Güney direnişinde yeni etap

HPG ve YJA-STAR gerillaları, Türk ordusunun Güney Kürdistan’daki işgaline karşı 27 Nisan’da Şehit Agirî ve Şehit Pîroz Devrimci Hamlesi başlattı.

30 Nisan 2018 Pazartesi | Haber
 

Gerillalar, Cuma günü Lêlikan tepesini sekiz koldan ateş altına alarak 7 mevziyi imha etti; 34 Türk askerini askerini öldürdü.
İşgalci Türk ordusunun Başûrê Kurdistan topraklarına yönelik olarak başlattığı işgal saldırısı devam ediyor. Bradost ve Xakûrkê alanına dönük 14 Aralık 2017’de başlatılıp 11 Mart itibariyle yayılan Türk ordusunun işgaline karşı direniş büyüyerek devam ediyor. Saldırı ve direnişin gelişimi şöyle:

İşgal saldırısıyla birlikte direniş
* Türk ordusunun Bradost ve Xakûrkê’yi işgal saldırılarının birinci aşaması, 14 Aralık 2017’de başladı. Keşif uçakları, ardından savaş uçaklarının yoğun bombardımanı, sonrasında taaruz helikopterleri eşliğinde Skorskylerden Tepe Mawa, Tepe Siro ve Kaniya Reş alanlarına indirme yapıldı. Aynı dakikalarda Heci Beg suyu üzerinde oluşturduğu seyyar köprü ile Başûrê Kurdistan topraklarına giren Türk ordusu, Bermize köyü ve çevresinde onlarca piyade yerleştirdi.
* HPG ve YJA-STAR gerillaları 16 Aralık 2017’de Tepe Mawa’daki işgalci Türk ordusuna iki ayrı suikast eylemi yaptı; 2 Türk askeri öldürüldü.
* Tepe Mawa ve Tepe Siro’daki işgalci Türk ordusuna dönük 23 Aralık’ta eş zamanlı iki sızma eylemi gerçekleştirildi. Aynı zamanda her iki tepede konumlanan askerler orta otomatik ve ferdi silahlarla yakın mesafeden etkili şekilde vuruldu. Tepe Mawa’da 7 asker, Tepe Siro’da 8 asker öldürüldü.
* Koordine Tepesi ve tepe silsilesini tutmaya çalışan işgalci Türk güçlerine yönelik 31 Aralık’ta bir dizi suikast eylemi düzenlendi; 2 asker öldürüldü, 1 asker yaralandı.
* Gerillalar, yılın ilk günü saat 16.00 sıralarında Tepe Siro’daki Türk güçlerini hedef aldı; en az 10 asker öldürüldü, 4 asker ise yaralandı. Bu etkili eylem sonucunda işgalci Türk güçleri Tepe Siro’dan çekilmek zorunda kaldı.
* Türk ordusunun Tepe Mawa’daki birlikleri 2 Ocak sabahı ateş altına alındı; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi. Aynı gün saat 16.00 sıralarında biri dizi suikast eylemi düzenlendi; Tepe Mawa’da 2 asker ve 1 kepçe operatörü öldürüldü.
* Gerillalar, 22 Ocak’ta ise Kaniya Reş alanındaki işgalci Türk ordusuna havanlı eylem düzenledi. Tepedeki mevziler etkili bir şekilde vuruldu. Gerilla eylemi nedeniyle alana giremeyen işgalci Türk ordusu akşam saat 20.00 sıralarında Skorsky helikopterlerle ölü ve yaralı askerleri kaldırabildi.
* Kaniya Reş’teki Türk güçleri, 1 Şubat’da bir kez daha ağır silahlarla yapılan eylemin hedefi oldu; 2 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı. Tepedeki konteynırlar da imha edildi.
* Aynı tepe, 16 Şubat günü yine vuruldu; sonuçları netleştirilemedi.
* Hemen ertesi gün saat 12.00’de Kaniya Reş tepesindeki Türk güçleri, bir dizi eylemle sarsıldı. 2 asker öldürüldü, bir A-4 mevzisi içindeki 2 asker ile birlikte imha edildi. Paniğe kapılıp tepeyi bırakarak kaçmaya çalışan 3 asker de kaçamadı. Barınak olarak kullanılan ve içinde askerlerin kaldığı konteynır içindeki askerler ile birlikte tümden imha edildi.
* Gerillalar, 21 Şubat sabahı Kaniya Reş ve Koordine tepesi arasında hareket eden ve 15 askerden oluşan özel bir birliğe sabotaj eylemi yaptı; 7 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.
* 27 Şubat’ta ise yine bu iki tepe arasında hareket halinde olup Bermize köyüne doğru ilerleyen 2 Türk birliği hedef alındı; en az 5 asker öldürüldü, çok sayıda asker de yaraladı.
* Kaniya Reş tepesindeki Türk güçleri, 4 Mart sabahı gerillanın havanlı ve katyuşalı eylemiyle uyandı. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre çok sayıda asker öldürüldü ve yaralandı.

