SEÇİM! - YUSUF SERHAT FAİK


 
serhatbucak46@hotmail.de | 25 Nisan 2018 Çarşamba

YUSUF SERHAT FAİK

Türk politikacılarının sözlerine inan olmaz. Bunu en güzel bir biçimde Süleyman Demirel söylemişti, „Dün dündür, bugün bugündür”. Erdoğan kendisine her sorulduğunda seçimlerin zamanında yapılacağını söylüyordu. Bu zaman ise 2019 Kasım ayının ilk haftası idi. Ancak Türk politikacılar için „dün dündür, bugün bugündür”. Bunların topu böyledir. Atatürkçüsü, milliyetçisi, muhafazakarı, dincisi, liberali, kemalizmin ana rahminde büyüyen solcusu, hepsi böyledir.
3 Nisan 2018 tarihinde Erdoğan, B.Yıldırım ve Bahçeli arsında bir toplantı gerçekleştiriliyor. Önlerine gelen ankete erken yapılacak bir seçimde AKP+MHP oylarının 50+1 bulacağı görünüyor. Normal seçimlere henüz 1,5 yıl var. Ekonomik sorunlar daha da kötüye gidebilir. Türk lirası devamlı kan kaybediyor. Ortadoğu’da özellikle Suriye’de dengeler her gün değişebiliyor. Kürdistan’ı kendisine çanak tutanların sayesinde her gün işgale devam ediyor. Ancak Kürt ‘cini’nin ne yapacağı hiç belli olmaz.
Müttefiki Bahçeli’nin ayaklarının altından her gün toprak kayıp İYİ Parti’nin bahçesine gidiyor. Bu şartlarda erken seçim yapmak, zamanında seçim yapmaktan daha iyidir AKP+MHP koalisyonu için.
Taraflar anlaştıktan sonra erken seçimi dillendirmek görevi MHP’ye veriliyor. Bahçeli devletin bekası ve sistemin yerine oturması için erken seçimin gerekli olduğunu söylüyor. Erken seçim tarihini de 26 Ağustos olarak açıklamıştı. Geçen haftaki yazımda olayın danışıklı dövüş olduğunu kısaca belirtmiştim. Bahçeli’nin açıklamasının ertesi günü Erdoğan ile yapılan görüşme sonrası erken seçime gidileceği ve 24 Haziran’da seçim tarihi olarak belirlendiği açıklandı. Erken seçim önergesi TBMM’de AKP+MHP’nin oyları ile kabul edildi. Türkiye’nin gündeminde artık seçim var.
CHP’nin İYİ Parti’ye verdiği ödünç 15 milletvekili ile İYİ Parti TBMM’de grup kurdu. İYİ Parti artık hem milletvekili seçimlerine hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi başına girebilme şansını yakaladı. Böylece MHP’nin İYİ Parti kabusu devam ediyor. C.Başkanlığı seçimi için ortak aday olarak Abdullah Gül’ün ismi ortaya atıldı. Gül tüm muhalefet partilerinin ittifakı halinde aday olabilir. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Gül’ün adaylığına sıcak bakmıyor. Kendisinin C.Başkanlığına aday olacağını, hatta TBMM’de grup kurmalarına rağmen 100 bin imza toplamaya devam edeceğini açıkladı. Muhalefetin ortak aday çıkarması konusunda SP Genel Başkanı Karamollaoğlu büyük performans gösteriyor. Gül’ün aday olması halinde AKP’den 50 M.Vekilinin SP geçeceğide söyleniyor.
Diğer taraftan seçimlere katılcak partiler listesinde HÜDA-PAR’ın ismi geçmiyor. YSK yapılan itiraz nasıl sonuçlanacak göreceğiz.
Muhalefet cephesindeki dağınıklık devam ediyor. Ana Kurt Asena (Meral Akşener)’ın HDP takıntısı devam ediyor. HDP’de 1996-99 yılları arasında İçişleri Bakanlığı sırasında faili meçhul cinayetlerde rolü olan elleri dirseklerine kadar Kürt kanına bulaşmış Asena’yı hazmedebilecek mi göreceğiz.
AKP+MHP koalisyonu şartlar lehlerine oluşmamış olsa idi erken seçime gitmezlerdi. 24 Haziran seçimlerinde muhalefet bir araya gelip mevcut koalisyonu ekarte edemezse yapılacak erken seçim hem Türkiye ve hem de dünya kamuoyunda AKP+MHP koalisyonuna meşruiyet kazandıracaktır. Bu nedenle başta HDP olmak üzere tüm muhaliflerin seçimleri iyi analiz etmeleri gerekir. Bu seçimler konusundaki ilk düşüncelerim. Süreç içerisinde konuya değinmeye devam edeceğim.

KÜRDİSTAN TARİHİNDE BU HAFTA:
* 23 Nisan 1974’de Irak Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar Qeladizê‘yi bombaladı. Yüzlerce sivil Kürt yaşamını yitirdi.
* 24 Nisan 1915 te Ermeni Soykırımı başladı.
* 24 Nisan 1995’te HADEP Elbistan İlçe başkanı Hüseyin Koku uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.
* 26 Nisan 1997’de KURT-KAV’ın varlığı hukuki olarak Beyoğlu Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tescil edildi.
* 28 Nisan 1994 tarihinde Özgür Ülke günlük olarak İstanbul’da yayınlanmaya başlandı.
 
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar