DİKTATÖRÜN 1 GÜNÜ KALDI




Erdoğan’ın sonunun Çiller gibi olacağını zaten öngörüyorduk. Siyasi akıbetinin de Çiller gibi olmasına az kaldı. Çiller ve Ağar’ın AKP’de olması şaşırtmadı. Bütün katiller bir gün mutlaka cinayet mahalline dönermiş, şimdi hepsinin AKP’de buluşması normaldir.

HAYRİ DEMİR/MA/ANKARA
 
HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş,  Erdoğan için “Gidici” dedi ama tüm seçmenleri uyardı: ”Son anlar, son saatler seçim kampanyasında önemlidir. Kesin resmi sonuçlar açıklanmadan, kampanya bitmiş sayılmaz. Herkes son ana kadar propaganda, ikna ve örgütleme çalışması ile sandık ve oy güvenliği çalışmalarını sürdürmelidir.”
Türkiye siyasetinde ilk kez cezaevinden Cumhurbaşkanlığı için aday olan Selahattin Demirtaş, cezaevinden sürdürdüğü seçim kampanyasının da sonuna geldi. 4 Kasım 2016’dan bu yana rehin tutulan Demirtaş, bu süreçte avukatları aracılılığıyla yaptığı açıklamalar, cezaevindeki ankesörlü telefonla ailesiyle yaptığı görüşmelerle yurttaşlara seslenebildi. Twitter mitingi de yapan Demirtaş’ın bu kampanyası seçim süreci sona erse de uzun süre konuşulacak bir kampanya oldu. Demirtaş hem kampanya sürecini hem de gündemdeki konulara dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı. Demirtaş’ın avukatları aracılığıyla verdiği yanıtlar şöyle:

Parti olarak, aday olarak yüzde kaç bekliyorsunuz?
 HDP, 7 Haziran 2015’ten bu yana çok ağır saldırılar altında ayakta kalmaya çalışıyor. Halkın sahiplenmesi ve ferasetiyle bunu başardı da. Şimdi dünyanın en yüksek barajını ve aynı zamanda adaletsiz yarışın yarattığı eşitsizliği, AKP’nin hilelerini aşmaya çalışıyor. Halkın bu noktada sahiplenmesinin de HDP’yi Meclis’e en güçlü şekilde taşıyacağına inanıyorum. 7 Haziran’ı aşacak bir potansiyel var, umarım sandıktan da bu sonuç çıkar. Benim hedefim de 2’nci tura kalma tabii, 
sonrasında da Cumhurbaşkanı seçilmek.

Rakiplerinizi birer kelimeyle tanımlamak isterseniz; nasıl tarif edersiniz?
Muharrem İnce: Heyecanlı
Meral Akşener: Öfkeli
Temel Karamollaoğlu: Sakin
Doğu Perinçek: Hayalci
Recep Tayyip Erdoğan: Gidici

İkinci tura kalırsanız diğer adaylara sunacağınız bir programınız, davetiniz var mı? Siz kalırsanız yol haritanız, kalamazsanız tutumunuz ne olacak?
İkinci tura kalmak için çabalıyoruz tabii ki. Ben ikinci tura kalırsam muhalefet partilerine ve adaylarına asgari demokratik ilkeleri içeren bir program etrafında uzlaşmak ve ülkeyi birlikte yönetmek için açık bir teklif sunar, bu teklifimi de kamuoyuna açık bir protokole bağlarım.

 Önereceğim asgari programda:
– En kısa zamanda yeni anayasa yapılması, parlamenter sisteme dönüş.
– OHAL’in kaldırılması, KHK mağduriyetlerinin giderilmesi.
– İçeride ve dışarıda barışçıl çözüm politikalarının hayata geçirilmesi.
– Cezaevlerinde haksız yere tutulanlar için yasal düzenlemelerin yapılması.
– Yargı bağımsızlığı konusunda adımların atılması.
– İfade, gösteri, örgütlenme, medya özgürlüklerinin güvence altına alınması.
– Ekonomide üretime dayalı kalkınma programlarının hayata geçirilmesi.
-Eğitim, sağlık politikalarında vaatlerimizin uygulanması.
– Kabinenin en az yarısının kadınlardan oluşması.
Benzeri temel ilkesel yaklaşımları içeren bir program ile bu programın nasıl bir hükümet, nasıl bir Meclis bileşeni tarafından hayata geçirileceğini izah eden bir yol haritası sunarım. İkinci tura kalamasam da HDP olarak diğer adaylardan aşağı yukarı bu şekilde bir yaklaşım görmek isteriz.

