İşgalciye devrimci operasyon

HPG ve YJA-STAR gerillalarının Hakkari, Şırnak ve Amed’deki eylemlerinden 6 mevzi imha edildi; 11 asker öldürüldü, 10 asker de yaralandı.

30 Nisan 2018 Pazartesi | Haber
 


AKP-MHP yönetiminin Türk devletinin, Kürdistan’daki imha operasyonlarına karşı gerillanın direnişi devam ediyor. Gerillalar, bir çok alanda Türk ordusuna yönelik eylemler düzenleyen ağır kayıplar verdiriyor.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, eylem ve operasyonlarla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

Çelê ve Gever’de 5 asker
* Şehit Agirî ve Şehit Piroz Devrimci Hamlesi kapsamında 28 Nisan günü saat 09.00’da Çelê’ye bağlı Koordine tepesinde konumlanan işgalci güçlere yönelik bir eylem düzenlendi; 2 koldan etkili bir şekilde vurulan tepedeki 2 mevzi imha edildi; 2 asker öldürüldü.
* Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Xeregol tepesindeki mevzi ve çadırlar, 27 Nisan sabahı yoğun ateş altına alındı; 2 mevzi imha edildi ama ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.
* Aynı gün Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Elişêr tepesindeki Türk mevzileri de vuruldu. 1’i A4 ağır silah mevzisi olmak üzere 2 mevzi imha edildi; 3 asker öldürüldü.
* Çelê’ye bağlı Deştanê taburuna bağlı Tepê Sor mıntıkasında bulunan Türk birliğine yönelik 26 Nisan’da yapılan eylemin sonuçları netleştirelemedi.
* Şehit Delal ve Besta Şehitleri Devrimci Hamlesi kapsamıda 27 Nisan günü saat 21.40’ta Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Girê Cizirê mıntıkasında konumlanan işgalci Türk ordusunun bir birliğine yönelik suikast eylemi yapıldı; 1 asker öldürüldü.

Amed’deki ilk operasyon sonuçsuz
* Türk ordusu, 22 Nisan günü Lice ilçesine bağlı Şehit Serxwebûn, Şehit Ferhat ve Şehit Remzi alanlarında bir operasyon başlatmıştı.
* 23 Nisan günü saat 12.30 sıralarında işgalci güçler Lice’ye bağlı Xosor köyü ve Mala Farqin mezrası çevresine Kobra tipi taarruz helikopterlerinin desteğinde Skorsky helikopterlerle indirmeler yaptı. Kobra tipi helikopterler ile alanı bombalayan işgalci güçler, bölgedeki köy halkına da baskı uyguladı. Operasyon 23 Nisan günü akşam saatlerinde sonuçsuz bir şekilde geri çekildi.

Kapsamlı saldırı
* Türk ordusu, 25 Nisan günü saat 06.00’da Lice’ye bağlı Şehit Serxwebûn, Şehit Ferhat ve Xosor köyü alanlarına çok sayıda Kobra tipi helikopterin desteğinde Skorsky helikopterlerle indirmeler yaparak geniş kapsamlı bir operasyon başlattı.

Aynı gün sabotaj eylemi
Gerillalar, aynı gün saat 12.30 sıralarında Xosor köyü yakınlarında operasyonun bir birliğine yönelik sabotaj eylemi düzenledi. Bu eylemde 2 Türk askeri öldürüldü, 4 asker ise yaralandı.

Dağılan birlik yeniden hedef
* Eylem ardından çevreye dağılan Türk birliği yeniden hedef alındı. Yakın mesafeden vurulan askerlerden 1’i öldürüldü, 2’si ise yaralandı.

Denetim, takip ve vuruş
* Aynı gün gerillalar, operasyonun bir birliğini denetim altına aldı. Horsel köyü yakınlarına kadar takip altına tutulan bu birliği saat 17.30 sıralarında yakın mesafeden vurdu. 3 koldan yoğun ateş altına alınan Türk birliğinde 2 asker öldürüldü, 4 asker ise yaralandı.
* Eylemler ardından işgalci güçler Kobra tipi helikopterler ile alanı bombaladı; Skorsky helikopterlerle ölü ve yaralı askerleri alandan uzaklaştırdı. 26 Nisan günü işgalci TC ordusu alanda bulunan köyleri basarak, bazı köy sakinlerini gözaltına alıp işkence yaptı. 28 Nisan günü bu işgal operasyonu alandan geri çekildi.





19 Nisan’daki şehitler
* Türk ordusu 19 Nisan günü Şehit Remzi alanında bir operasyon başlatmıştı. İHA/SİHA, savaş uçakları ve Kobra tipi helikopterlerin desteği ile başlatılan operasyonda alanı yoğun bir şekilde bombalanıp ardından indirmeler yapılmıştı. Yoğun direnişi aşamayan Türk ordusu, alana yönelik bombardımanı arttırdı. İşgalcilere karşı kahramanca savaşan Sema İntikam (Zühre Yarıcı / Ağrı) ve Asmin Gelawej (Leyla Çapın / Muş) şehadete ulaştı. Operasyon 20 Nisan günü alandan geri çekilmiştir.

