Yıkımdan çıkış yolu HDP



Aday listesini önceki gün YSK’ya veren HDP, dün de adaylarını tanıttı. Tekçiliğin değil, çokluğun sesi olan HDP, her kimlikten, her kültürden ve her inançtan adaylarla en geniş temsiliyeti sağlıyor. En geniş kadın ittifakı ve eşit temsiliyeti HDP’de.

İşçinin, emekçinin, yoksulun, esnafın, engellinin, emeklinin umudu HDP, herkesin temsil edildiği, inancı, yaşam tarzı, kimliği ne olursa olsan kimsenin ezilmediği, birinin diğerinden üstün görülmediği, eşitçe ve özgürce bir yaşamı hedefliyor.
HDP, demokrasi sorunu, Kürt sorunu, inanç sorunu, ekonomik sorunlar, kadın ve gençlik sorunu, işsizlik, yoksulluk, ekoloji sorunu gibi en temel yapısal sorunlara, en kalıcı ve köklü demokratik çözümler üretiyor, öneriyor.
HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, büyük bir demokrasi ve özgürlük yürüyüşünde olduklarını vurgulayarak, “Faşizme itirazı ve isyanı olan herkesin büyük vicdani duruşu ve kararlılığı HDP’ye vereceği destekle göstereceğine olan inancımız tamdır” dedi.
Zafere kararlı adımlarla yürüyeceklerini; 7 Haziran’ı kat be kat aşan bir başarıyı elde etmek için gece gündüz çalışacaklarını belirten HDP Eşbaşkanı Buldan, “HDP’de mücadele etmek cesaret ve bedel ister. Herkes bunun bilincinde olarak HDP saflarında yerini almaktadır. İşte bizim gücümüz de burada yatmaktadır. Bizim farkımız da budur. Cesaretimiz, duruşumuz ve kararlılığımızdır. Bizim adaylarımız mücadeleye ve direnişe adaydır” şeklinde konuştu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye’nin tüm farklılıklarının yer aldığı aday listesini açıklamasının ardından dün de adaylarını tanıttı. Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’ndaki tanıtım toplantısına tüm adayların yanı sıra demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve kadın kurumlarının temsilcileri de katıldı. Toplantı salonuna seçimlerin ana sloganı olan “Senle Değişir”, “Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye”, “Kadınlarla değişir”, “Gençlerle değişir”, “Em li vir in, em dikarin” yazılı pankart asıldı.
Toplantı salonunda kadınlar salonun en önünde yerlerini alırken, erkekler arka sıralarda oturdu. Kadın milletvekili adaylarının büyük bir bölümü yöresel kıyafetleriyle salona geldi. Sahneden HDP’nin seçim kampanyasında kullanacağı seçim müzikleri de ilk kez çalındı. Toplantı saygı duruşu ile başladı.
Aday tanıtımı toplantısında Demirtaş’ın mesajının ardından Eşbaşkanlar Sezai Temelli ve Pervin Buldan sahneye çıktı.

Tarihi bir fırsat var

Demirtaş’ın rehin tutulmasının hukuk, yasa, ahlak ve vicdanla bağdaşmayan gayri meşru bir uygulama olduğunu belirten Buldan, derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
24 Haziran seçimlerinin kritik önemine işaret eden Buldan, “24 Haziran, herkesi bezdiren, adeta hiç kimseye yaşam alanı bırakmayan bu faşist, milliyetçi iktidardan kurtulmak, 16 yıllık yıkımı sonlandırmak için tarihi bir fırsattır” dedi.
HDP’ye olan güven, umut ve inancın her geçen gün daha da büyüyüp çoğaldığını kaydeden Buldan, “Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz ve başarıyla sonuçlandırmamız halklarımıza karşı tarihi bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. HDP ve demokrasi bileşenleri olarak tarihi bir direniş geleneğinden geliyoruz. En zor dönemleri demokratik direnişimizle geçmeyi başardık. Emin olun ki; bu zorlu süreci de başaracağız. Bize karşı hangi engeli çıkarlarsa çıkarsınlar aşmakta kararlıyız. Bugüne değin diz çökmeyen, yılmayan bir hareketin onurlu temsilcileriyiz” şeklinde konuştu.

HDP hem kurtarıcı hem teminattır
Seçimlerden demokratik bir zaferle çıkmak için mücadelelerini her zamankinden çok daha fazla büyüteceklerini söyleyen Buldan, şöyle devam etti: Manifesto ve bildirgemizde vurguladığımız üzere HDP, demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik ve barışın temel güvencesidir. Halklarımızı bu faşist iktidardan kurtaracak olan HDP’dir, Demirtaş’tır. Bu seçim sürecine böyle bakmamız ve bu bilinçle yaklaşmamız gerekir. Onurlu, eşit ve özgür bir yaşamın teminatı HDP’dir.
 HDP’nin baraj altında bırakılması demek, demokrasinin baraj altına gömülmesi ve baskıcı otoriter yönetimin ülkeyi topyekün esir alması demektir. Herkes bunu böyle görmeli ve bilmelidir.”

HDP yıkımdan çıkış yoludur
Buldan, demokratik dönüşümü sağlayacak olan HDP’nin program ve bildirgesindeki temel ilkeler üzerinde de durdu. Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok net ifade ediyoruz. HDP ve Demirtaş’a verilecek her oy, adaletsizlikten, baskı ve zulümden kurtulmanın yolunu açacaktır. AKP’den kurtulmanın reçetesi HDP’dir. HDP’de ve Demirtaş’ta bütünleşmektir. Kim ne dersi desin 16 yıllık yıkımdan çıkış yolu HDP’dir. Ülkeyi tek adam yönetiminden kurtaracak olan Sayın Demirtaş’tır.”

HDP çokluğun sesidir
HDP’nin aday listesine dikkat çeken Buldan, şunları ifade etti: “Tekçiliğin değil, çokluğun sesiyiz. Her kimlikten, her kültürden ve her inançtan adaylarla en geniş temsiliyeti sağlayan HDP’dir. En geniş kadın ittifakı ve eşit temsiliyeti HDP’dedir. İşçinin, emekçinin, yoksulun, esnafın, engellinin, emeklinin umudu HDP’dir, Sayın Demirtaş’tır. Herkesin temsil edildiği, inancı, yaşam tarzı, kimliği ne olursa olsan kimsenin ezilmediği, birinin diğerinden üstün görülmediği, eşitçe ve özgürce bir yaşamı temel hedef alan HDP’dir. Şimdi bu hedefimizi gerçekleştirmeye geliyoruz. Seçim manifestomuzda toplumsal yaraların sarılması için demokrasiye acil geçiş programı açıkladık. Ülkeyi biran önce olağanlaştırmaya geliyoruz, dedik. Demokrasi sorunu, Kürt sorunu, inanç sorunu, ekonomik sorunlar, kadın ve gençlik sorunu, işsizlik, yoksulluk, ekoloji sorunu gibi ülkenin en temel yapısal sorunlarına en kalıcı ve köklü demokratik çözümler üreten, öneren HDP’dir, Sayın Demirtaş’tır.”

Herkese el uzatacağız
Parti adaylarına bu konuda çağrı yapan Buldan, şöyle seslendi: “Seçim bölgelerimizde gitmediğimiz, ev, sokak, cadde, köşe, bucak, bağ, bahçe bırakmayacağız. Herkese el uzatacağız, herkesin elini tutacağız. Kendimizi, hedeflerimizi ve bu ülkenin içinde bulunduğu krizden ancak HDP’yle çıkabileceğini en kararlı bir biçimde anlatacağız. Bu seçimlerin aydınlıkla karanlık arasında olduğunu halklarımıza iyi anlatacağız. Bu ülkeyi her şeye kendisi karar veren tek adamın esiri olmaktan çıkaracağımızı kararlı bir biçimde ifade edeceğiz.”

Büyük vicdan duruşu ve kararlılığı
HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, halk iradesinin hiçe sayıldığı, herkesin tekleştirilmeye çalışıldığı bir süreçte HDP’ye çok önemli görev ve sorumlulukların düştüğünü kaydetti ve şöyle konuştu: “Biz bu ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkartıp, demokratik bir ülkeye dönüştürmenin büyük çabası içerisindeyiz. Bu aynı zamanda büyük bir demokrasi ve özgürlük yürüyüşüdür. Herkesin bu yürüyüşe katılarak destek olması, HDP’nin yanında yer alarak, HDP’ye ve Sayın Demirtaş’a vereceği oylarla sesini yükseltmesi, sözünü büyütmesi, tüm ülkeyi özgürlüğe ve aydınlığa götürecektir. Faşizme itirazı ve isyanı olan herkesin büyük vicdani duruşu ve kararlılığı HDP’ye vereceği destekle göstereceğine olan inancımız tamdır.
Dünya tarihi özgürlük mücadelelerinin zaferleriyle doludur. Faşizmin tarihi ise hep çöküştür. O halde zafere kararlı adımlarla yürüyeceğiz. 7 Haziran’da başardık. 7 Haziran’ı kat be kat aşan bir başarıyı elde etmek için gece gündüz çalışacağız. Hepimizin hedefi bu olmalıdır. Önümüzdeki engelleri, barajları ancak kararlı adımlarla ve güçlü bir duruşla aşabiliriz.
HDP’de mücadele etmek cesaret ve bedel ister. Herkes bunun bilincinde olarak HDP saflarında yerini almaktadır. İşte bizim gücümüz de burada yatmaktadır. Bizim farkımız da budur. Cesaretimiz, duruşumuz ve kararlılığımızdır. Bizim adaylarımız mücadeleye ve direnişe adaydır.”

