Seçim seferberliği


MURAT MANG/SELMA AKKAYA
BİELEFELD/PARİS

AKP-MHP faşizmine karşı Avrupa’da sürdürülen seçim çalışmaları seferberlik atmosferinde sürüyor. Örgütlenme çalışmalarının yoğunlaştığı bu süreçte en fazla seçmenin sandığa gitmesi için planlamalar yapılıyor.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyelilerin 24 Haziran seçimleri için çalışmalarını coşkulu bir şekilde sürüyor.  Oy kullanma günlerinin yakın olduğu bugünlerde seçim çalışmaları daha da hız kazandı. Almanya’nın Bielefeld kentinde toplantı düzenlenirken, Fransa’nın başkenti Paris’te ise haftalık toplantıda planlamalar tamamlandı.
Almanya’nın Bielefeld kentinde Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) lokalinde Çarşamba günü ‘Türkiye Nereye Gidiyor?’ başlıklı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan DİDF Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Avgan seçimlere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’deki mevcut duruma ilişkin değerlendirme yapan Hüseyin Avgan 24 Haziran seçimlerine de değindi. “Tüm gücümüzle HDP için çalışma yürütmeliyiz” diyen Avgan, konuşmasına şöyle devam etti: “Avrupa’da tüm gücümüzü seferber ederek HDP’nin parlamentoya girmesini sağlamalıyız. Bu konuda özellikle sandığa gitmeyen seçmenleri ikna edip sandığa taşımak gibi önemli bir görevimiz bulunmaktadır. çalışmaların düzenli ve organize yapılması gerekiyor. Standlar açarak, bildiri dağıtarak, ulaşmadık ev bırakmamalıyız. Demokratikleşmenin ve soluk almanın yolu HDP’nin parlementoya girmesiyle mümkündür. Umudumuzu yitirmeden çalışmayı en geniş kesimlere ulaştırarak onları ikna ederek yürütmeliyiz.”

Paris’te planlama tamam
Fransa’da 24 Haziran’da HDP ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ı desteklemek amacıyla Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) bünyesinde oluşan CDK-F Seçim Koordinasyonu, haftalık toplantısını Paris’te gerçekleşleştirdi. Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) Pazartesi öğleden sonra yapılan toplantıya koordinasyon alt komisyon sözcüleri katılım sağlarken, çalışmalar değerlendirildi.  Kürt siyasetçi Yaşar Akif’in de katıldığı toplantı saygı duruşuyla başladı. Ardından bölge bölge komisyonların yapmış olduğu seçmen sorgulama ve ulaşılan kişiler gibi konulardaki seçim çalışmasına dair sonuçlar açıklandı. Komisyon üyelerinin verdiği bilgilere göre Fransa genelinde şuana kadar 25 binin üzerinde insana ulaşıldığı, seçim süreci konusunda bilgilendirildiği ve seçmen sorgulamalarının yapıldığı ifade edildi.

Kürtlerin oyları kilit rol oynuyor
Seçim komisyonlarının vermiş olduğu bilgiye göre ülke çapında yapılan halk toplantılarına ilginin yoğun olduğu ifade edilirken, seçim süreci ve çalışmaların değerlendirilmesi başlığında Kürt siyasetçi Yaşar Akif söz aldı. Akif, Erdoğan ve AKP’nin hedefinin Kürtleri bu seçim sürecinde yüzde 5’e indirmek olduğunu ama baskın seçim sürecinde beklentinin aksine Kürtlerin oylarının kilit rol oynadığını ifade etti. HDP verili Avrupa seçmeninin bu anlamda Haziran seçiminde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Akif, “Bir önceki seçimde bazı bölgelerde bin oy nedeniyle milletvekilliği kaybedildi” diyerek Avrupa’da tüm kesimleri içine alan, tabana inen bir seçim çalışmasının hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.
Akif, Avrupa’da seçim çalışmalarının tıpkı 7 Haziran ruhuyla yürütülmesi gerektiğini hatırlatarak, toplumsal bütün kesimlere kapı kapı giden, tabanı harekete geçiren, verili seçim kitlesi değil asıl olarak sandığa gitme konusunda kararsız kesimlere ulaşılması gerektiğini hatırlattı.

Aktiviteler yoğunlaşacak
Haftalık yapılan bilgilendirme ve planlama doğrultusunda, CDK-F Seçim Koordinasyonu, önümüzdeki hafta boyunca da seçim konulu halk toplatılarını sürdürmenin yanı sıra, ev ziyaretleri, iftarlar, konvoy gibi aktiviteleri daha güçlü bir biçimde sürdürecek. Aynı şekilde seçim süreci boyunca kitlelerin sandığa taşınması konusunda araç ayarlama, listeler oluşturma, bölgelerde planlamalar konusunda bugünden çalışmalara hız verilecek.

Yorumlar