Şimdi de Ehrez kapısını açtı

İşgalci Türk devletine bağlı çetelerin 2 yıl önce yaşam alanlarını işgal edip, barbarca uygulamalarda bulunmasıyla Efrîn’e göç etmek zorunda kalan Şehba Bölgesi’ndeki Ehrez beldesi sakinleri, şimdi de evlerinin kapılarını aynı vahşete maruz kalan Efrînlilere açtı.

28 Nisan 2018 Cumartesi | Haber
 

CEFER CEFO / ROZANA DADO / ANHA / ŞEHBA

Suriye’deki iç savaş ile birlikte çeteler ülkenin birçok merkezini işgal ederek, insanlık dışı uygulamalara imza attı. Çetelerin vahşetinden ise en çok yaşam alanları viran edilen siviller etkilendi. Şehba Kantonu’nun Ehrez beldesinde yaşayan halklar da bu barbarlıktan nasibini aldı.
Cebhet El-Nusra tarafından 2 yıl önce işgal edilen belde daha sonra DAİŞ’e devredildi. Bu çetelerin vahşetine maruz kalan belde sakinleri ise Efrîn’e göç etti. Efrînliler, göç etmek zorunda kalan halklara evlerinin kapılarını açarak, yaşam alanlarına dönene kadar ev sahipliği yaptı. Ehrez sakinleri, yaşam alanlarının Efrînli savaşçılar tarafından 2016’da özgürleştirilmesinin ardından evlerine döndü.

40 bin Efrînli Ehraz’da
Efrînli yurttaşlar da işgalci Türk devleti ve bünyesindeki çetelerin insanlık dışı saldırıları karşısında katliamın önüne geçmek için Şehba Kantonu’na geçerken, binlerce Efrînli daha önce kapılarını açtığı Ehrez beldesine geldi.
Beldeye yerleşen Efrînlilerden Berxwedan isimli yurttaş, belde sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi. Ehrez Beldesi Eşbaşkanı Hemze Çawîş ise barbarca saldırılara maruz kalan yaşam alanlarının Devrimci Güçler tarafından özgürleştirildiğini hatırlatarak, “Göç ettiğimizde Efrîn’e gittik ve burada tüm ihtiyaçlarımız karşılandı. Şimdi de biz yaklaşık 40 bin Efrînliye ev sahipliği yapıyoruz” dedi.



AKPM ve BM’ye mektup

Kuzey Suriye’de siyasiler, sivil toplum örgütü üyeleri ve aşiret kanaat önderleri Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki katliam ve talanına ilişkin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne mektup gönderdi.
Mektupta, Suriye’de demokratik çözüm projesini engellemek, Suriye topraklarını parçalamak ve Osmanlı işgal planlarını gerçekleştirmek için Türk devletinin terörist gruplarla 20 Ocak’ta Efrîn’e saldırdığı hatırlatıldı. Mektubun devamında saldırılarda yüzlerce sivilin katledildiği, yüzlerce sivilin de yaralandığı ifade edildi. AKPM, BM ve Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne çağrı yapılan mektupta, şu ifadelere yer aldı: “Şehba’daki kamplarda kalan Efrîn halkına yardım edilmesi; aynı zamanda Efrin halkının barış güçleri çatısı altında topraklarına dönmesi ve güvenliklerinin sağlanması çağrısı yapıyoruz. Ayrıca Türk devletinin bölgedeki demografi değiştirme ve soykırım uygulamalarının incelenmesi için Efrîn’e bir komite gönderilmesini talep ediyoruz” ifadeleri yer buldu.



Katliamı yaşayanlar anlattı



İşgalci Türk devletinin 16 Mart günü Efrîn’in Mehmûdiyê Mahallesi’nde gerçekleştirdiği katliama şahitlik eden Îbremîn ailesi, o anları anlattı.
eydankê’nin Gemrok köyünde yaşayan Hemade Osman Îbremîn isimli yurttaş, katliamın yaşandığı gün mahalledeki kızının evinde bulunuyordu. Katliamda kızı ve kızının eşini kaybeden Osman, tanık olduğu katliamı anlattı. Bulundukları evlerin yoğun bir şekilde bombalanmaya başlandığını aktaran Osman, “Bombardıman nedeniyle mahalledeki bir bodruma sığınmıştık. Bodrumdan çıktığımız gibi yakınımız bombalandı. Oğlum Ebdulrehman ve kızımın eşi Emîn Reşîd şehit oldu. Ailemin tüm üyeleri de yaralanmıştı” dedi.
Osman, 8 aylık hamile olan kızı Erîfe Îbrehîm’in bombardıman nedeniyle düşük yaptığını ve halen Halep’teki bir hastanede tedavi gördüğünü belirterek, kolundan yaralanan kızı Emîna ile ayağından yaralanan bir diğer kızı Gulîstan’ın da Şehba’da tedavi edildiğini söyledi.
Bombardımanın ardından sokağın cenazeler ile dolduğunu belirten Hemîda Reşo ise Avrîn Hastanesi’nde görevli sağlık çalışanlarının katliamdan kurtulanlara acil müdahalede bulunduğunu söyledi. Bombardıman esnasında sığındıkları her yerin bombalandığını belirten Hemîda, “Efrîn’den çıkarken de yanımıza bir top düştü ve 20 kişi şehit oldu” dedi.

ANHA/ŞEHBA


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar