Meclis’e damga vuracağız




HDP’de eşit temsiliyet ilkesi başlı başına kendisini diğer partilerden ayıran bir nokta. Başarıya kilitlenen HDP’nin kadın adayları, “Ciddi bir kadın kotası ile Meclis’e damga vuracağız. Kadın mücadelesinde önemli işler başaracağız” diyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24 Haziran’da yapılacak erken seçimde, 226 sayısı ile en çok kadın adaya sahip olan tek parti oldu. Kadın milletvekili sayısı yanı sıra HDP listelerinde 19 ilde kadın adaylar birinci sırada yer alıyor. Kadın Meclisi, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde 30 ile 35 arasında kadın vekil çıkabileceği beklentisinde olduklarını ifade ediyor.
25 Haziran sabahı AKP/MHP faşizmini tarihin kirli çöplüğüne gömmekte kararlı olan HDP’nin Agirî, Dersim ve İzmir’den gösterdiği milletvekili adayları Keziban Dumlu, Meral Hanbayat Yeşil ve İdil Uğurlu, özgürlük köprüsü inşa ederek tüm topluma rol ve model olmayı hedeflediklerini söyledi.

Agirî’de 4’te 4 yapacağız
Agirî’den 4’üncü sıradan aday olan Keziban Dumlu, 1990’lı yıllarda evleri yakılıp yıkıldıktan sonra ailesiyle birlikte Bursa’ya göç etmek zorunda kaldı. 3 çocuk annesi Dumlu, 2013 ve 2014 yılları arasında Bursa HDP İl Eşbaşkanlığı görevini ardından 2017 yılında Amed’de HDP PM üyeliği görevini yürütürken gözaltına alınarak tutuklandı. Cezaevinde 7 ay kaldıktan sonra tahliye oldu. Zorla göçertildiği kentten aday olan Dumlu, 7 Haziran 2015’teki Genel Seçim gibi 4’te 4 yapacaklarını söyledi.

HDP Türkiye’de tek kadın partisidir
HDP’nin bir kadın partisi olduğunu hatırlatan Dumlu, “HDP’de siyaset yapıyorum. Çünkü mevcut partilere baktığımızda tek kadın partisi HDP’dir. Kadını hak ve temsilliyet boyutunda öne çıkaran ve sadece kadını siyasette değil toplumsal her alanda yer sağlayan ve bunun için mücadele eden bir parti olduğu için HDP’de siyaset yapıyorum. 24 Haziran seçimlerinde Ağrı’da hedefimiz 4-0 yapmak. Bu yüzden çalışmalarımıza hız verdik. Bizler de ilçe, köy ve mahallelerde çok ciddi konumlandırmalar yaparak çalışmalarımızı yürüteceğiz. Yani hedefimiz Ağrı’da ulaşamadığımız kimse bırakmamaktır. Elini sıkmadığımız hiç kimse kalmasın istiyoruz. İster HDP’li olur ister başka partili olsun gitmediğimiz ev kalmayacak. Herkese gideceğiz ve süreci onlarla tartışacağız. 25 Haziran sabahı AKP ve MHP faşizmini tarihin kirli çöplüğüne gömüp, barış, demokrasi ve huzuru hedefleyen HDP’yi iktidara getireceğiz” diye konuştu.

Ezilen halkların avukatı
Dersim’in tek kadın adayı Meral Hanbayat Yeşil, 2’inci sıradan aday. Sağ ittifaklara karşı HDP’de aktif rol almak istediğini belirten Yeşil, “Hayranlık uyandıracak bir mücadele. Bu mücadeleyi büyütmek için HDP’de aday oldum” dedi.
Yeşil, 12 Eylül darbesi sonrası ailenin göç etmesi üzerine Bursa’da büyüyor. Yeşil’i hukuk okumaya sevk eden ise, mücadeleci gelenekten gelen ailede yaşanan tutuklama ve gözaltılar oluyor.
20 yıldır İstanbul’da yaşayan Yeşil, 14 yıl aktif avukatlık yaptı. Ceza avukatlığı yapan Yeşil, devrimci, yurtsever, sosyalist, işkence gören ve köyleri boşaltılanları savundu. Avukatlık dışında kadın mücadelesinde de aktif rol alan Yeşil, evli ve 2 yaşında bir çocuğu var.

Sağ ittifaklara karşı HDP
Yeşil, HDP’den aday oluşunu şöyle ifade etti: “Türkiye’de biri Cumhur İttifakı diğeri Millet İttifakı adıyla iki sağ blok oluştu. Buna karşı ise tüm ezilen halklar, kadınlar, gençlerin sesi ve soluğu olabilecek HDP ittifakı var. Yapılan sağ ittifaklara karşı HDP tek başına kaldı. Özellikle AKP iktidarı tarafından hedef alınması, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanların tutuklanması, beni bu mücadelede aktif rol almaya teşvik etti. Ayrıca, ötekileştirilenlerin tek adresi HDP olduğu için aday oldum. 24 Haziran’ın her taraftan desteklenmesi ve başarıyla sonuçlanması için HDP’de yer alıyorum” dedi.