İkinci aşamada direniş de büyüdü
* Türk ordusunun Güney Kürdistan’ın Bradost bölgesine dönük işgal saldırılarının ikinci aşaması 11 Mart’ta başladı.
* 11 Mart gece yarısı Gümbete ve Tepe Siro, savaş uçakları ve obüslerle yoğun bir şekilde vuruldu. Bölgede yoğun keşif uçuşları altında Skorsky helikopterler eşliğinde onlarca özel askeri birlik indirildi.
* Gerillalar, 13 Mart’ta Gümbete tepesini ağır silahlarla vurdu. Ertesi gün daha da yoğunlaştırıldı. Bunun üzerini işgalci Türk ordusu Gümbete ve Siro tepelerinden çekilmek zorunda kaldı.
* Türk ordusu, 14 Mart  günü saat 07.00’den itibaren Tepe Siro yamaçları ve Geliya Reş alanına yönelik yoğun obüs ve havan saldırıları gerçekleştirdi. Bölgede yoğunlaşan keşif uçaklarının hareketliliği ardından Tepe Siro, Tepe Partizan ve Geliya Reş alanı saat 08.30’da savaş uçakları tarafından yoğun bir şekilde bombalandı. Saat 22.00 sıralarına kadar obüs, havan ve savaş uçaklarınca yoğun bir şekilde bombalanan Tepe Siro, Tepe Partizan, Gümbete tepesi ve Masiro boğazına Skorsky helikopterlerle özel birlikler indirildi.
* Masiro tepesi ve boğazını işgal altına almak isteyen işgalci Türk ordusu ile gerillalar arasında 15 Mart günü saat 06.00 sırlarında şiddetli çatışmalar yaşandı. Savaş uçakları ve Kobra helikopterlerle alanı yoğun bir şekilde bombalayan işgalci Türk ordusu alana asker indirerek ilerlemek isterken gerillalar bir dizi sabotaj eylemi düzenledi. Eylemler sonucunda 8 asker öldürüldü.
* Aynı gün Tepe Partizan’ı işgal etmek isteyen işgalci Türk ordusu ile gerillaları arasındaki çatışmalarda da 2 asker öldürüldü.
* Türk güçleri, 16 Mart günü saat 07.00’den 16.00’ya kadar Tepe Partizan ve Masiro boğazında konumlanmak istedi. Gerillalar da vurdu. Saat 12.00 sıralarında Masiro tepesine iki koldan sızıldı. Sığınak ve mevzilerde yer alan 4 asker yakın mesafeden vurularak öldürüldü. 7 kişiden oluşan bir başka askeri birlik de 3 kayıp verdi.
* Masiro tepesindeki askerler 19 Mart günü öğleden sonra iki suikast eyleminin hedefi oldu; 2 asker öldürüldü.
* Türk savaş uçakları, 1 Nisan’da köylülerin kullandığı Lolan, Ş. Beritan ve Xakûrkê köprüsü başta olmak üzere bölgedeki birçok köprüyü bombalayarak kullanılamaz hale getirdi. Sivil alanların yoğun saldırılara maruz kalması sonucu Bradost köylüleri tarım ve hayvancılık yapamaz duruma geldi.