 25 Haziran sabahı Türkiye sizin Cumhurbaşkanlığınıza uyanırsa, siz dahil içerideki siyasetçiler ve gazeteciler için af düzenlemesi yapar mısınız?
 Af olmaz, bu doğru da olmaz. Af suçlular için düşünülebilir. Ama siyaseten içeri atılanlar için yeni ve adil yasal düzenlemeler ile tahliyeler olmalıdır.

İkinci tura Muharrem İnce kalırsa partiniz destekleyecek mi? Ya da İnce ve siz değil de Meral Akşener veya Temel Karamollaoğlu ya da Erdoğan kalırsa destekler misiniz?
Önceki soruya verdiğim cevaptaki ilkesel yaklaşımımız, muhalefetin adayları için geçerlidir. İsme değil, ilkesel yaklaşıma bakarak karar veririz. Ama muhalefet adayları için tabii ki.

 Meclis çoğunluğunun muhalefette olduğu şekilde ikinci tura kalınması ve Erdoğan’ın seçilmesi durumunda nasıl senaryo ile karşı karşıya kalırız?
 Muhalefet Meclis’te birlikte hareket etmeyi başarırsa demokrasinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarcı olunabilir. Sonuçta kimse Meclis çoğunluğuna uzun süre ayak diretemez. Etkili ve adil yasalar çıkarılarak sistemin önü açılabilir.

Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olarak cezaevinden kampanya yürüttünüz, cezaevinden seçim nabzını nasıl tuttunuz, nasıl buldunuz?
Çok zor oldu doğrusu. Buradan tam anlamıyla gündemi takip edebilmek, hakim olabilmek kolay değil. Elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım. İmkânlar çok kısıtlı ve çok az destekle burada çalışabilirdim. Asıl kampanya dışarıda milyonlarca gönüllü tarafından yürütüldü. İmkanlarım biraz daha fazla olsaydı, dışarıya belki daha fazla katkım da olabilirdi. Bu kadarını yapabildim işte. Ama halkın öncülüğü ve katılımı bu eksiği giderdi, açığı kapattı diye düşünüyorum.

90’lı yılların Türkiye’sinde özellikle Kürt bölgesinde yaşanan ağır tabloda dönemin Başbakanı Tansu Çiller, AKP mitingine katıldı; İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu da Elazığ’dan AKP adayı oldu. Bu aktörlerin yeniden siyasette görünmesi Kürtlere bu karanlık dönemi hatırlattı. Bu durum size neler hissettirdi?
Erdoğan’ın sonunun Çiller gibi olacağını zaten öngörüyorduk. Tencere yuvarlandı kapağını buldu. Siyasi akıbetinin de Çiller gibi olmasına az kaldı. Bütün katiller bir gün mutlaka cinayet mahalline dönermiş, şimdi hepsinin AKP’de buluşması normaldir.



Avukatlarınız, aileniz düzenli olarak sizinle görüştü; seçim meydanlarında, sokaklarında, stantlarında olup bitenleri paylaştılar, kimisinin sözünü, kimisinin fotoğrafını taşıdılar. Nasıl buldunuz? En çok hangi sözü ve fotoğrafı sevdiniz?
Avukatlarım, eşim ve ailem, danışmanlarım ve Abdullah Zeydan arkadaşım, bu kampanyada en yakın destekçilerim oldular. Yürekten ve inanarak, gerçekten büyük bir emek ortaya koydular. Hepsine teşekkür ediyorum. Fakat asıl güzellikleri stantlarında, seçim bürolarında, meydanlarda halk yarattı. Ayrımsız hepsi de çok güzel ve anlamlıydı. En büyük teşekkürü gençler ve kadınlar hak ediyorlar. Kocaman bir teşekkürü de cezaevlerinden destek olan tüm arkadaşlara iletiyorum ve elbette özgür basın çalışanlarına da şükranlarımı sunuyorum.