HDP’li kadınlar damga vuracak
HDP’nin gerçek bir kadın partisi olduğunu vurgulayan Yeşil, “Kadınlar bütün parti çalışmalarında rengini hakim kılabiliyor, kadın kimliğiyle öncülük ediyor. Bu çok önemli bir nokta. Hayranlık uyandıracak bir mücadele. HDP’deki eşit temsiliyet bile başlı başına kendisini diğer partilerden ayıran bir nokta. Eğer barajı aşarsak ciddi bir kadın kotası ile Meclis’e damga vuracağız. Kadın mücadelesinde önemli işler başaracağız” diye belirtti.
Tüm ittifakların HDP’nin baraj altında kalmasını amacıyla yapıldığını ifade eden Yeşil, şunları dile getirdi: “Ancak HDP barajı aşmak ile kalmayacak. 24 Haziran’da yıkıp geçecek. Özgürlük köprüsü inşa edecek. Türkiye’de 16 yıllık AKP iktidarı toplumda çürümeyi beraberinde getirdi. Aslında yeniden Türkiye’yi inşa süreci bizleri bekliyor. Dolayısıyla tüm topluma rol ve model olmayı hedefliyoruz”

Dersim tek kadın adayını Meclis’e göndersin
Dersim’in kadınların kendisini özgür hissettiği yer olduğunu belirten Yeşil, “Dersim, politikleşen kadınların diyarıdır. Hayatın her alanında mevcuttur. Bu nedenle tüm Dersimlilerin tek kadın adaylarını Meclis’e göndermelerini istiyorum. Dersim halkının gereken cevabı 24 Haziran’da vereceğini biliyorum” diye konuştu.

KHK mağduru bir aday
İzmir 2. Bölge 2’inci Sıra adayı İdil Uğurlu ise Karar Hükmünde Kararname ile mesleğinden ihraç edilen bir eğitim emekçisi.
KESK’e bağlı Eğitim Sen İşyeri Temsilciliği, Eğitim Sen Kadın Komisyonu, Kadın Meclisi ve Eğitim Sen 6 Nolu Şube Başkanı görevlerini üstlenen Uğurlu, Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube’nin Kadın Sekreteri.
İhraç edilmiş bir eğitim emekçisi kadın olarak kendini en iyi HDP’de ifade edebildiğini belirten Uğurlu kadınlara seslendi: “Eğer yüzyıllık bir karanlığa mahkûm olmak istemiyorsak çalışma yaşamından, sosyal hayattan soyutlanıp, özel alanlara hapsedilmek istemiyorsak HDP’ye oy vermeye ve kadın örgütlerinde mücadele etmeye davet ediyorum.”

Eğitimde fırsat eşitliği için HDP
Eğitimin özelleştirilmesiyle öğrencilerin kamusal eğitimden faydalanmasının zorlaştığını söyleyen Uğurlu; “Veliler eğer çocuklarının parasız, eşit, cins ayrımcılığı olmayan, bilimsel ve anadilde laik eğitimi istiyorsa oylarını HDP’ye versinler diyorum. İktidarın yoksul çocukların eğitim alması gibi bir derdi yok. 300-500 kişiyle bu devleti yönetebileceklerini düşünüyorlar. Bizler yoksul çocukların eğitime daha kolay ulaşması için mücadele edeceğiz, bunun yolu da HDP’ye oy vermekten geçiyor” dedi.

Tutuklu adaya özgürlük talebi

Tekirdağ Newroz’unda yaptığı konuşma nedeniyle 68 gündür tutuklu bulunan HDP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Gülsüm Ağaoğlu için Galatasaray Lisesi önünde özgürlük çağrısı yapıldı.
“Gülsüm Ağaoğlu’ya özgürlük” pankartının açıldığı eyleme, HDP Grup Başkanvekili ve Ankara milletvekili adayı Filiz Kerestecioğlu, yazar-dilbilimci Necmiye Alpay ve çok sayıda kadın katıldı.
Kerestecioğlu yaptığı konuşmada, Ağaoğlu ile 1980’li yıllardan beri beraber mücadele ettiklerini hatırlatarak, “Bu dönemde bunların yaşanması hiç şaşırtıcı değil. Herkesi susturmak istiyorlar. Ancak 24 Haziran’dan sonra biz arkadaşlarımızı cezaevlerinden alacağız. Bizleri susturmak isteyenleri biz susturmayacağız. Adil mahkemelerde yargılayacağız” dedi.

Miraz bebekle özgürlüğü bekliyor
Ortak açıkmayı ise Necmiye Alpay yaptı. Alpay, Ağaoğlu’nun cezaevindeki koşullarına dikkat çekerek, “On beş gün boyunca havalandırmaya dahi çıkamadan, tecrit koşullarında kaldı. Gülsüm, şeker ve tansiyon rahatsızlığı nedeniyle 30’a yakın ilaç kullanıyor.  En temel insani ihtiyaçlarıyla beraber ilaçlarına erişmekte de zorluklar yaşadı” dedi. Ağaoğlu’nun daha sonra Gebze Cezaevi’ne sevk edildiğini belirten Alpay, Ağaoğlu’nun Miraz bebekle beraber özgürlüğe kavuşmayı beklediğini söyledi.

Barış istemek insan olmanın gereğidir
Alpay, OHAL’le birlikte düşünce ve ifade özgürlükleri üzerinde ağırlaşan baskılarla, çok sayıda muhalif kadının özgürlüğünden yoksun bırakıldığına, siyaset yapma, dünyayı iyileştirme haklarının ellerinden alındığına dikkat çekti. Ağaoğlu’nun barışa ilişkin düşüncelerini aktardığı konuşma dolayısıyla “örgüt propagandası” yapmakla suçlandığını belirten Alpay, “Barış istemek, barış için mücadele etmek suç değildir. İnsan olmanın gereğidir. 68 gündür tutuklu olan arkadaşımız ciddi sorunlar yaşamaktadır. Gülsüm Ağaoğlu derhal serbest bırakılmalıdır” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından kadınlar Galatasaray Postanesi’ne geçerek Ağaoğlu’na kart gönderdi.
WAN/DERSİM/İZMİR/İSTANBUL

Yorumlar