Partiler sınıfta kaldı HDP en çok kadın vekil çıkaran parti



Seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre; parlamentoda HDP dışındaki partiler, kadın temsiliyetinde sınıfta kaldı. Partilerin Meclis’teki kadın temsiliyet oranı yüzde 17,5 olarak kaldı. Yüzde 11.7 oy alan HDP, yüzde 37’lik bir oranla Meclis’e en çok kadın vekil gönderen parti oldu.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre; partilerin parlamen­­todaki koltuk sayısı belirlendi. Resmi olmayan rakamlara göre, AKP 295, CHP 146, HDP 67, MHP 48, İYİ Parti 47 koltuğa sahip oldu.
Kadın vekil oranıyla her seçimlerden sonra geriye giden Meclis’te bu seçimlerde HDP dışındaki partiler kadın temsiliyetinde sınıfta kaldı.

Kadın temsiliyeti yüzde 17,5’te kaldı
 27’nci dönem seçimlerinde 600 milletvekilinin girdiği parlamentoda toplamda 105 kadın vekil seçildi. AKP 54, HDP 25, CHP 17, MHP 5 ve İYİ Parti 3 kadın vekil ile Meclis’e girebildi. HDP, kadın vekil sayısında eşit temsiliyet yakalamasa da yüzde 37 ile birinci parti oldu. AKP yüzde 17, CHP ise yüzde 12’lik kadın temsiliyle Meclis’te yer alacak. Meclis’in kadın temsiliyet oranı ise yüzde 17,5 olarak kaldı.
 Türkiye’nin nüfus yoğunluğunun en çok olduğu kentlerden İstanbul’da 98 milletvekilinin 20’si kadın olurken, İzmir’de 28 milletvekilinden sadece 4’ü, Ankara’da ise 36 milletvekilinden sadece 7’si kadın milletvekili oldu.

33 kentte kadın yok
Semsûr (Adıyaman), Amasya, Erdexan (Ardahan), Artvin, Bayburt, Bartın, Bilecik, Çewlîk (Bingöl), Bêdlîs (Bitlis), Burdur, Çankırı, Çorum, Dersim, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Îdir (Iğdır), Karabük, Karaman, Qers (Kars), Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sinop, Uşak, Zonguldak illerinde ise kadın milletvekili seçilmedi.

HDP 25 kadın vekil gönderiyor
Kadınları ilk sıralardan aday gösteren HDP ise, parlamento seçimlerinde Meclis’e en çok kadın vekil gönderen parti oldu. HDP, 67 vekille Meclis’e girerken bunlardan 25’ini (yüzde 37) kadınlar oluşturdu. HDP’nin kadın vekil adaylarının 9’u Meclis’e birinci sıradan girdi.
HDP’nin Meclis’e birinci sıra adayı olarak gönderdiği kadın vekiller ve illeri şöyle:
HDP Eşbaşkanı ve İstanbul 1. bölge 1. sıra adayı Pervin Buldan, İzmir 1. bölge 1. sıra adayı Serpil Kemalbay, Ankara birinci bölge 1. sıra adayı Filiz Kerestecioğlu, Adana 1. sıra adayı Tülay Hatimoğulları, Hakkari 1. sıra adayı Leyla Güven, Mersin 1. sıra adayı Fatma Kurtulan, Batman 1. sıra adayı Feleknas Uca, Muş 1. sıra adayı Gülistan Kılıç Koçyiğit, Siirt 1. sıra adayı Meral Danış Beştaş.

En çok kadın vekil İstanbul’da
HDP ile Meclis’e ilk kez giren kadın vekiller ise şöyle:
Oya Ersoy, Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha Gülüm, Tülay Hatimoğulları, Salihe Aydeniz, Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Pero Dündar, Ebru Günay, Ayşe Sürücü, Muazzez Orhan ve Nuran İmir. HDP 5 sayıyla çok kadın vekili İstanbul’dan, Amed’den de 4 kadın vekil çıkardı.
Daha önce 7 Haziran 2015 seçimlerinde 80 vekil ile Meclis’e giren HDP’nin milletvekillerinden 32’si kadındı. 1 Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerde 59 milletvekili çıkaran HDP’deki kadın vekil sayısı ise 23 olmuştu.

HABER MERKEZİ

Yorumlar