HDP’den çifte önlem




HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Kenan Maçoğlu, 41 ilde seçim güvenliği için örgütlü olduklarını belirterek, diğer kentlerde de muhalefet partileri ve inisiyatiflerle ortaklaşacaklarını söyledi.

BERİVAN ALTAN / MA / ANKARA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Kenan Maçoğlu, sandık güvenliği için hummalı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Türkiye genelinde 55 milyon civarında insanının oy kullanacağı 24 Haziran seçimlerine son 4 gün kaldı. Seçim tarihinin netleşmesiyle sandık güvenliği de parti ve sivil toplum örgütlerinin temel gündemi oldu. Bir yandan siyasi partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerle sandık güvenliğini sağlamaya çalışacağı 24 Haziran’da, bir diğer yandan da sivil toplum örgütleri ve kuruluşları da sahada olacak.

HDP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Kenan Maçoğlu, örgütlü bulundukları tüm il ve ilçelerde seçim kriz masası oluşturduklarını ve bu komisyonlarda en az bir hukukçu bulunduğunu belirterek, HDP Genel Merkezi’nde de bir kriz merkezinin oluştuğunu ve tüm ihlallerin bu merkezde toplanacağını ifade etti. Maçoğlu, 41 ilde avukat örgütlülüğünü sağladıklarını paylaştı.

Her ilçede avukatlar 
İllerde oluşturdukları avukat örgütlülükleri sonrası avukatların görevlendirmelerini ilçeler şeklinde düzenlediklerini anlatan Maçoğlu, “Avukatlar seçim günü sabah erkenden oy kullandıktan sonra görevli oldukları ilçelere gidecek. Bütün ilçe örgütlerimizle görevli avukatların bilgileri paylaşıldı. Sandık kurulu ve müşahitlerimizin tespit ettiği hak ihlallerinde, hukuksuzluklara müdahale bizzat avukatlar tarafından yapılacak” dedi.

Avukatlarla birlikte itiraz
Seçim günü görevli avukatların okul okul gezeceğini, gerekli görüşme ve itirazların avukatlar eşliğinde yapılmasını sağlayacaklarını dile getiren Maçoğlu,“Tüm avukatlarımıza hem cumhurbaşkanı adayımız hem de milletvekili seçimleri için özel vekâletname gönderilecek” şeklinde konuştu.

Diğer partilerle ortaklık
İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde Adil Seçim Platformu, Oy ve Ötesi, Sensiz Olmaz Hareketi gibi inisiyatiflerle ortaklaşa hareket edeceklerini söyleyen Maçoğlu muhalefet partileriyle de ortaklaşacaklarını belirtti. Maçoğlu, şöyle devam etti: “Herkesin eksik olduğu bölgeler var. CHP’nin eksik olduğu bölgede biz, bizim eksik olduğumuz bölgelerde onlar seçim ve sandık güvenliğini sağlayacak. Biz sadece HDP’nin değil tüm partilerin oylarını koruyacağız. Bu şekilde eksik görülen yerlerde diğer partilerle ortak hareket edeceğiz. Ayrıca bölge barolarının da kendi çalışmaları var ve onlarla da ortaklaşarak seçim ve sandık güvenliğini sağlamış olacağız.”

Her yurttaş sorumludur
Meselenin sadece görevlilerde bitmediğini oy kullanan her yurttaşın da bu alanda sorumlu olduğuna dikkat çeken Maçoğlu, herkesin oy kullandıktan sonra okul çevresinde beklemesi gerektiğini ve oy sayma işlemini izleme haklarının olduğunu hatırlattı. Sandık başında durularak oy çalınmasının önüne geçilebileceğini vurgulayan Maçoğlu, “Sandıklarımıza hep birlikte sahip çıkalım” çağrısı yaptı.
HDP’nin seçim ve sandık güvenliği için örgütlü olduğu iller şöyle: Adana, Adıyaman, Ankara, Ağrı, Antalya, Ardahan, Aydın,  Balıkkesir, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Denizli, Amed, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkâri, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Maraş, Muş, Kars, Kayseri, Konya, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Sakarya, Siirt, Dersim, Urfa, Van, Şırnak, Osmaniye ve Edirne.


