönelik bu kararını protesto ediyor ve hiçbir Kürt bu karara karşı sessiz kalmamalıdır” ifadeleri yer aldı. Konuşmalarda Kürdistanlılara haftanın üç günü ABD Konsolosluğu önünde düzenlenecek eylemlere katılım çağrısı yapıldı. Miting, ‘Terörist Türkiye’ sloganları ile sona erdi.
Tecrit ve ABD’nin Bayık, Karayılan ve Kalkan hakkında verdiği karar Hamburg‘ta da yapılan eylemle kınandı. Hamburg’ta yaşayan Kürdistanlılar, ABD konsolosluğu önünde bir araya geldi. Öcalan’ın dev posterinin açıldığı eylemde sık sık ‘Terörist Türkiye’, ‘Katil Türkiye, işbirlikçisi ABD’, ‘Kahrolsun komplo’ gibi sloganlar atıldı. Yapılan konuşmalarda ABD’nin aldığı karar eleştirildi.
Video Player
00:00
01:34
Almanya’nın Pforzheim kentinde Öcalan’a uygulanan tecrit protesto edildi. Pforzheim HBF önünde düzenlenen mitinge çok sayıda Kürdistanlı ve Kürt dostu katıldı. Miting boyunca, ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’, ‘Be Serok jiyan nabe’, ‘Bijî Serok Apo’ ve ‘Faşist Erdoğan’ sloganları atıldı.
Video Player
00:00
02:17
Almanca konuşmalarda da Almanya Başbakanı Angela Merkel’inin Erdoğan’a verdiği destek ile Kürt Halk Önderine yönelik tecrit kınandı.
Almanya’nın Bonn kentinde de ABD’nin PKK’nin öncü kadrolarına ilişkin aldığı karar bir yürüyüş ile protesto edildi.
Video Player
00:00
00:52
Yürüyüşte yapılan açıklamada bu kararın mevcut AKP ve Erdoğan politikalarının destekleme anlamına geldiği belirtildi. Bu kararın uluslararası komplonun devam ettirilmesinin açık ifadesi olduğu da vurgulanan konuşmalarda, Kürtlerin komployu boşa çıkarttığını, Öcalan’ın paradigmasının yarattığı etkinin tüm dünyada yankı uyandırdığı da ifade edildi. Yürüyüş boyunca sık sık, ‘Bijî PKK’, ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘İşgalciler Kürdistan’dan çıkın’ sloganları atıldı.
Almanya’nın Kassel kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, ABD’nin kararını protesto etmek için alanlardaydı.
Kassel Aue Stationun önünde bir araya gelen eylemciler, yapılan konuşmalar ardından yürüyüşe geçti. ABD, Almanya ve Türkiye aleyhine sloganların atıldığı eylemde Almanya’da PKK yasağı da kınandı. Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla eylemciler Öcalan posterleri taşıdı.
Öcalan’ın posterlerinin açılması ardından polis yürüyüşü durdurdu ve posterlerin indirilmesini istedi. Eylemciler kabul etmeyince polis halka saldırdı ve bazı kişileri gözaltına aldı. Eylemciler gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar eylemini sürdürdü ve daha sonra sonlandırdı.
AVUSTURYA
Avusturya’nın başkenti Viyana’da da ABD’nin kararı protesto edildi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylem ABD Konsolosluğu önünde yapıldı. ‘İkinci uluslararası komploya hayır’, ‘Onurlu öncülerimizden uzak durun’ ve ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’ yazılı pankartlar taşındı. Kürt önderleri Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın fotoğraflarının olduğu pankartların da taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, ABD’nin aldığı kararın Türk devletine hizmet ettiği ve bir an önce bu talihsiz karardan vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
Viyana’daki Kürtler Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri saat 09.00 ila 11.00 arası ve Cuma günü de saat 14.00-16.00 arası ABD konsolosluğu önünde eylemde olacak.
FRANSA
Fransa’nın Avignon kentinde Öcalan’a uygulanan tecrit ile ABD’nin kararı bir eylemle protesto edildi.
Video Player
00:00
01:26
Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği yürüyüş Avignon istasyonu önünde başladı. Belediyeye kadar yürüyen eylemciler, sık sık ‘Bijî berxwedana Kobanê’, ‘Bijî Serok Apo”, ‘Her yer Kobanê her yer direniş’, ‘Hepimiz PKK’liyiz’, ‘PKK halktır halk burada’, ‘Kürdistan’a statü’, ‘Terörist Erdoğan’, ‘Katil Erdoğan’ sloganları atan eylemciler, bildiri de dağıttı.
Mitingte konuşan CDK-F Eş Başkanlık Divanı üyesi Cevat Güneş Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar eylemlerin kesintisiz süreceğini söyledi.
Fransa’nın Reims kentinde de Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit protesto edildi. Düzenlenen meşaleli yürüyüş Reims merkez istasyonu önünde başladı ve Place d’Erlon’da sona erdi. Yürüyüşe Fransız Komünist Partisi, CGT sendikası, genç komünistler ve TKP-ML üyeleri de katıldı.
Fransa’nın Marsilya kentinde Öcalan üzerindeki tecrit ve Amerika’nın PKK yöneticileri hakkında aldığı karar yapılan eylemle protesto edildi. Önceki gün saat 14:00’de düzenlenen mitinge çok sayıda Kürdistanlı dostları katıldı. PKK ve KCK yöneticileri Murat Karayılan, Duran Kalkan ve Cemil Bayık’ın resimlerinin olduğu posterler açıldı. ‘ABD nin aldığı kararı tanımıyor’ ve ‘PKK halktır halk burada’ yazılı pankartlar taşındı.


