Krizin faturası çalışanlara




SADİYE ESER / MA / İSTANBUL
Ekonomik kriz nedeniyle yakın zamanda kemer sıkma politikasının gündeme geleceğini ve vergilerin artırılacağını söyleyen Prof. Erol Katırcıoğlu, hükümetin krizin faturasını çok kazananlar yerine çalışan kesime fatura etmeyi tercih edeceğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) İstanbul’dan milletvekili seçilen ekonomist Erol Katırcıoğlu, Türkiye ekonomisinin seçim sonrası durumunu değerlendirdi. Türkiye’de gelir dağılımının 2013’ten sonra bozulduğunu hatırlatan Katırcıoğlu, dar gelirliler daha da dar gelirli hale gelirken, varlıklı kesimin ise daha da varlıklı hale geldiğini ifade etti. Bu nedenle artan oranda vergi dedikleri mütebaki vergiler yoluyla çok kazanandan daha fazla vergi keserek az kazananlara transfer etmek gerektiğini söyleyen Katırcıoğlu, bu yapılmadığı için ekonomide yakın zamanda kemer sıkma politikasının gündeme geleceğini ve vergilerin artırılacağını kaydetti.

Hükümet tercih yapacak 
Hükümetin krizin faturasını kime çıkaracağını tercih edeceğini ifade eden Katırcıoğlu, artırılacak vergilerin ise özellikle çalışan kesime fatura edileceğini söyledi. Katırcıoğlu, “Çok kazananlara dokunmak istemiyorsa o zaman çalışanlara yükleyecek. Çalışanlara yüklemek istemiyorsa ötekilere yükleyecek. Ama bu bir tercih meselesi ve maalesef bunların tercihinin ben çok kazananlara değil, az kazananlara faturayı çıkaracaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Kemer sıkma politikası sergilendiği zaman milletin kemeri de sıkılacak” diyen Katırcıoğlu, şunları söyledi: “Vergileri arttırılacak, gelirler görece düşürülecek. Enflasyon da şuan 12 civarında yanılmıyorsam. Merkez Bankası hala yüzde 5’i hedef olarak alıyor. Bunun bir kez değiştirilmesi gerekir. Enflasyonla ilgili mücadelede nasıl bir tavır çıkaracaklar göreceğiz ama bu tür politikalardaki sonuç genellikle yapılan hataların maliyeti çalışanlara çıkıyor maalesef.”


Merkez Bankası’nın durumu
Katırcıoğlu, kurulacak hükümette kimlerin ekonomiden sorumlu kişiler olacağının da önemi üzerinde durdu. Buradaki kilit noktanın, içerisinde yaşadığımız kapitalist düzenin uyulması gereken bazı kuralları olduğunu söyleyen Katırcıoğlu, bunlardan bir tanesinin Merkez Bankası’nın bağımsızlığı meselesi olduğunu kaydetti. Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsız olmasını engellediğini söyleyen Katırcıoğlu, “Yabancı sermaye buna itiraz ediyor. Türkiye’ye gelmek isteyen, Türkiye’nin faiz hadleri arasındaki farktan kar etmek isteyen yabancı sermaye, bu oyunun kuralına göre oynamadığı kanaatiyle paralarını çekti. Onun için kurlarını sıfırladılar. Dolayısıyla da önümüzdeki günlerle ilgili Merkez Bankası’nın pozisyonunun ne olacağı önem kazanacak” dedi.

Seçim sonrası zamlar yolda

Türkiye, ABD’nin demir çelik ürünlerine uyguladığı ek vergilere misilleme olarak, ABD menşeli 22 mal grubunun ithalatına yüzde 5 ila yüzde 70 arasında değişen oranlarda gümrük vergisi getirdi. Yeni vergiler pirinç, sigara, içki, makyaj malzemeleri, kağıt ve otomobillere zam olarak yansıyacak.
ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında başlayan ve Türkiye’yi de içine alarak çok sayıda ülkeye yayılan ticaret savaşına Türkiye sert vergi artışlarıyla katıldı. ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği demir ve çelik ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamasının ardından harekete geçen Ekonomi Bakanlığı, önce Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurarak vergilerin kaldırılmaması halinde ABD’nin ek vergilerine eş değerde ilave gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi.

22 çeşit ürüne vergi 
Sözcü’de yer alan habere göre Türkiye, DTÖ’ye gönderdiği deklarasyona, gümrük vergisi koyacağı ABD menşeli 22 çeşit mal grubunun listesini de ekledi. Ancak 21 Haziran’da ABD’den vergi indirimi gelmeyince Bakanlık, 25 Haziran itibarıyla kararı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlayıp vergi uygulamasını 21 Haziran’dan geçerli olmak üzere başlattı.

‘ABD menşeli’ ibaresi 
Alınan yeni vergi kararına “ABD’den ithal edilen” yerine “ABD menşeli” eşyalar ifadesi yazıldı. Bu ifadeye göre, listeye alınan 22 mal grubu eşya ve mallar ister ABD’den direkt ithal edilsin, isterse başka bir ülke üzerinden getirilsin, direkt gümrük vergilerine tabi tutulacak. Ürünlerin hangi ülke menşeli olduğu, ürünün bir çeşit pasaportu olan ithalat belgesinde belirtiliyor. Ekonomi Bakanlığı’nın ek vergi koyacağı 22 mal grubunu ve vergi oranlarını, ABD’nin uyguladığı vergileri karşılayacak ve başka ülkelerden kolaylıkla sağlanabilecek şekilde belirlediği bildirildi. Karara göre, ek vergilerden elde edilecek gelirler doğrudan bütçeye gelir yazılacak.

Fiyatlar yüzde 5 aratacak
Karara göre ABD’den ithal edilecek Amerikan bademi ve ceviz gibi benzeri kabuklu meyvelere yüzde 10, pirince yüzde 25, viskiye yüzde 70, yaprak tütüne yüzde 30, otomobile yüzde 60, taş kömürüne yüzde 5, petrol kokuna yüzde 4, plastik ürünlere yüzde 5-30, kağıt ve karton ürünlerine yüzde 10-30, cilt bakımı ve makyaj malzemelerine yüzde 30 ve çeşitli mamul ve yarı mamul ürünlere de yine yüzde 30’lara varan oranlarda gümrük vergisi uygulanacak.
Bu ürünlerin gümrük vergilerindeki artış nedeniyle ilk etapta iç piyasada zamlara yol açacağı beklentisi ağırlıkta.
 Türkiye, ithal ettiği pirincin yüzde 26’sını ABD’den getiriyor. Türkiye’deki sigara fabrikaları da ürettiği sigarayı ağırlıklı olarak Virgina ve Burley türü yaprak tütünden elde ediyor ve ithalatın yüzde 14’e yakın kısmını doğrudan ABD’den. Dolaylı ithalatla bu oran yüzde 20’leri aşıyor. ABD’den yapılan otomobil ithalatı ise yüzde 1’in biraz üzerinde seyrediyor. Sadece pirinç, sigara ve otomobil ithalatı 180 milyon doları buluyor.

Yorumlar