 Seçimden önce ”Cesaret bulaşıcıdır” dediniz. Seçim sürecinde de ”Senle değişir” dediniz. Sizce ”cesaret” bulaştı mı? Değişir mi?
 Acayip bulaştı hem de. Değişim başladı bile, devam ediyor. Kimse de kolay kolay durduramayacak.

 Bununla bağlantılı olarak neyi değiştirmek istiyorsunuz, değişime ihtiyaç duyulan ne?
 “Biz bir şeyi değiştiremeyiz ki” inancını değiştirmek istiyorum evvela. Sonra da parti içinde gerçek bir demokratik değişim, demokratik işleyiş olmalı diyorum. Bundan sonrasında ise sistemin, rejimin değişimi, demokrasiye evrilmesi için mücadele daha sonuç alıcı ve anlamlı hale gelir. Değişim, önce bizde başlamalı yani.

Şayet “değişim” değil de “statüko” sandıktan çıkarsa Türkiye’yi ne bekliyor, ne olur?
 Mücadele devam eder, kazanana kadar.

Seçim kampanyası boyunca Erdoğan en çok sizin adınızı meydanlardan zikretti. Meydanlarda olsaydınız Erdoğan’a ne yanıt verirdiniz?
 Eşbaşkanlarımız her gün benim adıma meydanlardan yanıt verdiler aslında. Medya bunu görmedi ve ambargo uyguladı. Tabii ben dışarıda olsaydım, bu ambargoyu bu kadar sert uygulayamazlardı. Sonuçta Cumhurbaşkanı adayı olan benim ve benim sözümü, çok da hasıraltı yapamazlardı. Fakat yine de Erdoğan’la fazla da uğraşmazdım, kendi yapacaklarımızı anlatmayı tercih ederdim.

  Seçim güvenliği başından beri en çok tartışılan konuların başında geliyor. Erdoğan basına kapalı toplantıda ”HDP’yi baraj altında bırakmanın” taktiklerini verdi. HDP baraj altında kalırsa ne olur, geçerse ne olur?
HDP baraj altında kalırsa AKP en az 70 milletvekilliğini gasp etmiş olur ve ciddi bir meşruiyet krizi yaşanır. HDP barajı geçerse AKP-MHP bloku Meclis çoğunluğunu kaybeder, yeni bir alternatif doğar. Bu sonuçlar, 8 Temmuz’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2’nci tur oylamasını da muhalefet lehine etkiler.

Türkiye 25 Haziran’a nasıl bir günle girecek? O gün tarih sayfalarına ne yazılacak, neyin yazılmasını diliyor ve bekliyorsunuz?

 Ketıl devrimi.

Sıklıkla ”demokrasi ittifakından” söz ediyorsunuz. Demokrasi ittifakını biraz açar mısınız; bu ittifak nasıl olacak, kimler arasında olacak, ne yapacak?
 Önceki cevaplarda detaylı olarak ifade ettiğim ilkeler çerçevesinde, muhalefet blokunun genişlemesi, Millet İttifakı ile HDP’nin de yeni bir anlayışla demokratik bir program çerçevesinde işbirliğine gitmesi gerektiğini düşünüyorum.

 Seçim kampanyası sona eriyor, son olarak ne söylemek istersiniz?
 Son anlar, son saatler seçim kampanyasında önemlidir. Kesin resmi sonuçlar açıklanmadan, kampanya bitmiş sayılmaz. Herkes son ana kadar propaganda, ikna ve örgütleme çalışması ile sandık ve oy güvenliği çalışmalarını sürdürmelidir.

Oylara da sandıklara da  sahip çıkın



Demirtaş, son sesli seçim mesajını paylaştı. Demirtaş, “Aynı kararlılıkla sandıklara, oylara da sahip çıkılması lazım. 24 Haziran’da inanıyorum demokrasi kazanacak, demokrasi yanlıları kazanacak” dedi.
 Seçim kampanyasını rehin tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden yürüten HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçimlere iki gün kala sosyal medya hesabından mesajlar vermeye devam ediyor. Önceki akşam Twitter hesabından e-miting yapan Demirtaş, dün de daha önce partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmaları ve Cesur Yürek filminden bir kesit paylaştı. Demirtaş, ayrıca son sesli mesajını da paylaştı.
 Demirtaş, “Seçim öncesi sizlere ulaştırabileceğim son sesli mesajım da budur” diyerek, şunları kaydetti: “Çok az bir zaman kaldı. Sayılı günler, sayılı saatler var artık.
Engellere, kısıtlı imkanlara rağmen muazzam kampanya yürüten herkese teşekkür ediyorum.
Ortaya çıkan durum, çok kritik bir aşamada sandığa gidileceğini gösteriyor.

