Katil polise dokunulmadı

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katili polis hakkında görülen duruşmada skandal bir karara imza atan mahkeme, "delillerin toplanmamış oluşunu" gerekçe göstererek tutuklama talebini bir kez daha reddetti.

27 Nisan 2018 Cuma | Haber
 

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un katili polis hakkında görülen duruşmada skandal bir karara imza atan mahkeme, "delillerin toplanmamış oluşunu" gerekçe göstererek tutuklama talebini bir kez daha reddetti.
Amed’de 21 Mart 2017'de düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak üzere Malatya'dan kente gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u alanın girişinde kurulan kontrol noktasında gazetecilerin gözleri önünde katleden polis Y.Ş. hakkında “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Çok sayıda çevik kuvvet ve sivil polis, davanın görüldüğü Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonu önünde ve adliye çevresinde yoğun önlem aldı.
 Duruşmaya Kemal Kurkut'un annesi Secan Kurkut, kardeşi Ferhat Kurkut müşteki olarak katılırken, Kurkut'un yakınları, HDP milletvekili Sibel Yiğitalp, İHD Eşbaşkan Yardımcısı Raci Bilici, HDP ve DBP il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı. Anne Secan Kurkut duruşmaya siyah elbise ile katıldı. İzleyicilerin tamamı salona üst aramasından geçirilerek alındı.

Katile protokol girişi
 Katil polis Y.Ş. duruşma salonuna hakim ve savcıların kullandığı bölümden girdi. Polisler, salona giren sanık etrafında etten duvar ördü. Dava dosyasına gelen belgelerin okunmasıyla başlayan duruşmada, Kurkut'un bıçak aldığı Bilen isimli kasabın sahibi Şenol Bilen tanık olarak dinlendi. Kurkut'un sabah saat 08.00-09.00 sıralarında dükkana gelerek kendisiyle tokalaştığını belirtti ve şunları söyledi: “Aramızda bir konuşma geçmedi. Ben tam sırtımı döndüğüm sırada tezgahın üzerinde bulunan bıçağı alıp kaçtı. Bunun üzerine ben de dışarıdan birileriyle kavga edeceğini düşünerek bıçağı kapar kapmaz kendisini tuttum. Ancak elimden kaçtı. Çok sakin şekilde içeri girmişti. Çocuk kaçtıktan sonra ben 155'i arayarak iş yerinden bıçak çalındığını söyledim. Ayrıca ben orada güvenlik önlemi için bekleyen polislere sözlü olarak iş yerimden bıçak çalındığını söyledim. Peşinden bir polis memurunun gittiğini gördüm."
 Mahkeme başkanı, tanık çağrılan ve duruşma salonunun önünde bekleyen polislerin tanık olarak dinlenmesinden vazgeçti. Mahkeme başkanı Adli Tıp Kurumu'nun olaya ilişkin hazırlayacağı raporun ardından ifadelerini alacağını söyledi.

Cezayı Allah’tan bulsun
 Bu sırada söz alan Kurkut ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, anne Secan Kurkut'un sağlık durumunun iyi olmadığını, kendisine söz verildikten sonra duruşma salonundan çıkacağını söyledi. Söz alan Kurkut'un annesi, elini masaya vurdu. Bu sırada sözünü kesen mahkeme başkanı, "Elini sert şekilde masaya vurma" dedi. Konuşmasına devam eden Anne Kurkut, “Bu nasıl adalettir. Kemal ne yaptı? Kemal'in cezası neydi? Kemal’i yargısız, sorgusuz vurdular. Cezayı sizden değil Allah'tan bulsun. Ne yaptı Kemal, o zalim ve katil Allah'tan bulsun" dedi. Anne Kurkut'un sözlerini tekrar kesen mahkeme başkanı "tamam tamam" diyerek annenin duruşma salonundan çıkmasını istedi. Kurkut salondan çıktı.

Sağ olarak yakalanabilirdi
 Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, Kurkut'un vurulma anına ilişkin görüntülerin bulunduğu CD'yi mahkeme heyetine vererek, bunun duruşmada izlenmesini istedi. Mahkeme, görüntü CD'lerini izledikten sonra Yalçındağ tekrar söz aldı. Görüntülerde Kurkut'un öldürülmeden durdurulabileceğini ortaya koyduğuna dikkat çekerek, “Görüntüde görüldüğü üzere çok alakasız bir yerde bulunan sanık direkt maktule karşı, dümdüz bir şekilde hedef gözeterek silahını ateşlemiştir. Dolayısıyla sanığın öldürme kastıyla hareket ettiği açıktır. Sağ olarak ele geçirilebilirdi" şeklinde konuştu.
 Yalçındağ, sanığın delilleri karartacağı, delillerin tam olarak toplanmamış olması, olaya ilişkin görüntülerde sanığın yalan beyanda bulunduğu bu nedenle tutuklamasını talep etti. Yalçındağ, sanık hakkında açılan idari soruşturmanın hangi aşamada olduğunun Diyarbakır Valiliği’nden istenmesini de talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyadaki mevcut delil durumu, olayın oluş şekli, olaya ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun gelmemesi ve delillerin tam olarak toplanmamış oluşunu gerekçe göstererek sanığın tutuklanması yönündeki talebi reddetti. ATK, rapor aldırılması için dava dosyasının ATK'ye gönderilmesine karar veren mahkeme, sanık hakkında idari soruşturma açılıp açılmadığı yönündeki talebi reddetti. Dava eksiklerin tamamlanması için 20 Eylül’e ertelendi.

Nasıl bir delil istiyorlar?
Ağabey Cihan Kurkut, bu yöndeki beklentilerine rağmen tutuklama kararı vermeyen mahkemenin tutumuna, “Her şey açık ve net. Ekstra delil gerektirecek bir durum yok. Vuran kişi, görüntüde belli ama hala delil yetersizliği deniliyor. Görüntüler ve fotoğraflar olayı çıplak bir şekilde ortaya sermesine rağmen hakim görmemeyi tercih ediyor. İkna olmaları için nasıl bir delil getirilmeli” sözleriyle tepki gösterdi.
Kurkut, şunları söyledi: “Kemal’in kendisiyle birlikte tüm ailesi de cezalandırılırdı. Kemal’in vurulma acısının yanında Malatya’da da bize yaşattıklarıyla acıyı katladılar. Belediyenin mezar yeri vermemesi, gasilhanede suyun kesilmesi gibi durumlar bizi çok fazla rencide etti. Buradan baktığımızda temel neden, Kürt ve Alevi olmamızdır.”

Amaçları dosyayı kapatmak
 “Tahir Elçi ve Berkin Elvan’ı vuranlar cezalandırılsaydı, Kemal vurulmayacaktı” diyen Kurkut, “Yukarıdan gelmiş olan bir emir var. Duruşma karara bağlanmamak için erteleniyor. Amaç, olayı gündemden düşürüp dosyayı kapatmaktır. Ancak gündemden düşüremeyecekler” dedi. 

MA/AMED



Ömür boyu yerine beraat



Amed’de 2006’daki serhildan sırasında katledilen Enes Ata (8) ile Mahsum Mızrak’ın (14) katilleri beraat etti. “Olası kast sonucu ölüme neden olmak” suçundan haklarında ömür boyu hapis cezası istenen özel harekat polisleri H.A., N.Ö. ve B.Ö için beraat kararı verildi.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar