AKP’nin 29 günü kaldı



Artık AKP döneminin bittiğini, sürecin tamamlandığını belirten HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “25 Haziran süreci AKP’siz, Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye olacak” dedi. 

HDP korkusundan sandık taşıma/birleştirme zorbalığıyla seçime müdahale edildiğini kaydeden Buldan, şunu vurguladı: “Sandıkları uzaya bile taşısanız halkımız oyunu kullanacaktır.”
HDP’yi baraj altında bırakmak için her türlü oyun ve ahlaksızlığa başvurulduğunu söyleyen HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, ama halkın buna izin vermeyeceğini ifade etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’nün 24 Haziran seçimleri kapsamında düzenlediği programa katılmak için sabah saatlerine gelen Eşbaşkan Pervin Buldan, Adnan Menderes Havalimanı’nda karşılandı. Kente doğru yüzlerce araçlık konvoyla yola çıkan Buldan ve beraberindekiler, Bayraklı ilçesinin Onur Mahallesi’ne ulaştı. Burada yapılan büro açılışına katılan binlerce kişi HDP flamaları ve Demirtaş’ın fotoğrafları ile şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Buldan, burada yaptığı konuşmada, “Afrikalı adayla Karadenizli adayın el ele verdiği bir milletvekili listemiz var. Kürt halkı ile Türkiye halkının yüreğinin buluştuğu İzmir’de seçim startımızı bugün itibari ile başlatmış oluyoruz” dedi.
AKP-MHP ittifakının HDP’den korktuğunu belirten Buldan, şöyle devam etti: “Onlar HDP’yi baraj altında bırakmak için her türlü oyunu oynamaya başladılar. Hakkari’de, Diyarbakır’da, Mardin’de seçim sandıklarını taşıyarak, köylerden kentlere getirerek, böylesine kararlar alarak, halkımızın oy kullanmasını engellemeye çalışıyorlar. Ama buradan açıkça haykırıyoruz; sandıkları uzaya bile taşısanız halkımız gidip mutlaka oyunu kullanacaktır. Onlar HDP’yi baraj altında bırakmak için her türlü oyunu, her türlü ahlaksızlığı yapmaya çalışıyorlar ama halkımız buna izin vermeyecek. Halkımız 7 Haziran’da büyük bir başarı ortaya koydu. Şimdi sıra 24 Haziran’da.”

Diz çökmedik, boyun eğmedik
İktidar zorbalıklarıyla ilk kez karşılaşmadıklarını; köylerin yakılmasından cinayetlere, katliamlardan işkence tezgahlarına kadar her türlü zulmü gördüklerini hatırlatan Buldan, şunları altını çizdi: “Ancak hiçbir diktatör karşısında diz çökmedik. Boyun eğmedik. Kimseye de biat etmedik. AKP hükümetinin de başta Kürtler olmak üzere Türkiye halkları üzerindeki imha siyasetinin beş para etmeyeceğini haykırıyoruz. Halkımız, buna 24 Haziran’da sandıkta en iyi cevabı verecektir.”

24 Haziran’da tercih yapılacak
24 Haziran seçimlerinin Türkiye halklarının kaderini belirleyecek bir seçim olduğunu belirten Buldan, “Türkiye halkları ya karanlığı ya da aydınlığı tercih edecek. Ya 16 yıllık AKP zorbalığına evet diyecek ya da biz artık AKP ile yol almıyoruz diyecek. Halklarımıza güveniyoruz. Artık AKP’nin dönemi bitmiştir. AKP’nin süreci tamamlanmıştır. 25 Haziran süreci AKP’siz, Recep Tayyip Erdoğan’sız bir Türkiye olacak” dedi.
Seçimlere 28 gün kaldığını hatırlatan Buldan, İzmirlilerden oylarına ve milletvekili adaylarına sahip çıkmalarını isteyerek, “Bu devran dönecek. Bu devran 24 Haziran’da dönecek. Türklerin Kürtlerin çalışması ile dönecek. Yeni bir ülke için hep birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu.