Sandık görevlilerine gözaltı




Erzurum, İzmir ve Bursa’da yapılan ev baskınlarında aralarında HDP ve DBP PM üyeleri ile HDP’li sandık görevlerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Bir ay içerisinde 50’den fazla kişinin gözaltına alındığı, HDP adaylarının çalışmalarının engellendiği Erzurum’da dün yine ev baskınları yapıldı. Sabah saatlerinde kent merkezi ve ilçelerde yapılan baskınlarda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis (PM) Üyesi Zeynel Mat’ın da aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.
HDP PM Üyesi Arife Çınar da önceki akşam İzmir’in Menemen ilçesinde gözaltına alındı. Seçim çalışması yürüttükleri sırada polislerce durdurulan Çınar, hakkında “yakalama kararı” olduğu gerekçesi ile gözaltına alındı. Çınar, İzmir Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürüldü.
Bursa’da dün sabah yapılan ev baskınlarında HDP’nin 4 sandık görevlisi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Ünal Güneş, Salih Gider, Bayram Öner ve Münacat Yalçıner, Bursa Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde sabah saatlerinde HDP üyelerinin evlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda, Özgür Ulaş, Dündar Cin, M. Ali Akdağ ve Jiyan Cin adlı kişiler gözaltına alındı.

 

Batman 7 bin seçmeni getirecek



HDP Batman İl Örgütü’nün yaptığı çalışmalar sonucu aralarında Manisa ve Malatya’da çalışan tarım işçileri ile Serhat bölgesine giden koçerlerin de bulunduğu 7 bin seçmen, 24 Haziran seçimlerinde Batman’a taşınacak.
HDP Batman İl Örgütü, oluşturduğu komisyonlar ile yurttaşların güvenli bir şekilde oy kullanması için çalışmalarını sürdürüyor.  HDP’nin kentte oluşturduğu Batman Hareketli Seçmen Komisyonu, aralarında mevsimlik tarım işçileri, inşaat işçileri ve koçerlerin de bulunduğu 7 bin seçmeni Batman’a taşıyarak oy kullanmalarını sağlayacak.
 Komisyondan sorumlu HDP yöneticilerinden Necmi Dilmaç, kent dışında bulunan 7 kişiyi taşıyarak sandıklara götüreceklerini belirterek, “Tarım işlerinden çalışan işçilerden sorumlu dayı başları ile görüşmelerimizi yaparak hazırladığımız listelere göre hareket ederek 24 Haziran’da 7 bin işçinin iradelerini sandığa yansıtmaları için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Sayı her ne kadar 7 bin olsa da bizim unuttuğumuz veya bilmediğimiz başka yurttaşlar var ise onların da bize başvurmasını talep ediyoruz. Öğrenciler veya işçiler kim olursa olsun partimize başvurmaları halinde onları da oy kullanmaları için bulundukları şehirden buraya gelmelerini sağlayacağız” dedi.

Masrafları HDP karşılıyor 
Ağırlıklı olarak Serhad bölgesi ve Malatya’dan işçileri Batman’a taşıyacaklarını söyleyen Dilmaç, şunları paylaştı: “Manisa ve Malatya’daki tarım işçileri ile Serhat bölgesinde bulunan koçerleri Batman’a taşıyarak oy kullanmalarını sağlayacağız. Seçmenlerin tüm masrafları partimiz tarafından karşılanacak. Seçmenlerden isteğimiz bizim ulaşamadığımız işçileri bize bildirmeleri istiyoruz.”
Erdoğan’ın HDP’nin baraj altında bırakılması talimatını hatırlatan Dilmaç, “HDP’yi baraj altında bırakmak isteyenlere inat biz halkımız ile çalışmalarımızı hızlandırdık. Bizleri baraj altında bırakmak isteyenlerin sistemini alt üst edeceğiz” diye konuştu.
Yaşanabilecek hukuksuzluklara anında müdahale edeceklerinin altını çizen Dilmaç, şöyle konuştu: “Tedbirlerimizi aldık. Herhangi bir engelleme veya farklı bir durumda da anında hukuksal tüm girişimlerde bulunacağız.”

Yorumlar