Bir oy geleceği belirleyecek
Öylesine ki artık bir tek oyun bile Türkiye’nin ve toplumun geleceğini, kaderini belirleyeceği bir noktaya geldik.
Son saatler, son günler de bu açıdan çok önemli. Herkesin çok iyi bir çalışma yürütmesi lazım. Ve aynı kararlılıkla sandıklara, oylara da sahip çıkılması lazım.
24 Haziran’da inanıyorum demokrasi kazanacak, demokrasi yanlıları kazanacak.

Türkiye’de bir dönem kapanacak
Önemli bir sonuç ortaya çıkacak ve göreceğiz ki seçimler vesilesiyle Türkiye’de bir dönem kapanacak.
Baskının, zulmün olduğu bir dönem kapanacak.
Hukukun üstünlüğü de adalet de huzur da güven de ekonomik refah da bu şekilde, daha rahat bir ortamda temin edilecek.
Sahada çalışma yürüten bütün arkadaşların da herkesin de bu bilinçle son saate kadar, resmi sonuçlar açıklanıncaya kadar mutlaka oylarına, sandığa sahip çıkmasını bekliyorum.
İşimiz gücümüz ne olursa olsun, önümüzdeki birkaç gün mutlaka ama mutlaka zamanımızın tamamını seçim kampanyasına, sandık güvenliğine ayırma konusunda hassasiyet gösterilmesi lazım.
Kampanya yürüten, emek harcayan, yüreğini ortaya koyan herkese buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Hepsi sağ olsunlar, var olsunlar.
Hepsine içten selam ve sevgilerimi gönderiyorum.”

Yalan Rüzgarı’na karşı Cesur Yürek 
Demirtaş’ın, görüntülerle paylaştığı mesajlar ise şöyle:
“Bundan tam 64 gün önce, seçim kampanyasının başında sizlere şunları söylemiştim: Siyasetçilerin her söylediğine inanmayın. Benimkine de. 24 Haziran’a kadar, hayatınızda duyduğunuzdan daha fazla yalan duyacaksınız. Ve de hakaret ve de iftira, tehdit, vaat, kibir, komleks…
 Ve beni yanıltmadı. Bütün seçim kampanyasını yalan, iftira, küfür, hakaret ve tehdit üzerine kurdu. Sözüm ona bu kadar kudretli bir lider, cezaevine attırdığı rakibinden neden bu kadar korkar? Bütün kampanya boyunca ne diye beni karalamak için çırpınır? Bunun için olabilir mi?
 Evet değerli kardeşlerim. Bir tarafta Yalan Rüzgarı bir tarafta Cesur Yürek. Seçiminizi doğru yapacağınızdan kuşkum yok.
Türkiye tek adam olmayacak. Hepimizin ortak vatanı, ortak evi olmaya devam edecek. Şimdi kararsız olmanın değil, kararlı durmanın zamanıdır. Mutlaka ama mutlaka sandığa gidin, oyunuzu kullanın ve sandıklarda görev alın. Bir oyla ne değişir demeyin, çok şey değişir.
Oylara sahip çıkmak, yasa gereğince Hükümet’in değil, partilerin ve yurttaşların görevidir. Hükümet sadece, seçim güvenliğini sağlamakla görevlidir. Oyları korumak sizin görevinizdir. Müşahit olun. İradenize, geleceğinize, onurunuza sahip çıkın.
 Mutlu, huzurlu, özgür ve güzel günlere az kaldı. Oylarınızla HDP’yi Meclis’e taşıyın, demokrasinin inşasına bir tuğla da siz koyun. 1 oy Demirtaş’a 1 oy HDP’ye deyin, tarihin akışını özgürlükten yana değiştirin. Zalimin zulmüne değil, mazlumun onurlu direnişine ortak olun.”
Demirtaş, “Unutma, Hızır sensin” diyerek sözleri kendisine ait olan ve cezaevinin ankesörlü telefondan seslendirdiği şarkıyı da hesabından paylaştı.

