Dersim sandık için teyakkuzda




YSK’nin aldığı karar doğrultusunda Dersim’de 56 sandık farklı bölgelere taşınacak. HDP Dersim seçim komisyonu, seçmenin katılım oranını düşürmeye yönelik bu karara karşı sandıkları koruyacaklarını vurguladı. 

Sandıkların taşınması, çifte oy kullanılacağı gibi şaibelerin baş gösterdiğinden endişe duyan HDP Seçim Komisyonu harekete geçti. Seçim Komisyonu üyesi Hıdır Oduncu, seçimlere çok az bir zaman kala YSK’nın sandık taşıma kararı ile karşı karşıya kaldıklarını, bu kapsamda Dersim’de 56 sandık için taşıma kararı alındığını ifade etti. Sandık taşıma kararına karşı itirazda bulunacaklarını belirten Oduncu, “Baskın bir şekilde seçime gidiyoruz. Seçimin adil olmadığı gibi şaibelerle dolu olacağı da görülüyor. YSK’nın aldığı karar ile köylülerin farklı yerlere gidip oy kullanmaları zor olacak. Özellikle kırsal bölgelerde sandıkların taşınması seçim güvenliğinde endişe ve risk yaratıyor. Kırsal bölgelerde kalan kesim yaşlıdır, farklı bir bölgeye gidip oyunu kullanması zor olacaktır. Tabi bütün bunlar katılım oranını düşürmeye yöneliktir” dedi.

Anında çözüm arayışı içinde olduklarını ve buna karşı gereken önlemleri alacaklarını ifade eden Oduncu, şunları söyledi: “Sandıklar taşınsa dahi biz seçmen kitlemizi oy kullanmaları için sandığa götüreceğiz. Katılımcı demokrasi için bunu yapacağız. Dersim halkı politiktir, hem oyunu kullanacaktır hem de sahip çıkacaktır. Bundan hiç şüphemiz yoktur. Seçim Komisyonu olarak da her köy ve ilçede sandık görevlilerimizin listesini tamamlamış durumdayız. Oylarımıza ve sandıklarımıza sahip çıkmamızdan halkımızın da şüphesi olmasın.”

 

Van’da 50 bin seçmen

Van’da 224 sandığın yerinin değiştirilmesiyle 50 bin seçmenin etkileneceği anlaşıldı.
224 sandığın taşınacağı Van, sandık yerlerinin en çok değişeceği kentlerin başında geliyor. Konuya ilişkin HDP Van İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak ve HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Zelal Yerlikaya ile çok sayıda kişi katıldı.
HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, “Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp, Saray, Başkale ve Bahçesaray ilçelerinde 224 sandığın ‘güvenli bölgelere’ taşınmasına karar verildi” hatırlatmasına bulundu. HDP’nin güçlü olduğu yerlerde bulunan sandıkların “güvenlik” gerekçesiyle korucu köylerine taşındığını belirten Karabulak, bu durumdan yaklaşık 50 bin seçmenin etkileneceğini söyledi. Meclis’ten çıkarılan yasa ile bu tür hilelerin yolunun açıldığını dile getiren Karabulak, şöyle devam etti: “Bu hilelerden biri de sandıkların taşınması, birleştirilmesine ilişkin bir yasa hükmüydü. Şu anda bu yetkiyi valilikler kullanıyor. YSK da ne yazık ki bu yönde karar verdi. Böylelikle özellikle HDP seçmeninin olduğu 19 ilde en az 270 bin seçmenin etkilendiği bir sandık taşıma kararı alındı. Bu kararın amacı, hilenin alt yapısını oluşturmaktır.”

Seçmen nasıl taşınacak?
Seçmenin, nasıl taşınacağına dair bir açıklık olmadığını söyleyen Karabulak, kurala göre yükümlülüğün tamamen YSK’da olduğunu söyledi. Karabulak, “Görevi yapacak mülki amirlerdir. Mülki amirler de İçişleri Bakanlığı tarafından atanan kayyumlardır. Sandıklara gitmemizi engellemek ve baraj altında kalmamız için her türlü yola başvuracaklar. Bu karar; hakkaniyete, seçimlerin güvenliğine, meşruiyetine şimdiden gölge düşürmüştür. Demokratik olmayan ve seçim güvenliğine ilişkin kaygılarımızı arttıran bu tutumdan derhal vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Hakkari’nin üçte biri
Hakkari’de sandıkların taşınması sonucu 3 seçmenden 1’i etkilenecek. Üstelik sandıklar, HDP’nin yüzde 70’in üzerinden oy aldığı yerlerden korucu bölgelerine taşınıyor.

