Süresiz dönüşümsüz açlık grevi!


Dicle Bozan, Rojava’da doğmuş. Uzun zamandır Menemen R Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda olan Bozan’ın bir bacağı yok, diğer bacağında ve karın bölgesinde ise ağır hasarlar mevcut. Hapishanedeki hijyen sorunu yüzünden yaraları bir türlü iyileşmeyen Bozan’ın sindirim sistemi de ağır hasar almış 

durumda. Bozan, bağırsakları dışarıda, aylardır ameliyat edilmeyi bekliyor. 
Tüm bu koşullara rağmen açlık grevinde. Kendisi gibi ağır hasta olan tutsaklar Ergin Aktaş, Yusuf Bulut ve Ehmedi Xami başka bir hapishaneye sevk talebiyle açlık grevine başladılar. Hapishanede kalamayacakları raporlarla kayda geçirilen tutsaklar, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü oldukları gerekçesiyle tahliye edilmiyor. Ergin Aktaş’ın iki eli yok ve KOAH hastası, tek başına kalamaz raporuna rağmen tek kişilik hücrede tutuluyor. Yusuf Bulut ince bağırsak kanseri ve tek başına yataktan kalkması bile çok zor. Ehmedi Xami 18 yaşında, geçirdiği felçten ötürü tekerlekli sandalyeyle yaşamına devam ediyor.

32 gündür açlık grevinde
Tutsakların daha önceki başvuruları göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi de 12 Mayıs 2017 tarihinde hapishaneyi ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu; ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen komiteden bir dönüş olmadı. Hapishanede kalamaz raporu olan tutsaklar, “tehlikeli” oldukları gerekçesiyle tahliye edilmiyor.
Tutsakların davalarını takip eden ve kendileriyle görüşen Avukat Gülizar Tuncer ise söz konusu dört tutsağa düşmanca bir yaklaşım gösterildiğini ifade ederek, bu nedenle tutsakların süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını kaydetti. Tuncer, hapishanede yaşananlara hapishane idaresi, savcılık ve mahkeme dahil herkesin göz yumduğunu belirtirken Anayasa Mahkemesi dahil tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını söyledi.
Tutsakların açlık grevi gündemleşince her biri başka bir hapishaneye sürgün edildi. 32 gündür açlık grevinde olan ağır hasta mahpus Dicle Bozan da, isteği dışında, yeniden Elazığ Kadın Kapalı İnfaz Kurumu’na gönderildi.

Mektup Adresi:
Dicle Bozan
Elazığ Kadın Kapalı İnfaz Kurumu
Elazığ

Hasta tutsağa işkence

Mehdi Boz, Kayseri Bünyan Kapalı İnfaz Kurumu’ndan Elazığ Yüksek Güvenlikli F Tipi İnfaz Kurumu’na sürgün edildi.

 

Sürgün edilen ağır hasta tutsak Mehdi Boz, sevk sırasında çıplak arama dayatmasını reddettiği için şiddete maruz kaldı. Tiroid bezi kanseri, KOAH, tansiyon, böbrek, mide ve prostat hastalığı bulunan Boz’un gördüğü şiddet sonucu kaburgaları zedelendi. Bünyan’daki hapishanede kaldığında İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) gönderdiği mektupta, oradaki koşulların bilinmesini istediğini yazan Boz, maruz kaldıkları haksızlıkları detaylıca kaleme almıştı.
Boz’a ve hapishanedeki diğer tutsaklara, kitap sayısı kişi başı 5 tane olacak şekilde sınırlandırılmış ve kendisine gelen Devrimci Demokrasi Gazetesi, Devrimci Halkın Günlüğü, Kızılbayrak Gazetesi, Atılım, Mücadele Birliği, Halkın Günlüğü, Özgür Gelecek gazetelerinin hiçbirinin verilmemiş. İnfaz Hakimliği’ne yazdıkları birçok dilekçenin işleme konulmadığını aktaran Boz, diğer pek çok hapishaneden bildiğimiz gibi, burada da “yasak” olduğu gerekçesiyle radyo verilmemesine dikkat çekiyor.
Boz’un İnfaz Hakimliği’ne yaptığı itirazların hiçbirine dönüş yapılmamış ve müdürle görüşme talebi de her seferinde reddedilmiş. Hastalıkları nedeniyle Marmara bölgesindeki hapishanelere gidebilmek yazdığı sevk dilekçelerinin işleme konulduğu söylense de aylar sonra sevkin durumu sorulunca “İyi halli olmadığından sevkin yapılamamaktadır” denmiş.
Böbreklerinin protein kaçırması sebebiyle raporuna göre diyet yemekleri yemesi gerekirken bu yemekler de kendisine verilmiyor ve diyet dışında yediği yemekler vücudunda ödeme neden oluyor. 20 günü aşkın bir süredir Elazığ’da olan Boz, sürgün esnasında elleri ve kolları bağlanarak darp edilmiş. Doktora götürülmek için talepte bulunmuş ve talep sonucunda Elazığ Araştırma Hastanesi’ne götürülmüş. Doktor kaburgalarının zedelendiğini belirterek başka bir bölüme sevkini yapsa ve hatta bu yönde bir rapor hazırlasa da Boz, doktorun sevk ettiği bölüm yerine gerisin geri hapishaneye götürülmüş.

Mektup Adresi:
Mehdi Boz
Elazığ Yüksek Güvenlikli F Tipi İnfaz Kurumu
Elazığ

Yorumlar