20 yıllık gerillaydı
Sema İntikam, 1980’de Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde dünyaya geldi. Yurtsever bir ortamda büyüdü, çocukluğundan itibaren düşmanın Kürdistan’da uyguladığı 12 Eylül faşizmini yaşadı. Kürt halkının özgür geleceği için düşmana karşı aktif mücadele etmek için 1998’de gerilla saflarına katıldı. Ulusal bilinci önde olan bir gerçekliğe sahipti. Gerilla ortamına geldiği andan itibaren özlü ve yürekten bir katılımı esas aldı. Öcalan’ın özgür kadın ideolojisi temelinde kendini eğitti, kendi özüyle buluşarak, Kürdistan dağlarında yetkin bir gerilla ve gerilla komutanı olmayı başardı. Kaldığı her alanda, yoldaşlarına sahip çıkan, onları eğiten ve her düzeyde sorumluluğu üstlenerek, mücadelenin kendisine verdiği görevlere sahip çıkan güçlü bir katılımın sahibiydi. Medya Savunma Alanları’nın birçok bölgesinde kaldıktan sonra Kuzey Kürdistan alanlarına gitti. Soykırım politikalarına karşı en ön cephelerde savaştı. Garzan ve Amed eyaletlerinde kaldığı süre içerisinde büyük bir emek ve çaba harcadı.

Eğitmen bir komutandı
Asmin Gelawej, Muş’ta dünyaya geldi, genç yaştan itibaren Kürt özgürlük mücadelesini takip etmeye başladı. Üniversiteye gittiği yıllarda aktif olarak gençlik çalışmalarında yer alıp ardından gerilla saflarına katıldı. Geldiği andan itibaren yetkin bir gerilla olmanın çabası içerisinde oldu. Bir an bile durmadı. Özgür kadın ideolojisiyle de kendini donattı ve bir kadın olarak birçok şeyi başarabileceğini gösterdi. Yeni dönem gerilla savaşında teknik yeteneklerde kendini geliştiren ve aldığı eğitimi yoldaşlarıyla paylaşan özlü biriydi. Kuzey alanlarına gitmeden önce Şehit Mahir Akademilerinde eğitmen olarak katkılar sunan bir komutan oldu. Türk devletine karşı daha güçlü bir mücadele yürütmek için Kuzey alanlarına geçti ve sıcak savaş alanındaki duruşuyla da örnek bir savaşçı gerilla komutanı oldu.

ANF/BEHDİNAN



Hamlenin şehidi Serdem Pir


Serdem Pir (Adem Aytış / Van)

Gerillanın Bradost ve Zagros alanında başlattığı Şehit Agirî ve Şehit Piroz Devrimci Hamlesi çerçevesinde 27 Nisan günü Lêlikan tepesine yapılan devrimci operasyonda kahramanca savaşarak şahadete ulaşan gerillanın kimliği açıklandı. HPG BİM, şehit olan Serdem Pir (Adem Aytış / Van), Van’ın Erciş ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Yetiştiği koşullarda, Kürdistan’da devam eden savaşa tanıklık edip düşman gerçeğini iyi tanıdı. Sistemin tüm asimilasyon ve Kürt’ün iradesini kırıp, teslim alma dayatmalarına karşı genç yaşlarda gerilla saflarına katılarak, halkının özgürlüğü için mücadele etme kararı verdi. Gerilla alanlarına geldiği andan itibaren sürekli kendini eğiten ve gerillacılıkta yetkin bir savaşçı olmayı hedefleyen bir duruşun sahibi oldu. Genç yaşına rağmen tarihin istediği misyonun farkında olup ve bu temelde gerillanın düşmana karşı geliştirdiği hamleye en ön cephede katılarak görevine en üst düzeyde sahip çıktı. Lêlikan’da konumlanan işgalci TC ordusuna karşı geliştirilen hamlede dönemin saldırı ruhuyla savaştı. Düşmana ağır darbenin vurulduğu bu hamlede de son mermisine kadar kahramanca savaşarak şehit düştü.


Çaldıran'da askeri araç devrildi



Çaldıran-Doğubayazıt karayolu üzerindeki Demircik Mahallesi yakınlarında bir askeri aracın devrildiği; 3 askerin yaralandığı öne sürüldü. Yaralanan askerler, Çaldıran Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından kent merkezindeki hastanelere sevk edildi.



Bingöl’de 26 bölgede yasak

Türk devleti, Bingöl’deki askeri operasyonlar kapsamında 26 bölgeyi iki hafta süreyle “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan etti.
Bingöl merkez ve 8 ilçesine bağlı 26 bölgede 30 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildiği duyuruldu. Yasağın ilan edildiği bölgeler şunlar: “Merkeze bağlı Ortaçanak, Hasar Yaylası, Hasar Tepe, Feratan, Çır Yaylası, Merdiven Deresi bölgeleri, Adaklı İlçesinde bulunan Şeytan Dağları, Şeytan Deresi, İlbey, Maltepe Vadisi (Sevkar) Bölgesi, Genç İlçesinde bulunan Sağgöze, Büyükçağ, Yeniyazı, Dikpınar,Derman ve Şekeran Bölgeleri, Solhan İlçesinde bulunan Yenibaşak-Doğuyeli Bölgesinde, Yayladere İlçesinde bulunan Horivanik Deresi-Tahkim Deresi (Pohus Vadisi), Kırköy Ormanları, Manav Deresi ve Güneşlik Gökçedal Bölgesi, Kiğı İlçesinde Çomakderesi Bölgesi, Karlıova ilçesinde Karacehennem Ormanları Bölgesi, Yedisu İlçesinde ise Akımlı Yaylası Bölgesi.’’


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar