HDP kurtuluş projesidir




24 Haziran seçimlerine günler kala, HDP gönüllüleri Köln’de miting düzenledi. Adaylığı YSK tarafından gaspedilen Turgut Öker “Umrumda değil, HDP için Avrupa’yı karış karış dolaşacağım” dedi.

Mitingi Almanya ile yeni bir krize dönüştürmek isteyen AKP ve Erdoğan’a HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli şu yanıtı verdi: “İzin veriyorlar çünkü Türkiye’nin en itibarlı partisiyiz. Sizin gibi itibarsızlara izin vermezler.”

Demokrasi güçlerinin, 26 Mayıs Cumartesi günü Almanya’nın Köln kentinde düzenledikleri seçim mitinginde tek adam diktatörlüğünü karşısında HDP’nin, halkların kurtuluşunun projesi olduğu vurgulandı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği adaylığı gasp edilen Turgut Öker “HDP bütün halkların kurtuluşunun ortak projesi olduğu için biz Aleviler de HDP’de olacağız. Dün, vekil adaylığım iptal edildi. Umurumda değil. Benim 600 arkadaşım, canla başla bu kavgayı sürdürüyor” dedi.
Demokrasi ve özgürlük şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç mitingin açılış konuşmasını yaptı.

Koç: Sizin oyunuz çok önemlidir
Bütün engellemeler rağmen eskisinden daha fazla çalışacaklarını belirten Koç devamla “AKP iktidarının kaybetmesi, Erdoğan’ın tek adam diktatörlüğünün bitmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Yurtdışında HDP’nin seçim zaferine kitlenen 52 kurum adına ortak açıklamada bulunan Koç, herkesi sandıklara sahip çıkmaya ve oy kullanmaya davet etti.
Koç, 24 Haziran’da Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenlerin Erdoğan’ı sandığa gömeceklerini belirterek, “Sizin oylarınız çok önemlidir. Geçen seçimde sandığa gitmeyenler, ‘benim bir oyum ile bir şey olmaz’ diyenler bu sefer aynı gafleti yaşamasın. Eğer Erdoğan’ı durdurmak istiyorsak, DAİŞ ve El Kaide’nin ülkemizi yönetmesini istemiyorsak, gerçek demokrasiye inanlar ve Aleviler olarak bilmemiz gereken bir şey var, HDP’ye barajı aştırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Mitingte YSK tarafından iptal edilen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) Onursal Başkanı Turgut Öker, “Türkiye’de yaşayan hakların kurtuluşlarının tek başına mücadele ile mümkün olmayacağı” değerlendirmesinde bulundu.
Öker devamla şu ifadeleri kullandı: “HDP bütün halkların kurtuluşunun ortak projesi olduğu için biz Aleviler de HDP’de olacağız. Biz ancak güç olduğumuzda hepimiz için demokrasi, hepimiz için barış gelecektir. Kürtler, Aleviler, Lazlar, Çerkesler, Ermeniler başta olmak üzere bütün kesimlerin tek başına kurtuluşu olamaz. Onun için HDP bütün halklar için bir kurtuluş projesidir. Biz Aleviler HDP’nin içerisindeyiz. Bütün gücümüzle bu barajı, zulmü yıkmak için her çabayı göstereceğiz. Bu Yezit düzenin karşısında birleşerek, cevap olabiliriz.”

Öker: Avrupa’yı karış karış dolaşacığım
 


HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş ve diğer vekillerin durumuna da dikkat çeken Öker şunları belirtti: “Bir amacımız da onların serbest bırakılması, özgür olması içindir. Derdimiz milletvekili olmak değil. Dün vekil adaylığım iptal edildi. Umurumda değil. Benim 600 arkadaşım canla başla bu kavgayı sürdürüyor. Önde, ortada ya da arkada olmanın hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim bir davamız var. Biz o ülkede herkes eşit olsun diye parlamenter sistemi yürütüyoruz. Ben seçimlere kadar tüm Avrupa’yı karış karış dolaşacaktım. Ama dünkü karardan sonra günde iki kere gideceğim kente 4 defa gideceğim. 12 saati 24 saate çıkaracağız. Bize o topraklarda ölüm ve zulmü reva görenlere cevap olacağız” dedi.

‘HDP’yi destekliyoruz çünkü…’
Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Yakup Nuhomo, HDP’ye desteklerini ilan etmek için mitingde olduğunu ifade ederek, “Bizler, Asuri, Süryani, Keldani, Aramiler, HDP’ye desteğimizi ilan etmek için buradayız. Katliamların, zulmün ve baskıların son bulması için bizler HDP’nin iktidara gelmesini istiyoruz. Halkaların kanı kanı üzerinde siyaset yapanların siyasetini yok etmek için HDP’de buluşalım” dedi.
Çerkes siyasetçi Arif Unal da Türk egemen sisteminin inkar ve yok etme sistemi olduğunu belirerek, “Bu toprakların bütün renkleri yok edildi. Bu sistem azınlıkları katletti. Bu katliamcı sisteme karşı çıkmak için herkes HDP’yi desteklemelidir” dedi.
KKP Temsilcisi Serhat Çetinkaya şunları söyledi: “Kürtler kültür, dil ve özgürlük için hak mücadelesi veriyor. Bizler de parti olarak HDP’nin bu talepleri için mücadele ettiğine inanıyor ve seçimlerde HDP’yi destekliyoruz. Avrupa’daki halkımız da 24 Haziran seçimlerde oylarını HDP’ye vermeli.”
PİK Başkanı Hikmet Serbilind, Avrupa’da yaşayan inançlı Kürtlerden AKP ve Erdoğan’a karşı HDP’yi desteklemesini isterken, Almanya Karadeniz İnisiyatifi adına Mahir Öfcan da muhalif, demokrasi yanlısı olan bütün kesimlere HDP çatısı altında birleşme çağrısında bulundu.
SYKP Avrupa Eşsözcüsü Duygu Yıldız ise rüzgarın demokrasi tarafında olduğunu belirterek, bütün kesimlerin seçimlere kadar çalışmalarını üst seviyeye çıkartması gerektiğini söyledi.
Mitingin diğer konuşmacıları da Sol Parti’de Özlem Demirel ve Yeşiller Partisi adına Berivan Aymaz’dı. Demirel ve Aymaz, HDP ile dayanışma mesajları vererek, demokrasi yanlılarına oy kullanma çağrısında bulundu.

AKP’nin zoruna gitti
Öte yandan Almanya’da seçim mitingleri yasaklanan AKP, Köln’de düzenlenen HDP mitingi için Almanya’ya tepki gösterdi. Türk Dışişleri Bakanlığı Almanya için ‘kınama’ mesajı yayınlarken, AKP İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu “Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden herkese her eylem serbest, tek engellenen AK Parti” dedi.
Bu arada AKP’nin baskılarından dolayı HDP Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Tuğba Hezer’in konuşma yapmasına Alman polisinin izin vermemesi ise eleştiri konusu oldu

Temelli: Türkiye’nin en itibarlı partisiyiz
HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli ise HDP’nin Köln mitingini engellemediği için Almanya’ya tepki gösteren AKP’ye şu cevabı verdi: “Engellemediler çünkü biz Türkiye’nin en itibarlı partisiyiz.”
Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Tekirdağ’da halkla buluşan Temelli, AKP’li Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben şunları söyledi: “Neden miting izni veriyor biliyor musun? Çünkü biz Türkiye’nin partisiyiz. Türkiye’nin en itibarlı partisiyiz. Sizin gibi itibarsızlara izin vermezler. Ne miting izni verirler ne de başka bir şey. Hem kendi itibarınızı hem de ülkenin itibarını yerlere düşürdünüz. Bu zihniyet, Erdoğan aklı, tekçi akıl, Avrupa ile girdiği tüm ilişkilerde bir pazarlık, çıkarcı ilişki içerisine girdi. Ne bir barış ne demokrasi üzerinden bir siyaset değil, çıkar ilişkisini önemsedi. Mülteciler konusunda da bunu yaptı. Mültecileri pazarlık konusu yaptı. O insanların birçoğu denizlerde hayatını kaybetti. Mülteciler, göçmenler üzerinden pazarlık yapan aklı kınıyoruz. O yüzden senin gibi insanlara miting izni vermiyorlar.”  HABER MERKEZİ

Yorumlar