İşgale büyük öfke



Türk Devleti İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü kapsamında Avrupa ve dünyanın birçok merkezinde yapılan eylemlerde işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’den bir an önce çıkması gerektiği vurgulandı.

Türk devletinin Efrîn işgaline karşı Küresel Eylem Günü kapsamında birçok merkezinde eylem düzenlendi. Kürdistanlılar ve dostları Dünya Türk İşgalciğine Karşı Çıkma günü vesilesiyle Avrupa’nın bir çok şehrinde alanlara çıktı. Eylemlerin en yoğun olduğu yerlerden birisi ise Almanya’ydı.

Münih
Almanya’nın Münih kentinde Efrîn ile Dayanışma Platformu, ırkçılık ve savaş karşıtlarının katıldığı eylem Marienplatz’da yapıldı. Türk devletinin işgal, soykırım ve terörünün kınandığı eylemde yapılan konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecride de dikkat çekildi.
Hannover kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahî Kadın Meclisinin çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Efrîn halkının yanında olduklarını haykırdı. Yürüyüş Alman Kanalı NDR binasının önüne kadar sürdü. NDR binanın önünde Efrîn’in orijinal bombalama sesleri çalındı ve herkes bedenini yere uzatı.

Hannover
Gösterim bitikten sonra NDR Yayın sözcüsü Martin Reckweg kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’deki hak ihlallerine değinen Reckweg eylemcilere desteğini açıkladı.
Başkenti Berlin‘de Türk İşgalciliğine Karşı Mücadele Günü nedeniyle miting düzenlendi. Berlin NAVDEM, DESTDAN Berlin Kadın Meclisi ve PYD Berlin tarafından organize edilen miting Alexanderplatz’da yapıldı. Türk devletinin işgali sırasında katledilen sivillere ait ayakkabıların temsili olarak sergilendiği mitingde, Erdoğan faşizmine dur denilmesi, Efrîn ve Rojava’nın sahiplenilmesini talep eden pankartlar açıldı.Braunschweig kentinde, Efrîn İşgaline Karşı Çıkma Günü dolayısı ile bir miting ve yürüyüş düzenlendi. NAV-DEM, HDK, SOLID, SOLPARTİ, ANTIFA ve Kürdistan arkadaşlık grubu Braunschweig’ın organize ettiği yürüyüşe Braunschweig çevresinden Kürdistanlılar ve dostları katıldı. Yürüyüşte, TJK-E, Marksist Leninist Alman Partisi, Antifa, HDK, HDP ve TEV-DEM bayrakları taşındı. Nürnberg‘de Ausesplatz’da bir araya gelen yüzlerce kişi faşist Türk devletinin Efrîn işgalini kınama ve HDP ile dayanışma miting i yapıldı. Miting boyunca HDP’ye destek amacıyla yüzlerce bildiri dağıtıldı.

Giessen
Türk devletinin işgaline bir eylem de Giessen kentinde yapıldı. NAV-DEM Giessen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alman sol partileri DİE LİNKE, MLPD ve Avrupa Süryaniler Birliği ile bir çok parti üyeleri de destek verdi. Berlinerplatz Meydanı’nda başlayan yürüyüşte Almanca bildiriler dağıtıldı. Kirchenplatz Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından yapılan mitingde Avrupa PYD kadın meclisi adına Dilber Kobanê kısa bir konuşma yaptı.

Kopenhag’da eş zamanlı eylem
Dünya Türk İşgalciğine Karşı Çıkma günü kapsamında Danimarka’da eş zamanlı 2 eylem düzenlendi. Save Efrîn Platformu öncülüğünde yapılan eylemde konuşan Saime Bilen, Türk devletinin kendini Kürtlerin bütün kazanımlarını yok etmeye adadığını belirtti.Erdoğan’ın soykırım saldırılarına uluslararası güçlerin göz yumduğunu söyleyen Bilen, herkesi Türkiye’nin insanlık dışı uygulamalarına karşı durmaya çağırdı. Aynı gün “Barış Zamanı İnsiyatifi”nin her yıl öncülüğünü yaptığı Barış yürüyüşüne Seve Kadın Meclisi katılım sağladı.

Avusturya’nın üç merkezinde eylem
Avusturya’nın Linz kentinde 26 Mayıs Efrîn mücadelesini ve halkını sahiplenme günü vesilesiyle bir eylem düzenledi. Schillerpark’ta bir araya gelen kitle, Türk edvletinin Kürt halkına yönelik yaptığı katliamların anlatıldığı bir bildiri okundu. Türkiye’deki seçimlere de dikkat çekilen eylem sloganlar ve seslendirilen marşlarla sona erdi.
Innsbruck‘da düzenlenen ve 2 saat süren eylemde Türk devletinin Efrîn’de yaptığı katliamların fotoğrafları sergilendi. Eylem Almanca bildirilerin dağıtılmasının ardından sona erdi.
Efrîn mücadelesini ve halkını sahiplenmek amacıyla Graz‘da miting düzenlendi. Mitingde konuşan Graz DKTM üyesi Hasan Rojava, Kürt halkının hiçbir zaman teslimiyeti kabul etmeyeceklerini belirtti.