YSK, Hakkari Valiliğinin 24 Haziran seçimlerinde 134 köy ve mahalledeki sandıkların 38 yere taşınıp birleştirilmesi için yaptığı başvuruyu da kabul etti. Hakkari merkez, Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ve Çelê (Çukurca) ilçelerinde yaklaşık 150 bin kayıtlı seçmenin 3’te 1’i başka bir yerde oy kullanmak zorunda kalacak.

HDP Hakkari’de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yüzde 90’lara varan oy oranıyla birinci parti çıkıp 3 milletvekili çıkardı. HDP’nin Hakkari’de 24 Haziran’da da benzer sonuçla çıkması bekleniyor. Ancak HDP’nin çok güçlü olduğu köy ve mahallelerde bulunan sandıklar ‘güvenlik gerekçesiyle’ korucu köylerine taşınacak. Sandıkların taşınması ile birlikte 50 binin üzerinde seçmen etkilenecek.
Hakkari İl Eşbaşkanı Süleyman Kanat, AKP’nin Hakkari’de halkın iradesinden korktuğunu belirterek, Hakkari halkının AKP’ye büyük bir ders vereceğini söyledi. Kanat, YSK ve AKP’nin halkın oy kullanmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı. YSK’nın Gever’de sandıkları özellikle Dara bölgesine taşınması kararının kabul edilemez olduğunu ifade eden Kanat, şunları söyledi: “Dara bölgesine taşınması bilinçlidir. Dara bölgesinde husumetli aileler var. YSK seçmenin oy kullanılmamasını hedefliyor. Ayrıca sandıklar Hakkari genelinde korucu olan köylere taşınacak. Tüm engellemelere rağmen halkımızı sandık başına gidecek ve oylarını kullanacak. Tüm halkımız, sandık görevlisi gibi sandıklara sahip çıkacak.”

 

Polis HDP’den sessizlik istiyor

Hınıs İlçe Emniyet Müdürlüğü, HDP’nin büro açılışını şarta bağladı. Milletvekili adayı Mehmet Kasım Fırat, “Emniyet bize, ‘sağda durmayın, sola geçmeyin, kimse balkonlara çıkmasın, mikrofon kullanmayın’ diyor” diye aktardı.
HDP Erzurum Milletvekili adaylarının Hınıs’ta açmak istediği seçim bürosuna polis propaganda yasağı getirdi. Kısa süreli gerginliğin çıktığı ilçede halka seslenen adaylardan Mehmet Kasım Fırat, seçim bürosunun açılışına polisin engel çıkardığını söyledi.
Fırat, “Emniyet bize, ‘sağda durmayın, sola geçmeyin, kimse balkonlara çıkmasın, mikrofon kullanmayın’ diyor. Onların tek hedefi gerginlik çıkararak şiddet uygulamaktır. Biz kavgadan korkmuyoruz ama kavganın zararlarını iyi biliyoruz. Biz barış isteyen insanlarız. ‘İnadına barış, inadına kardeşlik inadına insan hakları’ diyen insanlarız. Biz güçlüyüz, güçlü olmamızı da haklılığımızdan alıyoruz. Onurlu bir siyaset yürütüyoruz ve bu siyasetimizle mutlaka başaracağız” dedi.
Konuşmaların ardından kitle slogan ve alkışlarla seçim bürosunun önüne geçerek, bekleyişe geçti.

 

HDP’nin yerine polis kondu

HDP’nin Van’da stant kurmak istediği Dabbaoğlu Parkı’nın yanındaki boş alanı demir bariyerlerle kapatan polis, “Oraya Çevik Kuvvet ekipleri yerleşecek” diyerek açılışa izin vermedi.
Standın kurulduğu alanın çevresini demir bariyerlerle kapatan polis, “Valilik emriyle oraya Çevik Kuvvet ekipleri yerleşecek” diyerek standın açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İki çevik kuvvet otobüsü, bir polis minibüsü ve bir TOMA ile alanı çevreleyen polis, kurulması için hazırlık yapılan standı da toplatarak partilileri alandan çıkardı. HDP, birçok kez aynı noktaya stant kurduklarını belirterek, yapılan uygulamanın HDP’nin seçim çalışmalarını engellemeye dönük olduğunu söyledi.

Erciş’te ev baskınları

Van’ın Erciş ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 20’e yakın kişi gözaltına alındı. Birçok eve eş zamanlı yapılan baskınlarda aralarında, Mahmut Çelebi, Halil Yıldız, Osman Sevinç, Ekrem Nadiroğlu, Kamuran Ataman, Yıldırım Hasar, Zehra Hezer, Faris Can, Halit Koç, Veysi Efe ve Halit Baran’ın olduğu 20’e yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı Erciş İlçe Jandarma Komutanlığı’na bir kısmı ise İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Yorumlar