 

Seçimden önce 18’ine giriyor 

HDP’nin en genç milletvekili adayı Saffet Polat, seçime 10 gün kala 18 yaşına girecek.
Erzurum’un Tekman ilçesine bağlı Çiçekdağ (Kuneruvî) Mahallesi’nde ikamet eden Polat, seçimlerden sonra üniversite sınavlarına girmeye hazırlanıyor. 24 Haziran seçimlerinden 10 gün önce 18 yaşına girecek olan Polat, “Ufak yaşlardan beri parti ile iç içeydim. Bence tüm gençler, kadınlar emekçiler ve sol sosyalist kesimlerin HDP’ye destek vermesi gerekir. Çünkü HDP, halkları, özgürlüğü ve adaleti savunan bir partidir. Bu nedenle gençlerin daha çok HDP’ye destek vermeleri gerekir” diye konuştu.
Seçildiği takdirde Meclis’te yapacaklarını da sıralayan Polat, özellikle gençlerin sorunlarını çözmek için uğraşacağını söyledi. Polat, “Gençler işsiz, atanamayan genç öğretmen adayları var. Meclis’e girdiğimde bunların sorunlarını çözmek için çaba sarf edeceğim. Gençlere çağrım hepsi el ele vererek HDP’ye destek olmalarıdır. Gençlerin geleceği ve Türkiye’nin geleceği için HDP çok önemlidir. 24 Haziran’da HDP’ye en büyük destek gençlerden gelmelidir” diye konuştu.
Tüm partilerin cumhurbaşkanı adaylarının seçimlerde meydan meydan gezerek propaganda yaptıklarını ancak kendi adayları Selahattin Demirtaş’ın rehin tutulmaya devam edildiğini vurgulayan Polat, şunları söyledi: “Sayın Demirtaş tek adam zihniyeti tarafından cezaevinde rehin tutulmaktadır. Bu adaletsizlik ve hukuksuzluktur. Diğer adaylar nasıl seçim çalışmaları yürütüyorsa Demirtaş da serbest bırakılmalı ve seçim çalışmalarını yapmalıdır. Birinci turda Selahattin Demirtaş’ın kazanması ve ikinci turda ise Erdoğan ile karşı karşıya gelmesini istiyorum. Tüm Türkiye halkları Türkiye’nin ve gençlerin geleceği için HDP’ye ve Demirtaş’a oy vermelidir.”



 

