24 Haziran’ın belirleyicisi Avrupa’daki oylar olacak


 

Serkan DEMİREL Serkan.Demirel@etu.unige.ch

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem milletvekilleri seçimleri yaklaşırken, Erdoğan ve AKP, iktidarda kalma planını HDP’yi baraj altında bırakmaya dönük kuruyor. Seçim hileleri ile HDP’nin böyle bir tehlike ile karşı karşıya bırakılması durumunda, yurtdışı özellikle Avrupa’daki seçmenin HDP’den yana kullanacağı her oy tarihi öneme sahip olacaktır.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon seçmen var. Bu 3 milyon seçmenin büyük bir çoğunluğu başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşıyor. HDP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım’da aldığı toplam oy sayısına baktığımızda yurt dışında yaşayan seçmenlerin, bu seçimlerde daha güçlü bir şekilde HDP’den yana oy kullanırsa, kaldı ki öyle olacağı gözüküyor, o zaman Erdoğan’ın HDP’yi baraj altında bırakma oyunları açıkça boşa çıkacaktır.
Avrupa’dan HDP’ye güçlü bir destek verilmezse o zaman AKP, ülkedeki sandıklarda yapacağı hile ile HDP’yi baraj altında bırakabilir. Bu durumun yaşanması durumda Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalsa da mecliste çoğunluğu bir kez yine ele geçirecek bir AKP, Türkiye halklarının geleceğini tamamen karanlığa sürükleyecek.
Erdoğan ve AKP, ne kadar ülkede özellikle Kürdistan’ın il, ilçe ve köylerinde şimdiden 24 Haziran’da nasıl HDP kitlesinin sandığa gitmesini engelleme veya seçim hileleri ile HDP’yi baraj altında bırakmayı amaçlıyorsa bir o kadar da aynı oyunları şüphesiz Avrupa’da da deneyecektir. Türk elçilik ve konsoloslukları, yani tamamen AKP ve Erdoğan’ın kurumları haline dönüşmüş bu merkezlerin, denetiminde veya onların belirleyeceği yerlerde oyların kullanılması zaten sandıkta her türlü hilenin olabileceğinin açık bir göstergesi.
Avrupa’daki seçim hilelerinin yapılmak isteneceği ülkelerin başında Almanya, Fransa ve İsviçre gelecektir. Daha önce bu ülkelerdeki Türk Büyük Elçilik ve konsolosluk görevlilerinin Erdoğan hükümeti ve MİT ile nasıl ortak çalıştığı ve ajanlık faaliyetleri yürüttükleri basına yansımıştı. Yine Bern Türkiye Büyükelçisi İlhan Saygılı’nın açıktan UETD İsviçre şubesi temsilcileri ile birlikte AKP ve Erdoğan lehine seçim çalışması yürüttüğü dikkate alındığında, Avrupa’daki HDP çalışanlarının en büyük görevlerinden birisinin de sandıkları korumak olduğu açığa çıkıyor.
Evet, 24 Haziran seçimleri için ülkede olduğu gibi Avrupa ve İsviçre’de da en coşkulu seçim çalışmasını HDP yürütüyor. İsviçre’deki seçmenlerin oy kullanma işlemleri gün geçtikçe daha da yaklaşırken, HDP coşkusu bütün ülkeyi sarmış durumda. Hemen her gün düzenlenen toplantı, panel ve etkinliklerle HDP ve Demirtaş için oy isteyen HDP’nin gönüllü çalışanları, İsviçre’de büyük bir hava yaratmış durumda.
Yaklaşık 96 bin seçmenin yaşadığı İsviçre’de oy kullanma işlemleri, 15-19 Haziran tarihleri arasında Zürih, Bern ve Cenevre olmak üzere 3 merkezde yapılacak.
Yurt dışındaki seçmenlere oy kullanma hakkının tanınması ile birlikte İsviçre’de 5. kez oy kullanacak olan seçmenler, bugüne kadar tercihini hep HDP’den yana kullandı. 7 Haziran, 1 Kasım ve 16 Nisan referandum seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçlarla İsviçre’yi HDP’nin kalesi haline getiren Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenler, ortaya koydukları çalışmayla 24 Haziran seçimleri için kurulacak sandıklarda ise AKP’yi sandığa gömeceğiz mesajı veriyor.
Bugüne kadar sokağa yansıyan bu coşku oy kullanma işlemleri yaklaştıkça daha da yükseleceğe benziyor.
Önemli olan artık, HDP ve onun cumhurbaşkanı adayı Demirtaş etrafından saf tutan Avrupa’daki milyonu aşkın seçmeninin sandığa gitmesi ve kullandığı oya sahip çıkması olacaktır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi 24 Haziran seçimlerinin sonuçlarının belirleyicisi Avrupa’daki seçmenler olacaktır. Bu seçmenlerin kullanacağı her oy, 24 Haziran’da HDP’nin hem barajı aşmasını hem de meclise çok daha güçlü girmesini sağlayacaktır.
Asla ama asla ‘bir oydan bir şey olmaz’ mantığına kapılmamak gerekir, bunun en güzel örneğini zaten HDP ve Demirtaş seçim sloganla belirlemiş durumda: Senle Değişir…

Yorumlar