Demokratik Toplum Merkezi adına siyasetçi Azad Şırnak bir konuşma yaptı. Şırnak, ”PKK insanlık haraketidir. Bu kararı alanlar 40 yıllık geçmişimize baksın. Bizler Mazlum Doğan’ın dediği gibi, teslimiyeti değil direnişi seçtik” dedi.
İSVİÇRE
İsviçre’nin Basel kentindeki eylemi Kürt Gençlik Hareketi, Kürt Toplum Merkezi ve Basel Ronahî Kadın Meclisi birlikte organize etti. Çok sayıda Kürdistanlının katıldığı yürüyüşte Kürtler ve dostları, Marktpatz’dan Dreirosenbrücke’ye kadar yürüdü.
ABD’nin kararının protesto edildiği yürüyüşe İsviçreli anarşist, antikapitalist ve Türkiyeli sol örgütler de katıldı.
Sık sık, ‘PKK halktır halk burada’ sloganları atıldı.
Yürüyüşte PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrak ve posterleri taşındı.
Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit ve ABD’nin 3 PKK yöneticisini hedef aldığı karar İsviçre’nin başkenti Bern‘de protesto edildi. Bern Barış Anneleri İnisiyatifi öncülüğünde Kornhausplatz’da düzenlenen eylemde tecride ilişkin bilgilendirme masası da açıldı. Almanca bildirilerin de dağıtıldığı eylemde resim sergisi açıldı ve erbane grubu tarafından müzik dinletisi yaptı. Eylemde Barış Anneleri adına yapılan konuşmada barıştan yana olan bir halkın haklı talepleri karşısında ABD’nin 3 Kürt Önderine yönelik almış olduğu kararın kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, ”Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya ve kalıcı barış sağlanıncaya kadar bizler barış anaları olarak alanlarda olmaya ve barışı haykırmaya devam edeceğiz” denildi. Konuşmaların ardından eylem sona erdi.
Video Player
00:00
02:19
İSVEÇ
Cuma günü akşama doğru İsveç’in başkenti Stockholm’de ABD Büyükelçilik binası önünde de eylem vardı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı üzerine toplanan Kürtler ve dostları üzerinde Karayılan, Bayık ve Kalkan’ın fotoğraflarının bulunduğu İngilizce ‘Kanlı ellerinizi Kürt halkından çekin’ yazılı büyük bir pankart açtı.
 HABER MERKEZİ


Jinên Ciwan ên Azad’dan Düsseldorf’da eylem

Jinên Ciwan ên Azad (JCA) üyeleri Almanya’nın Düsseldorf kentinde işlek bir otobanın üzerindeki köprüye ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür’ yazılı pankart astı.