İstanbul adayları farklılıklarıyla bir

HDP’nin İstanbul milletvekili adayları, farklılıkların HDP içinde yan yana durmasından duydukları sevinci dile getirerek, ezilenlerin sesi olacaklarını ve hep birlikte omuz omuza mücadele edeceklerini söyledi.
HDP, her renkten, her dilden, her ırktan ve her inançtan milletvekilleri adayını içerisinde bulunduran çoğulcu bir siyaseti izliyor. İstanbul’un üç seçim bölgesinden de birbirinden renkli adaylar, seçim çalışmaları kapsamında ilçe ilçe, sokak sokak gezerek halka HDP’yi ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı anlatıyor. Büyük bir coşku ve moralle seçim çalışmaları yapan HDP adayları, neden HDP’de yer aldıklarını anlattı.
1. Bölge milletvekili adayı olan Aylin Hacaloğlu, uzun yıllardan beridir insan hakları alanında çalışıyor. İnsan Hakları Derneği’nin yanı sıra HDP’de de görevlerde bulundu. Eşitlik, özgürlük ve adalet için en fazla mücadele eden parti olduğu için HDP’de bulunduğunu kaydeden Hacaloğlu, “Kadın mücadelesini en önde yürüten parti olduğu için HDP’deyim” dedi. Bütün kadınları hem oylarına hem geleceklerine hem de kadın mücadelesine sahip çıkmaya davet eden Hacaloğlu, “Kadının aklıyla, sözüyle buralarda olmamız lazım. Sandıklarımıza sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.
Cansu İrem Kalender, HDP’nin en genç adaylarından biri. 19 yaşındaki İrem, İstanbul 1. Bölge’den aday. Kalender, HDP bileşeni olan Devrimci Parti’de çalışmalar yürüttü. Neden HDP’den aday olduğu sorusuna Kalender, “Çünkü genç kadın bir işçiyim. Benim annem gibi hiçbir anne ağlamasın diye mücadele edeceğim” cevabını verdi. AKP’nin tekçilik dayatmalarına karşı “rengarenk” olmaya karar verdiğini aktaran Kalender, “HDP’nin içinde rengarenk olacağımızı düşünüyorum. Sokaklara çıkarken artık çocuklar uyurken susacağız, ölürken değil. Artık anneler ağladığında onlara destek olacağız. Artık kadınlar taciz ve tecavüze uğradığında bu cezasız kalmayacak. Bunların cezalarını biz kendi ellerimizle vereceğiz bu iktidara. Kadınların sesi olan bir partide olduğum için çok mutluyum” dedi.
HDP’nin 1. Bölge adayı kamudan emekli Yaşar Meral Çakıcı, hem feminist hem de sosyalist bir kadın olduğunu söylüyor. Ezilen halklardan yana olması gerektiği için HDP’yi seçtiğini belirten Çakıcı, “Bu nedenle HDP’yi seçtim ve mücadelemi burada devam ettiriyorum” dedi. Kadınları ve sesi çıkmayan çocukları düşündüğünü belirten Çakıcı, aynı zamanda hayvan haklarını da sonuna kadar savunacağını söyledi.
Ağrı Doğubayazıtlı olan HDP’nin 3. Bölge adayı Dilek Ulaş da, KHK ile kapatılmadan önce Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde (YAKAY DER) 3 yıl görev yaptı. Meclis’te yakınlarını kaybeden ailelerin sesi olacağını belirten Ulaş, HDP’nin tüzüğünü okuyan kadınların kendilerini HDP’de göreceklerini söyledi.

Sarayda panik var

HDP adayları, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Seçim büroları açılıyor; ziyaretler, buluşmalar, toplantılar gerçekleştiriliyor. Adaylar, halka seçimin önemini anlatarak, neden HDP’nin Meclis’te olması gerektiğini izah ediyor.

HATAY 
HDP milletvekilleri adayları seçim çalışmaları kapsamında Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı, Meydan ve Yeşilada mahallelerinde esnaf ve yurttaşları ziyaret etti. Milletvekili adaylarından Çetin Sakallı, “Biz bu karanlık iktidarın gitmesini istiyoruz. Her geçen gün geriye gidiyoruz. Yüzlerce gazete dergi kapatıldı. Binlerce insan gözaltına alındı ve gözaltılar hala devem ediyor. Bizler Meclis’e güçlü bir şekilde geçersek bu iktidar yok olacaktır” dedi.

AMED
HDP Amed Milletvekili adayı Garo Paylan’ın katılımıyla Bağlar’a bağlı Yunus Emre ve Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde seçim irtibat bürosu açılışı gerçekleştirdi. Erdoğan’ın “HDP’yi sandığa gömeceğiz” sözlerine atıfta bulunan Paylan, “Özgürlük düşüncesi sandıklara sığmaz. O zalime gereken dersi vereceğiz” dedi. AKP’nin 16 yıldır iktidarda olduğunu; ancak son 28 gününün kaldığını belirten Paylan, “Saray’da panik var. Her türlü engelleme, baskılara rağmen HDP sandıkta güçlü çıkacak. Gece, gündüz demeden çalışacağız” diye konuştu.
 HDP’nin seçim hazırlıkları kapsamında Ergani ilçesinde de merkez seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi.

