4 ülkede protesto eylemleri


ABD’nin KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan ve PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan’ın başına para ödülünü koyması Fransa, Avusturya, İsviçre ve Yunanistan’da yapılan eylemlerle protesto edildi.
Fransa’nın Marsilya kentinde bir grup Kürdistanlı, ABD Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Eylemciler ‘Hepimiz PKK’liyiz’, ‘Katil Erdoğan, işbirlikçi Trump’ ve ‘Bijî Serok Apo’ sloganlarını attı.

Ellerinde PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan eylemciler, ABD’nin kararını kınayan dövizler de taşıdı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Türk devletinin Öcalan’a uyguladığı tecrit ve Rojava’ya yönelik saldırılar protesto edildi.
Opera meydanında düzenlenen eyleme, Viyana Demokratik Kürt Toplum Meclisi öncülük etti. Eylemde PKK ve YPG bayrakları taşınırken, meydanda kurulan bir çadırda Öcalan’ın durumuna ilişkin bildiriler dağıtıldı.

‘Kararı tanımıyoruz’
İsviçre’nin St Gallen ve Basel kentlerinde ABD’nin PKK ve KCK yöneticilerinin başına ödül koyma kararı, Fransa’nın Strasbourg’daki eylemi yasaklaması ve Öcalan’a tecrit protesto edildi.
İsviçre Tevgera Ciwanên Şoreşger’in acil eylem çağrısıyla akşam saatlerinde Basel’deki Markplatz‘ta bir araya gelen Kürt gençleri, buradan Öcalan posterleri ile ‘Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü’ pankartı taşıyarak Claraplatz’a doğru yürüyüşe geçti.
Kent merkezindeki yürüyüşte sık sık, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Bê Serok jiyan na be’, ‘Gençlik Apo’nun fedaisidir’ sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından Claraplatz’ta basın açıklaması yapıldı. İsviçre Tevgera Ciwanên Şoreşger adına yapılan açıklamada „Bizler Kürdistanlı gençler olarak Fransa devletinin almış olduğu bu kararı tanımıyoruz. Tüm demokratik haklarımızı kullanarak Önderliğimiz özgürleşinceye kadar eylemselliklerimize kesintisiz olarak devam edeceğiz“ denildi.
Demokratik Toplum Merkezi-St Gallen öncülüğünde Globus önünde bir araya gelen bir grup eylemci, miting gerçekleştirdi. PKK, YPG, YPJ, KCK bayrakları ile Öcalan posterlerinin taşındığı eylemde Almanca sloganlar atıldı. Eylem, bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.
Lavrion’da gençlerden tecrit protestosu
Yunanistan’ın Lavrion kentindeki Kürt gençlik hareketi üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulan ağırlaştırılmış tecrit, ABD’nin Kürt Özgürlük Hareketi öncülerine ve kurumlarına yönelik tasfiye ve imha politikaları ile Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarını bir yürüyüş ile protesto etti.
Lavrion kampından başlayan yürüyüşte eylemciler Öcalan posterleri ile PKK, KCK ve YPG bayrak ve flamalarını taşıdı. Sık sık, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Bijî berxwedana İmralı‘, ‘Be Serok jîyan nabe’, ‘Bijî berxwedana Rojava’ sloganları attı.
Lavrio meydanında ise bir miting düzenlendi. Mitingte saygı duruşu ve Lavrion Gençlik Meclisi’nin açıklaması okundu.
HABER MERKEZİ

ATİK: Eylemlere katılalım

Avrupa Türkiyeli İşciler Konfederasyonu (ATİK), Fransa Polisi’nin Kürt halkına yönelik saldırısını kınayarak düzenlenecek eylemlere katılım çağrısı yaptı. Fransa’nın Strasbourg kentinde, Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) çağrısıyla “Öcalan’ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür” talebiyle başlattıkları kitlesel protesto eylemine polisin saldırdığını belirten yazılı açıklamada, Fransa devletinin demokrasi güçlerine yönelik tutumunun bir sonucu olduğunu kaydetti. ATİK, yerli ve göçmen ilerici kurumları, insan hakları kuruluşlarını ve bireyleri Fransa’nın ve tüm emperyalistlerin saldırganlığına karşı düzenlenecek eylemlere katılarak destek vermeye çağırdı.
‘Öcalan özgürlüğü halk talebidir!’
Yazılı açıklamada, polisin 6 Kasım’da düzenlenen bu yürüyüşün içerisinde birçok yaşlı insanların ve çocukların olmasını hiçe sayarak gaz bombalarıyla eylemcilere saldırısının aynı zamanda uluslararası insan haklarına aykırı bir tutum olduğu vurgulandı.
Açıklamada „PKK Lideri Abdullah Öcalan’nın 20 yıldır tek kişilik bir hücrede tutulması, üç yıla yakındır ailesiyle ve 7 yıla yakındır Avukatlarıyla görüştürülmemesi uluslararası insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Abdullah Öcalan’a özgürlük istemek de gayet meşru ve haklı bir taleptir. Bu meşru hakka saldırmak, faşist TC’yi açıktan desteklemektir. Sözde işkenceye karşı olduklarını, insan hak ve özgürlüklerini savunduklarını iddia eden ülkelerden başta Fransa olmak üzere, burjuva iktidarların bu iki yüzlü tutumu, onların  demokrasi karşıtlığını bir kez daha göstermektedir“ dedi.

Yorumlar