 

24 Haziran dönüm noktasıdır



24 Haziran’da 59 milyon 369 bin 960 seçmen, 4 bin 851 aday içinden 600 vekil, altı aday içinden bir cumhurbaşkanı seçecek.
24 Haziran seçimlerinde 27. Dönem milletvekilleri ve cumhurbaşkanı seçimleri yapılacak. Milletvekili seçimlerine 8 parti ve 68 bağımsız aday katılıyor. Toplam 4 bin 851 milletvekili adayı var. 600 vekil seçilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ise altı aday var.
Toplam seçmen sayısı 59 milyon 369 bin 960. 56 milyon 322 bin 632 yurt içi seçmen, 3 milyon 47 bin 328 yurt dışı seçmen.
Yurt dışındaki seçmenlerden 1 milyon 486 bin 532’u oy kullandı. 60 ülkedeki 123 temsilcilikte kullanılan ve tamamı Türkiye’ye getirilen oylar, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde, anahtarlarının her biri farklı bir kişide olan beş farklı kilit altına alındı.
Seçmenlerin 30 milyon 18 bin 675’i kadın, 29 milyon 351 bin 285’i erkek.
Yurt içinde 180 bin 65 sandıkta oy kullanılacak.
YSK, Valiliklerin başvurduğu 19 ilde 144 bin seçmenin oy kullanacağı sandıkları “güvenlik” gerekçesiyle başka yerlere taşıdı.
Ayrıca 34 gümrük kapısında 7 Haziran 2018 Perşembe günü (Saat 08.00) – 24 Haziran 2018 Pazar günü (Saat 17.00) arasında oy kullanılacak.

Milletvekili seçimi
Seçimlerde 87 seçim çevresinde toplam 600 vekil seçilecek. YSK, 11 partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu açıklamıştı. Bu 11 partiden Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Demokrat Parti (DP) farklı partilerin listelerinden seçime katılıyor. Büyük Türkiye Partisi (BTP) ise seçime katılmıyor.
Seçime katılan sekiz parti şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Vatan Partisi.

İttifaklar
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi, Cumhur İttifakı’nı oluşturuyor. Bu ittifakta yer alan Büyük Birlik Partisi (BBP) seçime ayrıca katılmıyor, AKP listelerinden giriyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti, Millet İttifakı’nı oluşturuyor. Bu ittifakta yer alan Demokrat Parti seçime İYİ Parti listelerinden katılıyor.
İttifakların dışındaki partiler ise Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Vatan Partisi.

İttifak oyları nasıl bölünecek?
Oy pusulasında ittifakların bulunduğu çevre içinde partinin üzerine değil herhangi başka bir yere basılan mühürler geçerli sayılacak. Doğrudan partiye verilmeyen oylar ittifaktaki partilere, aldıkları oy oranında dağıtılacak.
Oyların dağıtımı tam sayılara göre yapılacak. Bu durumda ittifakın oyundan dağıtılmayan oy kalması durumunda buna “artık oy” denilecek. Artık oylar, partilerin oyları ondalık sayı sıralamasına göre dizilerek büyükten küçüğe dağıtılacak. Böylece ittifakın aldığı oyların tamamının tam sayıya denk gelecek şekilde partilere dağıtılması öngörülüyor.

Milletvekili adayları
Toplam 4 bin 851 milletvekili adayı var. 4 bin 851 adayın 68’i 35 ilden bağımsız adaylar. 8 partinin 7’si 81 ilde aday gösterdi. HÜDA PAR Batman ve Amed’de aday göstermedi. HÜDA PAR’ın 583, diğer partilerin 600 adayı var.

En çok kadın aday HDP’de
4 bin 861 adayın 996’sı kadın, 3 bin 855’i, erkek. En çok kadını aday gösteren parti 229 kadın aday ile HDP.

Adayların eğitim durumu
Adayların 355’i ilköğretim, bin 488’i orta öğretim, 3 bin 8’i yükseköğretim mezunu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi
Cumhurbaşkanlığı için 6 aday var: Selahattin Demirtaş  (HDP), Muharrem İnce (CHP), Recep Tayyip Erdoğan (Cumhur İttifakı), Meral Akşener (İYİ Parti), Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi) ve Doğu Perinçek (Vatan Partisi)

Yorumlar