HDP iki koldan ilerliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan başkanlığındaki heyetlerle iki koldan seçim çalışmalarını sürdürüyor.

30 Nisan 2018 Pazartesi | Haber
 

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, AKP-MHP faşizminden kurtulmak için 24 Haziran’daki tercihin önemine dikkat çekerek,  şunların ifade etti: “İktidar kentlerimizi ve evlerimizi yıktı. Çocuklarımız bizden aldı. Kürt’e dair ne varsa yok etmeye çalıştı. Kürt’e düşmanlık üzerinde kendini var etmeye çalışan bir iktidar var. Efrîn’e gidip yağmalıyo, çünkü bu talancı bir zihniyet.”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sezai Temelli, beraberindeki partililerle birlikte seçim çalışmaları kapsamında çıktığı bölge turu, Mardin’in Nusaybin ilçesi ile devam etti. Urfa’dan başladığı seçim turunu Mardin kent merkezi ve Kızıltepe ile sürdüren Temelli, önceki gün de Nusaybin’e geçti. Temelli ve beraberindekiler ilk olarak parti binasına gidip, partililerle bir araya geldi. Ardından ise esnaf ziyareti yapıldı. HDP’lileri ziyaretleri esnasında zırhlı araçları eşliğinde çok sayıda polis takip etti. Gittikleri her yerde alkış ve zılgıtlar ile karşılanan Eşbaşkan Temelli ve beraberindeki partililere ilçe sakinleri yoğun ilgi gösterdi.

Nusaybin’den sonra Siirt
Nusaybin’den sonra Siirt’e giden Temelli ve beraberindeki partililer ilk olarak Kurtalan ilçesine geçti. Burada araç konvoyuyla karşılanan Temelli, ilçe sakinleriyle bir araya geldi. Esnafları dolaşan Temelli, sorunları hakkında bilgi aldı. Temelli buradan Siirt kent merkezine hareket etti.
HDP İl binası önünde çok sayıda yurttaş Temelli’yi slogan ve alkışlarla karşıladı. Burada ilk olarak HDP Siirt Milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım halka seslendi. Temelli’nin halk buluşmasında konuşma yapmak üzere ayarlanan ses otobüsünün alana alınmamasına tepki gösteren Yıldırım, Emniyet Müdürlüğü yetkililerine, “Başka bir partiye otobüsler yasaklanmazken bugün HDP’ye yasaklanıyor. HDP’yi yasaklayarak nereye kadar kardeşlik var diyeceksiniz. Seçildiğim günden bu yana Siirt Emniyeti ile sürekli diyalog ile meseleleri çözmeye çalıştım. Bir partinin genel başkanına otobüs nasıl yasaklanabilir? Traktör dahi istedik onu bile fazla gördüler” diye konuştu.
Yıldırım’ın konuşması sırasında yurttaşlar yapılan uygulamayı yuhalayarak protesto etti. 

Korktukları için bunları yapıyorlar
 HDP Eşbaşkanı Temelli ise yurttaşları Kürtçe selamlayarak konuşmasına başladı. Temelli, “Seçim  dönemine denk gelen bölge gezilerimiz ile seçimin bir nevi startını verdik. Biz yeniden geleceğiz. Otobüslerden de sizlere sesleniriz. Olsun, siz bunlara gülün geçin. Eğer HDP küçük bir parti olsaydı dikkate almazlardı. Ama HDP büyük bir parti olduğu için bunları yapıyorlar. Korkuyorlar, korktukları için bunları yapıyorlar. Korkuları da onları panik bir seçime kadar götürdü. Savaş politikaları ile insanlara zulmetmektedirler. Bunlara ‘dur’ demenin zamanı geldi” dedi. 

OHAL girdabından çıkılamıyor
 Konuşmasının ardından HDP İl Örgütü’nü ziyaret eden Temelli, ardından ise İHD Siirt Şubesi 10. Kongresine katıldı. Burada yaptığı konuşmasında OHAL’in baskıcı uygulamalarını eleştiren Temelli, şunları söyledi: “Türkiye’de OHAL hep var oldu. OHAL nedeniyle Kürt illerinde, özellikle de Siirt’te bir sıkıyönetim var. Örtülü OHAL’ler açık OHAL’lerle sıkıyönetimlere çevrildi. Buraya resmi olarak sıkıyönetim geldiğinde Türkiye’de ne olur düşünün. Türkiye kendisini OHAL girdabından kurtaramıyor. OHAL rejiminde KHK ile tüm ülkeyi kuşatıyorlar. Ülkeyi tecride alıyorlar. 5 Nisan’da başlayan tecrit, OHAL düzenini olağanlaştırmıştır. 24 Haziran işte bu anlamıyla önem taşımaktadır ve artık buna dur diyeceğiz.” diye konuştu. 
 Konuşmaların ardından Temelli heyet ile birlikte esnaf ziyaretleri ile programına devam etti.

Salon doldu taştı
Sezai Temelli ve beraberindekiler, dün “sokağa çıkma yasağı” sonrası birçok mahallesi yerle bir edilen Şırnak’ta halkla buluştu. Temelli ve parti heyeti, çevre yolunda büyük bir konvoy eşliğinde coşkuyla karşılandı. Kent merkezinde şehir turu yapan konvoya, araçlar kornalarıyla destek verirken, halk evlerin balkonlarında zafer işaretiyle coşkuya katıldı. Kadınların yerel kıyafetleriyle katıldığı ve zılgıtların çekildiği salon hıncahınç dolup taştı. Kitle salon dışına sarkarken, “Em nebin yek, em ê herin yek bi yek” yazılı pankart ve parti bayrakları salona asıldı.

Biz 40 yıldır hazırız
 Alkış ve zılgıtlar eşliğinde kürsüye çıkan Eşbaşkan Temelli, katılımcıları Kürtçe selamladıktan sonra, “Botan’da hakikatin sesi, yalana, zulme ve şiddete karşı yükseliyor” dedi. Baskın seçim kararı ile muhalefetin hazırlıksız yakalanmak istendiğine dikkat çeken Temelli, kendilerinin 40 yıldır buna hazır olduğuna vurgu yaptı. Temelli, “24 Haziran savaş iktidarından kurtulma günüdür. Hep birlikte bunları süpürüp tarihin çöplüğüne atacağız” dedi.

Kürt’e dair ne varsa yok ediyor
 Savaş politikaları, insanları baskı altında tutarak ve zulme mahkum ederek ayakta durmaya çalışan bir iktidarın var olduğunu dile getiren Temelli, şöyle devam etti: “İktidar kentlerimizi ve evlerimizi yıktı. Çocuklarımız bizden aldı. Kürt’e dair ne varsa yok etmeye çalıştı. Kürt’ten gelen her talebe kulaklarını tıkadı. Kürt’e düşmanlık üzerinde kendini var etmeye çalışan bir iktidar var. Akla hayale gelmeyecek insanlar ve çetelerle bir araya geliyorlar. Erdoğan iktidarının tekçi anlayışının tek derdi var. Suriye savaşı boyunca en huzurlu yer olan Efrîn’e gidip yağmalıyorlar. Çünkü bu talancı bir zihniyet. Saray’ın ampulü yansın diye her evin ampulünü söndürüyorlar.  Karanlık bir geleceğe sürüklüyorlar. İşte bu karanlık gelecekten kurtulmak için 24 Haziran’da hep birlikte oyumuza ve geleceğimize sahip çıkacağız. Dimdik ve onurlu bir şekilde ayaktayız. Bunca saldırıya rağmen baş eğmedik. İşte kazanmak budur.”

Bu halk sandığa sığmaz
Kentte halen yapımı devam eden TOKİ konutlarına da tepki gösteren Temelli, şöyle devam etti: “İnsanları evlerinden, yurdundan ettiniz. Bu evlere insanları hapsediyorsunuz. Bir yerde evlerin nasıl yapılacağına oranın halkı karar verir. Senin Ankara’dan getireceğin bürokratın yapacağı ev ancak bu kadar olur. Kibrit kutusu olsa ancak böyle olur. Bu halk kibrit kutusuna da sandığa da sığmaz. Şırnak’ı Şırnaklılar, Efrîn’i Efrinliler yönetecek. Bunlar yönetemediği için kayyum atıyorlar. Bu düzen OHAL düzeni ve kayyum düzenidir. Bunlar kayyumcu zihniyettir. Belediyelerimiz de geri alacağız.”