Bern’de binlerce kişi yürüdü
Efrîn işgali İsviçre’nin başkenti Bern’de yapılan yürüyüşle protesto edildi. Ciwanen Soresger ve Efrîn ile Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Reitschule’de toplanan binlerce kişi Kornhaus’a kadar yürüyerek işgali protesto etti. “Serî Hide. Rebertî Azad Bike” pankartlı ile yürüyen binler, Türk devletinin aleyhine attıkları sloganlarla, Efrîn’deki işgalin son bulmasını istedi. YPG ve YPJ bayrakları ile yürüyen binler, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı. Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingte tertip komitesi ardına yapılan açıklamada, Türk devletinin Efrîn’de yaptığı işgale dikkat çekilerek, dünyanın sessiz kaldığı işgalın ardından Türk çetelerinin Efrîn’ı talan ettiği hatırlattı.
PYD adına konuşan Ronak Abdulrahim, herkesi Efrîn’e sahip çıkmaya çağırdı; “Efrîn yalnız bırakılarak barbar Türk devletine peşgeş çekildi. Şimdi Türk devleti ve barbar çeteler talan ediyor. Yanlışın neresinden dönülürse o kadar önemlidir. Efrîn’e sahip çıkalım. Bu oyunu ve borbalığı bozalım dedi” diye konuştu.
Af Örgütünden Maya Hoşman ise Türk devletinin Efrîn’de insanlık suçunun işlendiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “İnsanlık suçuna karşı sesimizi yükseltmeye devam etmeliyiz. Bu yüzden de mücadele ederek Efrîn’i özgürleştirmeliyiz.”
HDP adına konuşan eski Sur Belediye Eşbaşkanı Fatma Şık da, “Kendi sistemimizi kurana ve faşizmi yok edene kadar mücadele edeceğiz” dedi.

İsveç’te işgalci Türkiye protesto edildi
Türk devletinin Kürdistan’a yönelik saldırıları ve işgalci uygulamaları İsveç’in başkenti Stockholm ve Göteborg illerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.
Stockholm’de araç trafiğine kapalı Sergelgatan’da düzenlenen eylemde Türk devletinin katlettiği sivillerin resimleri taşındı. Sara Kadın Birliği ve NCDK adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin uluslararası hukuk çiğneyerek Efrîn’i işgal ettiği ve 150 bini aşkın kişiyi topraklarından sürdüğü hatırlatıldıktan sonra işgale sessiz kalan Batılı ülkeler kınandı.

Liege, Den Haag, Atina, Melbourne…
Belçika’nın Liege kentinde de Place Saint Etienne’de bir eylem düzenlendi. Yoğun ilgi gören eylemde bildiriler dağıtıldı ve Türk devleti ile çetelerinin Efrîn’deki soykırım saldırılarına dikkat çekildi. Eylem bildirinin okunması ardından sona erdi.
Yunanistan başkenti Atina‘da Türk devletinin işgaline karşı eylem düzenlendi. Kürdistanlılar öncülüğünde düzenlenen eyleme TJK-E, Avrupa Gençliği, PYD, Sosyalist örgütler ve Yunanlı temsilciler katıldı. Academia Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi PYD, YPG/YPJ, TJK-E bayraklarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı
Hollanda ‘da Den Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya’nın katılımıyla Efrîn işgali ve seçim üzerine bir panel düzenlendi. Panelde Hollanda, Türkiye, Kürdistan ve İran halklarından 40 katılımcıyla Türkiye’nin Efrîn işgali Kürt sorunun çözümü ve uluslararası dayanışma ve Ortadoğu sorunu tartışıldı. Hüda Kaya da konuşmasında seçim atmosferini anlattı.

Avustralya’nın Melbourne şehrinde Victoria Kürdistanlılar Demokratik Toplum Merkezi (NAV-KURD) öncülüğünde Kürdistanlılar ve Avustralyalı sosyalistler Efrîn işgalini ve dünyanın sessizliğini protesto etti. Eylemde konuşan Victoria Üniversitesi siyasi bilim dalı Profesörü John Tully, Avustralya hükümetinin ve NATO’nun Guta’ya yapılan saldırıyı kınadıklarını fakat Efrîn’deki soykırımı görmemezlikten gelmelerini utançla izlediklerini vurguladı. Filipin İşçi Partisi Uluslararası sekreteri Reina Mohideen de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Özerklik projelerini incelediklerini belirterek, Filipinler’deki şu anki iktidar lideri Duderte ve Erdoğan’nın birbirlerine benzediklerinin altını çizdi. Sosyalist Parti adına konuşma yapan Sue Bolton ise, Kürtler ve Filistin halkının kaderini birbirine benzetti. HABER MERKEZİ

Londralılar Afrîn için yürüdü



Efrîn için küresel eylem günü olarak ilan edilen 26 Mayıs günü Londra’da büyük bir yürüyüş düzenlendi. BBC merkez binası önünde başlayan yürüyüş, YPJ şehidi Anna Campbell’in arkadaşları tarafından Anna için ‘brign Anna home’ (Anna’yı evine getirin) kampanyası çerçevesinde işgal ettikleri binada tamamlandı. Eylem boyunca Türk devletinin Efrîn işkgalini anlatan bildiriler dağıtıldı. Eyleme destek veren İngiliz aktivistlerin taşıdığı Erdoğan’ın gözlerine bant çekilmiş ve terörist yazılmış dözvizler ise güzergah boyunca ilgi odağı oldu. Yürüyüşün sonunda varılan işkal evinde ise eylemciler coşku ve meşalelerle karşılandı.

Yorumlar