İftardan sahura seçim çalışmaları sürdü




Akşam iftardan sahura kadar HDP’nin birçok merkezde halk buluşmaları ve seçim bürosu açılışları devam etti. Van’da polisin “dışarıda halay çekemezsiniz” baskısına halk halay ve sloganlarla tepki gösterdi. Hatay’da da seçim irtibat bürosuna taşlı saldırı gerçekleştirildi.
HDP Urfa milletvekili adayları Nusrettin Maçin ve Aliye Kızıldamar, 24 Haziran seçimleri kapsamında Birecik ilçesindeki görkemli seçim bürosu açılışından sonra kıyı kafelerinde ve caddesindeki yurttaşlara el bröşürü dağıtarak oy istedi. Bireciklilerin yoğun ilgi gösterdiği adaylar, yurttaşlarla tek tek sohbet ederek sorunlarını dinleyip, HDP’nin çözüm önerilerini anlattı. Adaylar, yurttaşlardan bir oy HDP’ye bir oy Selahattin Demirtaş’a isterken, Birecikliler Türkiye’nin olumsuz ibresine “Dur” diyeceklerini belirtti.

MARAŞ
HDP Maraş milletvekili adayları da Pazarcık ilçesi ve kırsal mahallelerinde yurttaşlarla bir araya geldi. Özelikle Alevi mahallelerinde coşku ve zılgıtlarla karşılanan HDP’liler, yurttaşlarla halay çekti. Yurttaşların çözülmeyen sorunlarını dinleyen HDP’liler, çözümün tek adresi olan partilerinin tercih edilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cemevlerine yasal statü verileceği beyanına tepki gösteren Aleviler, 16 yıldır Alevilere her şeyi reva gören bir zihniyetten çözüm beklemediklerini ifade etti.

VAN
HDP Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Ali Paşa mahallesinde seçim bürosu açılışı yaptı. Açılışa katılan partililer ve çok sayıda yurttaş polislerin “dışarda halay çekemezsiniz” baskısıyla karşılaştı.
Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili adayı Tayyip Temel, “Engel ne olursa olsun, en yaparlarsa yapsınlar biz bu mücadelemizi 24 Haziran’da başarıya çevirene kadar sürdüreceğiz. Büyük bir başarı alacağız ki onların bize sıkıntı çıkarmak için çıkardıkları yasalardan hesap soralım. Her büro açılışımız, her ilçe karşılanması büyük bir mitinge dönüşüyor. Bazı güçler bu kitlesel katılımlardan rahatsız olmuş. Biliyorlar ki baskı, gözaltı ve tutuklamalarla, ölümlerle bu halkın önünü kesemiyorlar. Bugün onların baskıcı yüzünü bir daha gördük. Bu büro bizim duruşumuzla, özgürlük şarkılarımızla, özgürlük halaylarımızla büyümeli ve duymayanlara da ses gitmeli. Biz buradayız, biz yapabiliriz” diye konuştu.
Konuşmanın ardından büronun açılışı kadınlar tarafından yapıldı. Ardından milletvekili adayları ve yurttaşlar çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu.

HATAY
Hatay’ın Arsuz ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim irtibat bürosu dün gece bir grup ırkçının saldırısına uğradı. Büroda kimsenin olmadığı bir saatte yapılan saldırıda büronun camları kırılırken, grup büro önüne asılan bayrakları yerinden söktü.

AMED
TJA öncülüğünde, seçim çalışmaları kapsamında merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’ndeki HDP seçim irtibat bürosunda kadınlar ile bir araya gelindi. Etkinliğe, HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Saliha Aydeniz, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra onlarca kadın katıldı.

Konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a 5 Nisan 2015 yılından beri uygulanan ağır tecride dikkat çeken Aydeniz, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılmayana kadar toplum üzerindeki tecrit de kırılmayacak. 24 Haziran’da bu tecritleri sandıklara giderek kıracağız. Bundan sonraki süreçte de mahalle mahalle, sokak sokak ve ev ev çalışıp yaşamımızı inşa edeceğiz” diye konuştu.
HDP’ye yönelik yapılan baskı, tutuklama ve engellemeler üzerinde de duran Aydeniz, “Ölüm, tutuklama ve katliamlar ile bizleri nefessiz bırakmaya çalışıyorlar. Kararlıyız ve boyunda eğmedik. Onları, Kürdistan’da sandıkta boğacağız. Kürdistani tüm renklerimizi de hep birlikte özgürleştireceğiz” dedi.

Etkinlik, alkış ve zılgıt eşliğinde son buldu.
HDP’nin kentteki seçim bürosu açılışları da sürüyor. HDP Yenişehir İlçe Örgütü, Ferit Köşk Mahallesi’nde Dicle Vadisi manzaralı takviye seçim bürosu açtı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği açılışa, ellerinde bayrak ve flamalarla çocuklar renkli görüntüler oluşturdu. Gençler tarafından dilek balonları uçuruldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Mehmet Temizyüz, açılış kurdelesini kestikten sonra kısa bir konuşma yaptı. Temizyüz, AKP’nin miadını doldurduğunu söyleyerek, kendinden öncekiler gibi tabela partisi olmaktan kurtulamayacağını vurguladı. 24 Haziran’ın Kürtler için bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Temizyüz, Türkiye’de yine anahtarın Kürt halkının elinde olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından müzik eşliğinde halay çekildi

MALATYA
HDP Malatya adayları Hüseyin Kılınç, Fatma Alataş, Memet Tuncel ve parti yöneticileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim Sen, Çağdaş Gazeteciler Derneği, EMEP, TMMOB il temsilciliği, Radyo Fon, ÖDP ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya şubelerini ziyaret etti.

