TJK-F’yi emekle özsavunmayla büyütme hedefi



SELMA AKKAYA/PARİS

TJK-F, gerçekleştirdiği kongreyle yeni yönetimini seçti ve yeni dönemde mücadeleye yeni biçimler katarak, örgütlülükte daha fazla mesafe katetme kararlılığına ulaştı.

Bir yıl önce kuruluşunu ilan ederek çalışmalara başlayan Fransa’daki Kürt kadın kurumlarının çatı örgütü, Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK–F) ikinci olağan kongresini gerçekleştirdi. Pazar günü yapılan kongrede yeni dönem yönetimi seçildi, ardından yıllık çalışmalar değerlendirilerek planlama oluşturuldu.
Paris, Bordeaux, Marseille, Montpellier, Drancy, Normandy, Strasbourg, Villeuve Saint George, Villiers Le Bel bölgelerinden 100 kadın delegenin katıldığı kongre saat 14.00’te saygı duruşuyla başladı.
Siyasi gündemi Kürt Kadın Hareketi temsilcisi Arya Sinem değerlendirdi. Kongreyi selamlayan Sinem, “Bugün nasıl ki Kürdistan’ın her alanında kadın kendini var etmişse, biz de aynı ruhla ortak değerler sistemimizi, mücadelemizi kesintisiz yürüteceğiz. Kadınlar mücadelenin her alanında emeği ve öz savunma araçlarıyla mücadelesini sürdürürken düşmanın ilk hedefi de olmaya devam ediyor” dedi.
Sinem, Efrîn’i işgal saldırıları sürecinde Avrupa’da Kürt kadınların öncülük ederek büyük bir direniş gösterdiğini ifade ederek, bu başarıdan dolayı kadınları kutladı.


 

YJWK’den TJK-F’ye
Siyasi değerlendirmenin ardından bir yıllık çalışma raporu okundu.
Kürt kadınların artık sadece Kürdistan ve Ortadoğu’da değil dünya kadınları için bir model olduğu belirtilen raporda, bugün her zamankinden daha fazla alternatif ideoloji ve sistemlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Raporda Kürt kadınların örgütlenme aşamaları şöyle ifade edildi: “Avrupa’da  80’li yıllardan itibaren YJWK ile somutlaşan Kürt kadınının örgütlü mücadelesi, 2014’te yeni bir aşamaya taşınmış, kadının konfederal sisteminin bu sahadaki modeli olarak TJK-E’nin kuruluşuna gidilmiştir. Buna paralel olarak Fransa’daki Kürt kadınlar olarak da kendisini meclisler, komünler, dernek, inisiyatif ve komisyonlarla ifade eden onlarca kadın örgütlenmemizi bir çatı altında toplamak daha iyi iş ve rol koordinasyonunu sağlamak amacıyla TJK-F; yani Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin oluşumuna gidilmiştir.”




Örgütleme sorumluluğu gelişiyor
Raporun devamında Fransa genelinde 13 merkezde (Paris, Villiers Le Bel, Drancy, Evry, Creil, Normandiya, Rouen, Strasbourg, Rennes, Marsilya, Bordeaux, Touluse, Nantes) 5 kadın meclisi, 3 komün (Bordeaux, Draginyan, Montpeiller), 2 komite (Touluse, Rochfort), 10 inisiyatif (Villiers le bel, Strasbourg, Normandiya, Creil, Metz, Mulhause, Nantes ve Toulouse’e bağlı 3 alan bünyesinde yürütülen çalışmalar konusunda bilgilendirme yapıldı.
Geçen yıllara oranla sorumluluk üstlenmede belli bir gelişmenin olduğu ifade edilirken, son bir yıl içerisinde Güney Fransa’nın birkaç merkezinde komün ilanlarına gidilmesi de bu gelişmenin göstergesi olduğu belirtildi. Kadınların eşbaşkanlık sisteminin geliştirilmesinde, meclis, komisyon ve komitelerde daha aktif rol alsa da  istenilen düzeye ulaşılmadığı ifade edildi.

‘Örgütlülük büyürse yol alırız’
Rapor okunduktan sonra söz hakkı katılımcılara verildi. İlk olarak sözü Sakine Karakoçan, Kürtlere karşı geliştirilen tufana karşı ayakta olduklarını vurguladı ve şöyle devam etti: “Bu mücadelenin her alanında bedeller ödedik. Biz NATO gibi bir güce karşı Efrîn’de irademizi ortaya koyduk. Rojava ve Suriye’nin birçok kentinde biz irademizi ortaya koyduk. Devrimci mücadelemize her defasında yeni mücadele biçimleri ekledik. Biz düşman karşısında ancak örgütlenerek, örgütlülüğümüzü büyüterek yol alırız. Ortaya koyduğumuz direnişin niteliği konusunda önce geldiğimiz düzeyi görmemiz gerekiyor” diyerek kadınların öncü rol oynaması gerektiğini belirtti.

Yeni yönetim üyeleri
Değerlendirmelerden sonra TJK-F’nin yeni yönetimi seçildi. Yeni yönetim üyeleri şu isimlerden oluşuyor. Berivan Fırat, Gule Oğuz, Şengül Karaca, Jale Yurtsever, Esma Aktaş, Meral Alkan.

Yorumlar