Eylemde PKK bayrağı da açıldı. Pankart uzun süre köprüde asılı kaldı. Kürdistanlı genç kadınlar, ‘Rêber APO’nun özgürlüğü için başkaldır’ çağrısı yaptı. DÜSSELDORF


Atina’da gençlerden 3 günlük çadır eylemi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla Yunanistan’ın başkenti Atina’da üç günlük çadır eylemi başladı. Syntegma Meydanı’nda başlatılan çadır eylemini, Türkiye Sol Hareketi üyeleri ve Kürt dostu Yunanlar da destekliyor. Açılan stantta Öcalan’ın posterleri ve KCK, PKK bayrakları asılarak, İmralı tecridini anlatan bildiriler dağıtıldı. Meydanda çalınan devrimci marşlar ve atılan sloganlarla tecrit protesto edildi.


Bayık burada, Karayılan burada, Kalkan burada

Almanya’nın başkenti Berlin’de de ABD’nin kararı protesto edildi. Almanya’da 25.yılına giren PKK yasağı da ‘utanç verici’ olarak nitelendirildi ve bir an evvel bu yasağın kaldırılması istendi. Mitinge Berlin Halk Meclisi, PYD Berlin, HDK Berlin Brandenburg, Êzîdî Federasyonu NAVYEK, Êzîdî Kadın Meclisi EDESA, DEST DAN Kadın Meclisi, Dersim Özgürlük İnisiyatifi ve CİK gibi kurumlar katıldı.
Mitinge ayrıca Türkiye devrimci hareketinin ve kurumlarının temsilcileri de katılarak ABD’ kararını ve başta Almanya’da olmak üzere Avrupa’nın birçok yerinde uygulanan gayri hukuki PKK yasağını da protesto etti. Mitingte sık sık, ‘Bayık burada, Kalkan burada, Karayılan burada’, ‘Dağlarda arama onlar burada’, ‘Hepimiz Bayık, Kalkan ve Karayılanız’, ‘ABD Kürdistan’dan elini çek’, ‘Yaşasın devrim öncülerimiz’, ‘Bijî Serok Apo’ ve ‘Yaşasın enternasyonal dayanışma sloganları’ atıldı. Berlin DKTM Eşbaşkanı Yeko Ardıl, ”Bugün dünyanın bir çok yerinde Kürtler dostlarıyla birlikte ABD’nin kararını protesto ediyor. Dağlarda öncülerimizi aramayın. Bir hesabınız varsa biz buradayız” dedi.
AveG-KON adına Baki Selçuk da ABD’nin kararının, özgürlük isteyen tüm halkların inkarı olduğunu söyledi.
Mitingin sonunda Berlin polisi sloganları gerekçe göstererek biri kadın 7 Kürdistanlıyı gözaltına aldı. Bunun üzerine miting alanında dağılmayarak gözaltına alınanların bırakılmasını bekleyen eylemciler, alınanların bırakılmasının ardından dağıldı.
Miting tertip komitesi Berlin polisinin bu tavrını kınayarak, halka duyarlılık çağrısı yaptı.
Video Player
00:00
01:50


PKK ‘terörist’ değil insanlık onuru

İtalya’nın başkenti Roma’da da ABD protesto edildi. ABD’nin kararının böylesi bir süreçte alınmasının ahlaki olmadığı ve uluslararası komplonun devamı olduğuna dikkat çekilen eylemde PKK’nin ‘terör’ örgütü olmadığı, aksine insanlık hareketi olduğu ve öncü kadrolarının da Kürt halkının onuru olduğu dile geldi.
Video Player

Yorumlar