İlk ziyaret Çağdaş Gazeteciler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen’e gerçekleştirildi. Ziyarette konuşan parti meclis üyesi İzzet karadağ, “Yaşamı kendi ve kendi gibi düşününler için planlarsan, yasayı, bürokrasiyi de böyle işletirsen kuşkusuz diktatörleşmek kaçınılmazdır. Bu baskıda HDP’de, basında payını almıştır. Biz bu seçim sürecine hazırlanırken, en büyük mücadele aracı olarak gördüğümüz basın emekçilerini ziyaret etmeyi ve üzerlerindeki baskıyı kabul etmediğimizi, bu seçim sürecinde siyasal çalışmalarımızı yürütürken temel amaçlarımızdan bir tanesinin de, basın üzerinde ki baskıyı kaldırmak, insanların kalemini özgürleştirmektir” diye konuştu.

Gazeteciler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen ise, “zor koşullarda seçim çalışması yapıyorsunuz. Bunu 7 Haziran’da, 1 Kasım seçimlerinde açık ve net bir şekilde de gördük. Türkiye’de bir faşizmin kol gezdiğini, tek adam sisteminin olduğunu her yerde söylemekteyiz. Basın üzerinde baskılar ve zulümler var. Malatya’da bulunan basın mensupları olarak bizlerde bunları yaşamaktayız. Ciddi anlamda baskı görüyoruz. Ben burada iki defa cumhurbaşkanına hakaretten yargılanmam var ve 20 ay ceza aldım. Bunun gibi bizleri yıldırmak için ellerinden gelen çabayı gerçekleştiriyorlar” dedi.

HDP Malatya adayı Mehmet Tuncel ise, “Baskı ve zulme dur demek amacı ile el ele, omuz omuza verip bunları atlatacağız” ifadelerine yer verdi.
HDP heyeti daha sonra EMEP İl örgütüne ziyarette bulundu. HDP’li heyet EMEP il Başkanı Kemal Gültekin’e parti çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Gültekin, HDP heyetinin ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Heyet, daha sonra TMMOB Malatya il temsilciliği Başkanı Erdal Yavaş’a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette konuşan HDP adayı Mehmet Tuncel, “Bizler sizlere kendimizi anlatmaya, bazı sorunlar konusunda sizleri dinlemeye geldik. Malatya’da faaliyet veren mühendislerin görevlerinin ne kadar zor olduğunu bilmekteyiz. Malatya’da çarpık kentleşme sorunu, trafik sorunu hat safhada. Bu sorunları sizler bizden daha biliyorsunuz. Bizlerde bu sorunları istişare etmek için buradayız” diye belirtti.

TMMOB il temsilcisi Erdal yavaş da; “24 Haziran’da tabi seçim yapılacak. TMMOB bu işlerde taraf. Bazıları diyorlar ki, ‘sadece mesleğinizi yapın geri kalan işlere de karışmayın’ ama TMMOB bu işte, kamuya ve kamu yararına taraf. Memlekete güzel olan ne yapılacaksa o işten taraf. Kamunun kaynaklarının kullanması noktasında, şehirleşme noktasında bu konuların tamamında tarafız. TMMOB her hükümet döneminde lafını esirgememiştir. Sadece bu iktidar döneminde değil, tüm iktidarlar döneminde lafını esirgememiştir” dedi.

Parti Meclis Üyesi İzzet karadağ de, şunları dile getirdi: “Çevremizde çok STK var. Ama bir kurumun sivil örgüt sayılabilmesi için, kendi mesleki çalışmalarının yanında toplumsal sorunların da ortağı olarak kendisini görmesi gerekir. İktidar diyor ki sivil toplum örgütlerine; ‘mesleğinizle ilgilenin, size ne siyasetten ve toplumun temel ihtiyaçlarından’ diyor ve bunu bir politika haline getirmek istiyor. Olabildiğince işlevsiz bırakmak istiyor. İşlevini yitiren bir STK aynı zamanda iktidarın koltuk değneğidir.”

Heyet, son olarak Eğitim Sen şubesini ziyaret etti. Ziyarette HDP heyetini karşılayan Şube Başkanı Tarık Kaya, “Zorlu bir süreçte bir seçim kampanyası yürütmektesiniz. Eşitsiz bir kampanya yürütülmekte. Bir tarafta her türlü olanağı kullanan bir parti, diğer taraftan iyi kötü, karınca kararınca dayanışma içerisinde kampanya yürütüyorsunuz. Bu yıl ki seçimlerde gördüğümüz kadarıyla, artık babadan oğula, kıza kalan bir seçim süreci var. Başarı dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

HDP Malatya adayı Mehmet Tuncel ise, şunları ifade etti: “Olağanüstü koşullarda seçim çalışmaları yapıyoruz. Baskın bir seçim. Ne şartlar altında seçimlere girdiğimiz tüm kamuoyunun gözü önünde. 16 yıldır baskı içerisinde de yaşandığını KESK üyesi olan arkadaşlarımız bizden daha iyi bilmekteler. Çoğu KHK’larla işlerinden, ekmeklerinden edildi.”
MA/HABER MERKEZİ

Yorumlar