AKP ile HDP arasında geçecek

Buldan’ın ardından Eşbaşkan Sezai Temelli konuştu. Temelli, cumhurbaşkanı adayıyla, milletvekilleri adaylarıyla değiştirmeye; yalancıları, yasakçıları, yolsuzluk müptelalarını süpürüp tarihin çöplüğüne atmaya geldiklerini belirterek, şunları söyledi: “Parlamento’nun işlevsiz hale gelmemesinin, tek adam yönetimine son verilmesinin, cumhurbaşkanlığının sembolik bir makama dönüşmesinin tek olanağı HDP’nin barajı geçmesi. Bu kapıyı HDP’nin oyları açacak. HDP’nin barajı geçmesi demek, AKP’nin tek başına hükümet kurmasının imkansızlaşması demek. 301, 401 hesaplarının bozulması demek. HDP, AKP’nin vekil sayısını azaltabilecek tek partidir. Bu yüzden bu seçim AKP ile HDP arasında geçecek bir seçimdir. AKP 80 vekilin peşinde. Vermeyeceğiz! 80’den de çok vekille döneceğiz.
İddia ediyoruz; birbirini duyamaz hale gelmiş, adeta bir karanlığın içinde birbirine çarpıp duran halklar, yurttaşlar, uzun bir süredir kutuplaşmış bir toplumda yaşamanın yorgunluğunu HDP ile atacak. Kürt sorunun çözümü konusunda barışçıl irade açığa çıkacak, toplumun bir arada yaşamaya dair hafızası ve değerleri canlanacak. Bütün hizmetler ve politikalar eşit yurttaşlık temelinde Demokratik Anayasa’nın güvencesi altında olacak. Türkiye halkı güven ve dayanışmaya dayanan adaletli bir ekonominin mümkün olduğunu HDP ile birlikte görecek.

Adaylar, bildirgenin kanıtıdır
Sadece Türkiye’ye değil, dış politikaya da nefes aldıracağız. Bugün dünyadaki 5 diktatör hükümetten biri olarak anılan Erdoğan iktidarı, dış politikadaki ittifakını faşist devletlerle yapmayı tercih etti, biz ise faşizme karşı direnen halklarla yapacağız! Bizim arkamızda halkların bin yıllık tarihi, onların önünde ise faşizmin çöplüğü duruyor. Geçmişte sınıfsal iddiasıyla, örgütlülüğü ve siyasi geleneğiyle, genciyle, kadınıyla Meclis’in vekil profilini biz değiştirdik. Bugün de adaylarımızla aynı iddiayı taşıyoruz. Adaylarımızın profili, bildirgemizde sunduğumuz vaatlerin canlı kanıtıdır. HDP’nin hem kadroları, hem örgüt yapısı hem de politikası Türkiye’nin nasıl güzel bir ülkeye dönüşebileceğinin teminatıdır. HDP, insanların birbirine duyduğu güvenin adıdır. Siyasete güven de HDP ile tazelenecek.
Basın özgürlüğünü en zor koşullarda savunanlar, inançların ve kimliklerin zenginliğine inananlar, devlet şirketlerin kârına arka çıkarken halkın sağlığı için sermayenin karşısında duranlar partimizi adaylıklarıyla onurlandırdı. KHK zulmü ile işlerinden edilenler, güvenilebilecek tek adres olarak HDP’yi gördüler. Ezilen sınıflar ve halklar için mücadelede duruşları ile güven kazanmış adaylar, HDP’de bu sesi yükseltmeye devam edecekler. Biz emekçilerin partisiyiz. Öyle başka partilerde olduğu gibi, yandaş tüccarlarla doldurulmuş listeler göremezsiniz bizde.
Halklar, 24 Haziran’da da 7 Haziran ve 1 Kasım’da olduğu gibi HDP’ye sahip çıkarak hem HDP’yi Parlamento dışına itmek isteyenlerin oyunlarını bozacak, hem de bu çabaya rıza gösterip göz yumanları utandıracak. Bizler siyaset yaparak marka satmaya değil, hep birlikte Türkiye’nin geleceğini kurtaracak bir öykü oluşturmaya geliyoruz.
Yeni bir başlangıç zamanı için geliyoruz. Şimdi tüm adaylarımızla, tüm örgütlerimizle 7/24 çalışacağız, 7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi tamamlayacağız, barışın, demokrasinin önündeki barajı hep birlikte yıkacağız. Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’ye. Dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz.”