Burada Kürt, Ankara’da kurt
 AKP-MHP ittifakına dikkat çeken Temelli, konuşmasına şöyle devam etti: “Devlet Bahçeli’nin beka sorununu ortadan kaldırmak için gelip Kürtlere kurt işareti yapıyorlar. Batı’da söylemleri Kürt düşmanlığı üzerine, buraya gelince Kürt olduklarını hatırlıyorlar. Burada Kürt, Ankara’da kurt oluyorlar. Türkiye’nin önünü açacak olan 24 Haziran seçimlerinde bizim adayımız, birinci turun en güçlü adayı olarak çıkacaktır. İkinci turda da biz alacağız. Bizler kazanacağız. Biz yerel demokrasi ile bu ülkenin güçleneceğini düşünüyoruz. Ne hesap yaparlarsa yapsınlar HDP’siz hesap tutmaz. HDP olmadan demokrasi sorunu çözülmez. Aday pazarlığı yaparak, HDP’yi hesaba katmayarak yapacağınız hesap tutmaz.”

Buldan ise Serhat bölgesinde
HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet ise  Serhat turu kapsamında Van’ın Erciş ilçesinde halkla bir araya geldi. Önceki gün Ağrı’daki temaslarının ardından sabah saatlerinde Erciş’e doğru yola çıkan heyet, yol güzergahında bulunan Patnos ilçesinde de partililer ve halk tarafından karşılandı. Burada kısa bir mola veren heyet, halkla sohbet etti.
 Buldan ve beraberindekiler ardından Erciş’e doğru yola çıktı. İlçe girişinde yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan HDP’liler, yoğun bir kalabalık eşliğinde parti binası önüne geldi. Burada bir konuşma yapan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Kürt halkı, değerlerini ve iradesini yok sayanlara tarihi ders verecektir. Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, hala cezaevinde rehin tutuluyor. Tüm seçilmişlerimiz yine seçilecek ve sizin yanınızda olacaklardır. Erciş’te ve bölgede AKP’ye 1 oy bile çıkmamalıdır. Herkes elini vicdanına koymalıdır. AKP’yi tabela partisi haline getireceğiz” dedi.

Erciş’ten sonra Van
Konuşmaların ardından Buldan ve beraberindeki heyet, Van’a doğru hareket etti. Konvoy eşliğinde kente gelen heyet, Van’ın en işlek caddelerinden Cumhuriyet Caddesi’nde araçlardan indi. Burada halk tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılanan heyet, cadde boyunca esnaflara karanfil verdi. Polisin adeta abluka altına aldığı yürüyüş sırasında bir genç HDP’lileri alkışladığı için polisler tarafından yaka paça darp edilerek gözaltına alındı. Cadde boyunca halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan heyet ardından HDP İl binasına geçti. Bir süre burada halkla sohbet eden Buldan, ardından halk şöleninin yapılacağı Erenoğlu Düğün Salonu’na geçti. Buldan’a, Van Milletvekili Adem Geveri, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP İl eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi, DBP İl Eşbaşkanları ve yöneticileri, yerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları, HDP MYK ve PM üyeleri eşlik etti.

Kürtler iki bayram yaşayacak
 İlk konuşmayı yapan Van Milletvekili Adem Geveri, 24 Haziran’da yapılacak seçimin Kürt halkı için ikinci bayram olacağını söyledi. Geveri, “Bütün halkların Erdoğan’ın yönetiminden kurtulduğu mübarek bir gün olacaktır. Bundan sonra gece gündüz, her dakika çalışacağız” dedi.