URFA
Geçtiğimiz Salı günü akşam saatlerinde Urfa’nın Eyyübiye ilçesi tarihi Haşimiye Meydanı’nda bulunan Kapaklı Pasajı’nda çıkan yangın 20 dükkana sıçramış, 15 trilyonluk hasara yol açmıştı. Elektronik eşya, oyuncak, saat gibi ürünlerin toptan satışının yapıldığı pasajda elektronik kontağından çıktığı iddia edilen yangına sokakların dar oluşundan kaynaklı müdahale gecikince, 20 dükkandan 15 dükkan kül oldu, 5 dükkanda da hasar oluştu. Bozova programının ardından sahaya inen HDP’nin Urfa adayları pasaj esnafını ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Urfa adayı Nimetullah Erdoğmuş, pasajda dükkanı zarar görmüş esnafı tek tek dinledi.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, milletvekili adaylarını Seyhan İlçesinde bulunan Karasu Kavşağında halka tanıttı. Etkinlik alanına 7’den 70’e yüzlerce yurttaş katıldı. Aday tanıtımını mitinge dönüşürken kitle AKP’ye “TAMAM” mesajı verdi. HDP milletvekili adayı Kemal Peköz, “Bu düzen böyle gitmez. Bu coğrafyada doğmamız kader fakat böyle yaşamamız kader değil değiştireceğiz” dedi.

MERSİN
Mersin’de de Tarsus, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde halk toplantıları ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirildi. Milletvekili adayları Rıdvan Turan, Fatma Kurtalan, Atilla Güney ve beraberindeki il ve ilçe eşbaşkanları yoğun ilgiyle karşılandı.

IĞDIR
Iğdır halkı milletvekili adaylarını Ağrı Dağı eteklerinde halaylarla, zılgıt ve alkışlarla görkemli bir şekilde karşıladı. Habip Eksik ile Kıznaz Türkeli, HDP il binasının önüne gelen partililere seslendi. Kıznaz Türkeli, “Ben de birçok arkadaşımız gibi 7 Haziran’da bu kentten milletvekili seçildim. Yine bir Haziran ayında seçimlere gideceğiz ve halkımız yine bizi seçecektir” dedi. Habip Eksik ise kendisinin de birçok insan gibi KHK mağduru olduğunu belirterek, “AKP-MHP ittifakının biletlerini 24 Haziran’da keseceğiz. 24 Haziran’da kazanan biz olacağız” şeklinde konuştu.

HAKKARİ 
Hakkari’nin Gever ilçesinde ilçesinde geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan seçim bürosunda halk ile bir araya gelen HDP’nin kent adayları Özgür Zeydanoğlu ile Sait Dede, burada kısa bir konuşma yaptı. Sait Dede konuşarak “Yüksekova’da evinde tutuklu, gözaltı ve hayatını kaybeden insan olmayan ev nerdeyse yoktur” dedi.
Semdinli ilçesinde HDP kent adaylarının katılımıyla görkemli seçim bürosu açılışı yapıldı. HDP PM üyesi Nurettin Turgut, 34 yıl önce Şemdinli’de başlatılan o ruhun bu gün yeniden başlatıldığını belirterek, Şemdinli halkının asla boyun eğmediğini ve eğmeyeceğini söyledi. Sait Dede, “Sandığa gittiğimizde Hewlêr’i, Kerkük’ü ve Efrîn’i de düşünün. Bunların Kürt düşmanlığına sandıkta cevap verelim” şeklinde konuştu.

KARS
HDP’nin Kars milletvekili adayları Arzu Monco ve Bişar Abdi Alınak, köy ziyaretlerinde halkla bir araya geldi.

DERSİM 
HDP seçim çalışmaları kapsamında merkezde el bildirileri dağıtarak Gazik’te seçim bürosu açtı.

AYDIN
Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Ovaeymir, Yeniköy ve Telsiztepe mahallelerinde HDP milletvekili adayları ile HDP ilçe yöneticileri kapı kapı, sokak sokak hatta pencere pencere seçim çalışması yürüttü. Tekstil işçileri, inşaat işçileri ve çöpçülerle bir araya gelen HDP’liler, yağmura rağmen yurttaşların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Bildiri dağıtımı sırasında işçiler, HDP ile birlikte oldukları mesajını verirken, HDP ile işçi ve emekçilerin haklarını kazanacağına inandıklarını söyledi.

MARDİN
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de HDP tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen kadın seçim bürosunda halk her gece festival havasında seçim çalışmalarına devam ediyor.

Yorumlar