Yönetmen Petter Ott: Rojava modeli büyüleyici




Almanya’dan Rojava’ya giden 11 kişilik heyet arasında bulunan yönetmen ve film yapımcısı Peter Ott; “Rojava’daki demokratik toplum modeli büyeleyici” diye konuştu. 4 yıl önce Rojava’yı ziyaret eden heyet üyesi Sol Parti yönetiminden Jan van Aken ise bü süre zarfında büyük değişim olduğunu söyledi.

   Peter Ott
Aralarında parlamenter, akademisyen ve gazetecilerin yer aldığı 11 kişilik heyet Pazartesi gününden bu yana Rojava’da görüşmeler yapıyor. Önceki gün Qamişlo’da Cizre Kantonu yetkilileri görüşen heyet Kobanê’nin ardından Amude ve Minbic’e geçti.
Bir hafta boyunca Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’de bulunacak Alman heyeti Türk devletinin işgalinin ardından Şehba Mülteci Kampı’na yerleşmek zorunda kalan Efrînlilerle görüşmek istiyor. Heyetin üyeleri arasında bulunan yönetmen ve film yapımcısı Peter Ott, Şehba’ya izin çıkmasını beklediklerini belirti.
Bu yılın başında Almanya’da gösterime giren ve YPG/YPJ’nin DAİŞ çetelerine karşı mücadelesini konu alan “Das Milan-Protokoll” filminin yönetmeni ve senaristi de olan Ott izlenimlerini şöyle anlattı: “Biz sadece bu süre zarfında yüzeysel olarak bir tecrübeye sahip oluyoruz. Ancak şunu hemen söyleyebilirim; demokratik değerler esas alınarak oluşturulan öz yönetimler ve kadın-erkek eşitliği büyüleyici.
Bunu iki nedenden dolayı söylüyorum, birincisi; bu model savaşın sürdüğü bir bölgede oluşturuluyor, ikincisi de eksiklikler sürekli tamamlanıyor, yani kendisini hep yenileyen bir model. Bir başka nokta ise bütün Ortadoğu ülkelerinin aksine burada rüşvetin olmamasına hayran kaldım.”

Alternatif yönetim ve yaşam
Kapitalist sistemin egemen olduğu bir dönemde Ortadoğu’daki alternatif yönetim ve yaşam modelini gözleriyle görmek istediğini belirten sinema sanatçısı Ott “Beni bu tarihi proje ilgilendiriyor ve şimdi bunu görmem için bir fırsatın doğmasına çok seviniyorum” diye konuştu. Almanya’ya döndükten sonra Rojava’daki tecrübelerini değişik etkinliklerle anlatacaklarını belirten yönetmen ve yapımcı Ott “Ben de bu geziyi yeni projelerin arayışı olarak görüyorum” dedi. Sanatçı Peter Ott son olarak Almanya’daki entelektüellerin Rojava’dan öğrenecekleri çok şey olduğunu belirtti.

Aken: 4 yılda çok şey değişmiş
Heyetin üyeleri arasında yer alan Sol Parti yönetiminden Jan van Aken ise dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında ziyaret ettiği Rojava ile bugün gördüğü Rojava arasında büyük bir fark olduğuna dikkat çekmişti. Çalışır hale gelen petrol kuyularını ve tarımdaki gelişmeleri gösteren Aken, Rojava’nın daha fazla Almanya’nın gündemine girmesi gerektiğini belirtmişti. ANF/KOBANÊ

Yorumlar