Askerlerin ölümü saklanıyor




Türk ordusunun Kuzey ve Güney Kürdistan’daki saldırılarına yanıt veren gerillalar, iki gündür 26 askerin öldüğünü açıkladı ama Türk tarafı kayıplarını gizlemeyi sürdürüyor.


HPG ve YJA Star gerillaları, Sideka’dan Kemah’a kadar bir dizi eylem yaparak, en az 26 Türk askerini öldürdü.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, eylem ve operasyonlarla ilgili şu bilgiler verildi:
* Şehit Pîroz ve Şehit Agirî Devrimci Hamlesi kapsamında 28 Mayıs günü saat 11.00’de Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Tisê karakoluna yönelik bir eylem düzenlendi. Karakol yerleşkesinde bulunan mevzi ve barınakların etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde, 4 asker öldürüldü.
* Akşam saatlerinde Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Koordine tepesindeki işgalciler vuruldu; ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.
* Gerillalar, 26 Mayıs günü saat 17.30 sıralarında Şemzînan ilçesine bağlı Bezelê (Aktütün) karakolu yakınlarında bulunan Şikêr vadisindeki yolun güvenliğini sağlamaya çalışan işgalci askerlere yönelik bir eylem düzenledi. 2 koldan etkili bir şekilde vurulan mevzilerde, 3 asker öldürüldü. Eylem ardından müdahale amaçlı gelen bir grup asker de vuruldu. Yoğun ateş altına alınan bu gruptan 3 asker öldürüldü, 1 asker ise yaralandı.
* Eş zamanlı olarak Sivri tepesinde yol çalışması yapan askerlere yönelik de eylem yapıldı. İş makinelerinin vurulduğu bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.
* Gever ilçesine bağlı Şehit Gafur tepesinde konumlanan Türk askerlerine yönelik 26 Mayıs günü saat 17.30’da eylem yapıldı. Mevzilerin isabetli bir şekilde vurulduğu bu eylemde 1 asker öldürüldü.

Evdalkovî’de 5 asker
* YJA Star gerillaları, 28 Mayıs günü saat 17.20’de Sideka bölgesindeki Evdalkovî tepesinde konumlanan işgalcilere yönelik bir eylem düzenledi. Mevzi ve çadırlarının etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde 5 asker öldürüldü. Eylem ardından işgalci güçler alanı obüs ve havan toplarıyla bombaladı.

Bitlis’te kontrol noktasına
* Bitlis’in Tatvan ile Hizan yolu üzerinde kontrol noktası yapmak isteyen işgalci TC ordusuna yönelik 28 Mayıs’ta eylem yapıldı; ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi. Kontrol noktası yapmak isteyen Türk birliği alandan geri çekilmek zorunda kaldı.

Skorsky indirme yapamadı
* Türk ordusu 27 Mayıs günü Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Bilgeç karakoluna Skorsky helikopterler ile indirme yapmaya çalıştı. Sahada başlatılan Şehit Ozan ve Şehit Roza Dersim Devrimci Hamlesi kapsamında aynı gün saat 17.20’de indirme yapmaya çalışan bu helikopterler yoğun ateş altına alındı. Darbelenen 1 Skorsky tipi helikopter indirme yapamadan alandan geri çekildi.

Kemah’ta sabotaj
* Şehit Ozan ve Şehit Roza Dersim Devrimci Hamlesi kapsamında 24 Mayıs’ta Erzincan’ın Kemah ilçesine bağlı Geliyê Dereşora Mezin alanında işgalci TC ordusunun bir birliğine yönelik sabotaj eylemi düzenlendi. Bu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.

Gizli birlik vuruldu; 6 ölü
* Hakkari’nin Geliyê Kontranıs alanında insansız hava araçlarının desteğinde düzenlenen bir operasyon sırasında gerillalar, gizli bir birliği hedef aldı. Yakın mesafeden etkili bir şekilde vurulan bu birlikten 6 asker öldürüldü, 3 asker ise yaralandı.
* Çelê ilçesine bağlı Şundirê tepesindeki Türk askerlerine yönelik 24 Mayıs ve 26 Mayıs’ta iki eylem yapıldı; ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.

Çemê Karê alanında eylem
* Şehit Delal Amed ve Besta Şehitleri Devrimci Hamlesi kapsamında 27 Mayıs günü saat 13.00’te Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Çemê Karê alanındaki bir tepeye eylem yapıldı; sonuçları öğrenilemedi.
* Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kato Marinos alanındaki Deriyê Berena mıntıkasındaki işgalcilere yönelik suikast eyleminde 1 asker öldürüldü.

Mawa’da 11 asker savaş dışı
* Türk ordusu, 23 Mayıs’ta Amed’in Lice ilçesine bağlı Apê Musa alanında geniş kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Birçok köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı ilan eden işgalci TC ordusuna yönelik eylem yapıldı. 24 Mayıs günü Mawa mıntıkasında konumlanan bir grup asker yakın mesafeden vuruldu; 3 asker öldürüldü, 8 asker ise yaralandı. Eylem ardından işgalci güçler alanı Kobra tipi taarruz helikopterleri ile bombaladı. Bu operasyon 26 Mayıs günü sonuçsuz bir şekilde geri çekildi.
HPG BİM’in iki gündür açıkladığı bu detaylar ve savaş dışı bırakılan askerlere yönelik Türk ordusu herhangi bir açıklama yapmadı.

ANF/BEHDİNAN

Yorumlar