24 Haziran dönüm noktasıdır

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, aday tanıtım toplantısına gönderdiği mesajında 24 Haziran’ın dönüm noktası olduğunu söyledi.
Demirtaş, HDP’nin Ankara’da düzenlediği aday tanıtım toplantısına Edirne Cezaevi’nden bir mesaj gönderdi.  Demirtaş’ın avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajda şunları dile getirdi: “Demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesini HDP’de milletvekili adayı olarak sürdürmeye karar vermiş olan siz değerli arkadaşlarım; bu onurlu, cesur ve şerefli kararınızdan dolayı sizleri kutluyor, hepinizi sevgiyle ve coşkuyla selamlıyorum.
Sorumluluk üstlendiniz
Türkiye halklarının eşit ve adil bir yaşamı birlikte var etme mücadelesinin kritik bir noktasında HDP ile beraber siyasi mücadeleye omuz verme duruşunuz, emin olun ki tüm ezilenlerin kaderini değiştirme potansiyeline sahiptir. Tek adam rejiminin faşizan uygulamaları altında inleyen topluma nefes aldıracak, demokrasi yürüyüşünde engelleri ortadan kaldıracak önemli bir sorumluluk üstlendiniz.

Layıkıyla temsil
Uzun yıllardır devam eden siyasi mücadelemizde, 24 Haziran seçimleri artık bir dönüm noktasıdır. Bin bir emekle, bedelle biriktirilen umutları bu seçimde kalıcı bir kazanıma dönüştürmek için yarından itibaren sokaklarda, meydanlarda olacaksınız. Eminim ki, gideceğiniz her yerde yoksul halkımızın, gençlerin, kadınların, emekçilerin büyük ilgisiyle, sevgisiyle karşılanacaksınız. Çünkü sizler en zor zamanda ‘Kral çıplak’ demeyi başarmış olan halk temsilcilerisiniz. Faşizme karşı direnişin, dik duruşun sembollerisiniz. Her birinizin, bu değerli misyonu layıkıyla temsil edeceğinden kuşkum yoktur.

HDP’nin ilkeleriyle
Parti disiplini, HDP’nin ortak demokratik ilkeleri ve büyük bir sorumluluk bilinciyle, her yerde örgütlü hareket ederek rakiplerimizin hasretle beklediği hatalara düşmeden, barışın ve kardeşliğin ortak diliyle kampanyanın yükünü sırtlayacaksınız.
 Sizleri buradaki hücremizden sevinçle, heyecanla ve gururla izliyor olacağız. Ezilen halklarımızın yiğit evlatları, kadınları ve erkekleri olarak bütün topluma umudun sıcaklığını taşıdığınızı gördükçe bizim hücremiz de aydınlanacak, her adımınızla onur duyacağız.

O kadrolar sizlersiniz
Artık ezilmenin değil, kazanmanın zamanıdır. Zafer bir adım ötede duruyor ve uzanıp onu alacak kadrolar artık sizlersiniz. Büyük bir özgüvenle sahaya çıkın. Zaten içinde yaşadığınız halklarımızla bütünleşin ve 24 Haziran akşamı bütün ülkeye, o muhteşem demokrasi zaferini armağan edin. Biliyorum ki bunu yapabilirsiniz. O halde yolunuz açık olsun. Hepinizi tekrar kutluyorum.
 Abdullah Zeydan arkadaşımla birlikte sizlere buradan selam ve sevgilerimizle birlikte, özlemlerimizi, başarı dileklerimizi gönderiyoruz. 

Biz kazanacağız, MULAKA KAZANACAĞIZ!”

Yorumlar