Kürtlerin bunlarla sorunu var
 Halkı selamlayarak konuşmasına başlayan Buldan ise kritik ve sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirterek, şöyle devam etti: “24 Haziran, kaderi belirleyecek seçim olarak görüyoruz. AKP hükümeti iktidarı boyunca kadınlara, çocuklara, gençlere uyguladığı şiddetin son bulacağı tarih olacaktır. Bekir Kaya’nın yerine atanan kayyum tam bir sömürge valisidir. Yapacağımız ilk seçimde onları sandığa gömeceğiz ve Bekir Kaya’yı koltuğuna oturtacağız. Yine vekilliği düşürülerek cezaevine atılan Sayın Figen Yüksekdağ, her zaman sizin yanınıza yer alan bir kadın vekildi. Ama size söz veriyoruz; Yüksekdağ’ı, Tuğba Hezer’i, Nadir Yıldırım’ı buraya geri getireceğiz. Erdoğan’a sesleniyorum; Kürtlerin sizinle ve anlayışınızla sorunu var. Kürt halkı size bu seçimlerde tokadı atacak. Bu tokat Kürt tokadı, Serhat tokadı olacak.”
Van halkına seslenen Buldan, Van’dan AKP’ye tek bir oyun bile çıkmaması gerektiğini söyledi.
Etkinlik halaylarla son bulurken, HDP heyeti daha sonra kentte bulunan STK yöneticileri bir araya geldi.



Buldan memleketi Hakkari’de
Eşbaşkanı Pervin Buldan ve beraberindekiler, Van gezisinin ardından memleketi Hakkari’ye geçerek halkla bir araya geldi.  Buldan ve beraberindekiler, kent girişine 40 kilometre kala yüzlerce araçla Özgürlük Meydanı’nda karşılandı. Kent Milletvekili Nihat Akdoğan ile partinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclis (PM) üyelerinin bulunduğu kitlenin karşılamasının ardından araçlar konvoy şeklinde kent merkezine hareket etti. Yol boyunca yurttaşların konvoyu selamlaması dikkat çekti. Kent merkezindeki Bulvar Caddesi’nden yüzlerce kişiyle birlikte HDP İl binasına kadar coşkulu bir yürüyüş düzenlendi.

AKP’yi sandığa gömeceğiz
Yürüyüşün ardından parti binasında halkla bir araya gelindi. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından HDP İl Eşbaşkanı Nazmi Coşkun, gelenleri selamladı. Ardından Milletvekili Nihat Akdoğan, halkın kendilerine büyük bir moral verdiğini belirterek, “Bildiğiniz gibi çoğu belediyelerimize el konuldu. Milletvekillerimiz tutuklandı. Yüksekova’da birçok ev yakıldı. Bunların başvuru süreleri dahi kısaltıldı. Kente gelirken panzerler ve zırhlılarla yollar kesilerek eşbaşkanımızın girişi dahi engellenmek istendi. Bunları yapan partiyi sandıklara gömeceğiz. Hakkari halkına çok saygısızlık yapıldı. Bu yüzden; Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova’dan gelen arkadaşlarımız AKP’yi sandığa gömecektir” dedi.

AKP artık zırhlı araçtır
 Ardından konuşan Eşbaşkan Pervin Buldan, kentin tutuklu milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak’ı selamlayarak konuşmasına başladı. Buldan, “Hakkari her zor dönemlerde partisine iradesine sahip çıkan bir kenttir. Hakkari hiçbir zaman kendi ilkelerinden taviz vermemiştir. Burada yoğun şiddet uygulamalarının olduğu dönemde de itiraz etmiş ve sokağa çıkmış bir kentimizdir. 16 yıllık iktidarında olan AKP, Hakkari’ye zulümden başka bir şey getirmemiştir. Hakkari’de AKP demek; zırhlı araç demek, yayla yasakları demek. Hakkari’de AKP demek kan demek, zulüm demek. Hakkari bir kez daha seçimlerde kendi üzerine düşeni yerine getirecektir. AKP’ye verilen her bir oy MHP’nin hanesine yazılacaktır” diye konuştu.

MARDİN/SİİRT/VAN/HAKKARİ

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar