Erzurum vekil çıkarmaya hazırlanıyor


Farklı kimlikleriyle dikkat çeken HDP’nin Erzurum adayları oldukça iddialı. Adaylardan Mehmet Kasım Fırat, Nemrut ve İllet ittifaklarına karşı HDP’nin yanında yer alınması gerektiğini söyledi.  

Şêx Said’in torunu Mehmet Kasım Fırat, HDP’nin Erzurum 1. sıra adayı. Şeyh Said Derneği’nin de kurucusu ve genel başkanlığını yapan Fırat, 1953’te Erzurum’un Hınıs ilçesinde doğdu. Gençlik yıllarında babası Şêx Ali Rıza Efendi’nin medresesinde fıkıh, Arap ve Fars dili edebiyatı üzerine eğitim alan Fırat, sivil toplum örgütleri ve siyasi alanlarında aktivist olarak görev aldı. 1993-1995 yılları arasında Demokrasi Partisi’nde (DEP) Parti Meclis (PM) üyeliğini yaptı.

“Kendine Müslüman’ım diyen herkesin zulüm karşısında olması gerekiyor” diyen Fırat, zulüm karşısında durmayanların dilsiz şeytan olduğunu söyledi. 100 yıldır yaşadığı topraklarda bitmeyen bir baskının olduğunu söyleyen Fırat, “HDP de bu baskı yönetimine karşı, direnen ve barışı dillendiren bir partidir. HDP’ye oy verecek olanların çok sayıda nedeni bulunuyor. Renklerin ve dillerin farklığı Allah’ın hediyesidir. Kim ki bu hediyeye sahip çıkmıyorsa günahkardır” dedi.

Barışı kardeşliği dillendiren ve bunun için mücadele eden HDP’ye karşı AKP-MHP ittifakının kurulduğunu ifade eden Fırat, “Ben bu ittifaka Cumhur değil, Nemrut’un ittifakı diyorum. Nemrut’un ittifakı bize, ‘Taş üstünde taş, omuz üstünde baş bırakmayacağız’ diyor. Diğer taraftan kurulan ‘Millet İttifakı’ daha çok İllet ittifakına benziyor. İllet ve Nemrut ittifaklarına karşı HDP’yi desteklemek gerekiyor” diye konuştu.

Zeliha Dündar HADEP’ten beri
Kentin ikinci sıra milletvekili adayı Zeliha Dündar, Erzurum’un Tekman ilçesi doğumlu. İletişim Fakültesi ve muhasebe mezunu Dündar, bir dönem öğretmenlik yaptıktan sonra siyasi atmosferden dolayı öğretmenliği bırakır. Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesinin kendisi üzerinde önemli bir etki bıraktığına vurgu yapan Dündar, “HADEP döneminden bu yana sahada aktif bir şekilde çalışıyorum. Son süreçte cezaevine de girip çıktım. İl başkanlığından tutun, yöneticiliğe kadar birçok görevde yer aldım. Ben şunu biliyorum ki son nefesime kadar da bu mücadele cephesinde yer almaya çalışacağım” dedi. Türkiye’de Kürtlerin artık ezilen halk konumundan kurtulup özgürce kendisini ifade edebileceği bir statüye gelmesi gerektiğinin altını çizen Dündar, Meclis’in de bu yolda önemli bir aşama olduğunu söyledi.

Engelli aday: En büyük engel savaş
Erzurum 3’üncü sıra adayı ise engelli kontenjanında yer alan Cemal Kara. Engelli sorunlarının yanı sıra Türkiye’de en can alıcı sorunların başında Kürt sorunu, kadın ve ekonomik sorunlar olduğunu belirten Kara, HDP’den neden aday olduğunu şu sözlerle anlattı: “Renklerin, ötekilerin, engellilerin sesidir. Seçilirsem, toplumda dışlanan engelli yurttaşlarımızın Meclis’teki sesi olacağım. Engelli Bakanlığı’nın kurulması için çaba sarf edeceğim. Engelli seçilmişler olarak önce barış için çalışıp, onu inşa edeceğiz. Çünkü barış yoksa engelli hakları da yoktur.”

5’inci sırada bir ilahiyatçı
Erzurum Karayazılı olan Cüneyt Laloğlu ise kentin 5’inci sıra adayı. Laloğlu, aynı zamanda Arapça ve Farsça eğitim görmüş bir ilahiyatçı. İzmir’de sahaflık yapan Laloğlu, uzun yıllardır siyasette aktif rol aldığını söyledi. Laloğlu, AKP-MHP’nin kurduğu ortaklığı “şer ittifakı” olarak nitelendirdi. Laloğlu, “HDP’yi tercih etmemizin en büyük nedeni elbette ki barıştır. Bu proje; kardeşlik projesidir, diğerleriyse şer projeleridir. Bunlar kırk tane beyan ilan etseler bile boştur. Çünkü ne yapacaklar bellidir. Aleviler, Êzîdîler, Süryaniler, Türkiye’de yaşayan inançlar kendini ancak HDP projesi içinde bulabilirler” dedi.
MA/ERZURUM

Yorumlar