Yayılma ve kalıcılığa karşı barikat
* Türk ordusunun Başûrê Kurdistan’ın Bradost ve Xakûrkê’ye dönük işgal saldırılarının üçüncü aşaması 5 Nisan’da başladı.
* Türk ordusu 5 Nisan günü saat saat 17.40’da Lêlikan ve Kevorte tepeleri ile yamaçlarına yoğun obüs ve havan saldırıları düzenledi. Bölgedeki yoğun keşif uçuşları ardından saat 22.30 sıralarında Lêlikan Tepesi, Kevorte Tepesi ile Lêlikan, Heşime ve Kolit köyleri, son dönemlerin en yoğun bombardımanına tabi tutuldu. Kobra helikopterleri ise saat 24.00 ile 01.30 arasında alanı yoğun olarak taradı. Bunun ardından Skorsky helikopterlerle çok sayıda Türk birliği Lêlikan ve Eli Dırej boğazına indirildi. Burada yoğun çatışmalar yaşandı, 1 Skorsky helikopter de gerillalarca darbelendi.
* Kevorte’deki askerler 6 Nisan günü saat 15.00 sıralarında hareket halindeyken gerillanın sabotaj eylemiyle sarsıldı. İki grup halinde hareket eden askerlerden 10’u öldürüldü.
* Gerillalar, 7 Nisan sabahı Evdilkovî yamaçlarında yer alan Eli Dirêj boğazında hareket halinde olan işgalci Türk ordusuna yönelik sabotaj eylemi yaptı; 2 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.
* 7 Nisan günü öğleden sonra ise Lêlikan’daki askerlere yönelen gerilla, sabotaj eylemiyle çok sayıda askeri öldürdü.
* Lêlikan’daki Türk askerleri 9 Nisan’da daha büyük bir eylemin muhatabı oldu. Sabotaj eyleminde 10 asker öldürüldü, 10 asker ise yaralandı.
* 10 Nisan günü aynı tepe havanlarla vuruldu, arkasında hareket halindeki bir birliğe sabotaj yapıldı. Yerel kaynaklar en az 8 askerin öldüğünü aktardı.
* Lêlikan’ın havanlarla vurulduğu 11 Nisan’da ise cephanelik olarak kullanılan bir sığınak imha edildi. Eylemde 4 asker öldürüldü, 5 asker yaralandı. Paniğe kapılarak tepedeki mevzileri terk edip kaçmaya çalışan askerler de kurtulamadı; 5 asker öldürüldü, 6 asker yaralandı.
* Lêlikan’daki mevzi ve sığınaklar, 12 Nisan sabahı da vuruldu; detayları öğrenilemedi.
* Ertesi günün sabahı da sabotj eylemi yapıldı; en az 3 asker öldürüldü.
* Türk ordusu, 13 Nisan günü öğleden sonra dolaylarında Eli Dirêj boğazında konumlanmaya çalışarak, mevzi ve sığınak yapımına başladı. Gerillalar, buradaki birlikleri ağır ve orta silahlarla vurdu, sonuçları netleştirilemedi.
* Aynı gün hem sabah hem de öğle saatlerinde Kevorte’deki Türk güçleri iki sabotaj eylemi yapıldı. Toplamda 8 askerin öldüğü, 2 askerin yaralandığı açıklandı, ancak yerel kaynaklara göre ölen asker sayısı 25.
* Gerillalar, 14 Nisan’da bir kez daha Lêlikan’daki askerleri yakın mesafeden orta otomatik ve ferdi silahlarla vurdu. 2 mevzi, 1 barınak imha edildi; 5 asker öldürüldü.
* Kevorte’de askerlerin Kameliye olarak kullandığı barınak 15 Nisan’da hedef alınarak tamamen imha edildi; 6 asker öldürüldü, 2 asker yaralandı.
* Lêlikan’daki Türk güçleri 20 Nisan sabahı havan ve katyuşalarla vuruldu; sonuçlarına ilişkin net bilgi alınamadı.
* Tepedeki güçlere hemen öğleden önce ise bir dizi suikast eylemi düzenlendi; 2 asker öldürüldü.
* YJA-STAR gerillaları, 24 Nisan günü saat 18.30’da Güney Kürdistan sınırları içerisinde olan Lêlikan tepesindeki işgalci TC ordusuna yönelik bir suikast eylemi düzenledi; 1 asker öldürüldü.
* Türk savaş uçakları, 24 Nisan günü Medya Savunma Alanları’na yönelik hava saldırıları düzenledi. Bu kapsamda Zap bölgesine bağlı Sida, Werxelê ve Karker; Avaşin bölgesine bağlı Tabura Ereba, Stunê ve Mervanos ile Avaşin bölgesine bağlı Basya bombalandı.
* Gerillalar, 25 Nisan günü saat 10.40’ta Güney Kürdistan sınırları içerisinde bulunan Barzan bölgesine bağlı Tepê Xwedê alanında konumlanan işgalci TC ordusuna yönelik bir eylem düzenledi. Tepede bulunan mevzilerin yoğun ateş altına alındığı bu eylemde 3 mevzi ve 1 adet A4 silahı imha edildi; 5 asker öldürüldü.
* Türk savaş uçakları, 25 Nisan günü Kandil bölgesine bağlı Zergelê, Bedirxan alanları ve Bêpalan köyü çevresini, Avaşin bölgesine bağlı Adilbeg alanını, Xakûrkû’ye bağlı Kaniqirêj mıntıkasını bombaladı.
* Gerillalar, Barzan bölgesindeki Tepê Xwedê mıntıkasında pusulamalar yapan işgalci TC ordusunun gizli bir birliğini 2 gün boyunca denetim altına aldı. 26 Nisan günü saat 21.30 sıralarında bu gizli birlik hedef alındı. Etkili bir şekilde vurulan Türk birliğinde 3 asker öldürüldü.
* YJA-STAR gerillaları, 26 Nisan günü saat 11.45’te Lêlikan tepesindeki mevzileri vurdu; 1 asker öldürüldü, 3 asker ise yaralanmıştır.

Ve devrimci hamle başlatıldı
* Gerillalar, 27 Nisan’da Şehit Agirî ve Şehit Pîroz Devrimci Hamlesi başlattı. 27 Nisan günü saat 12.00’de Lêlikan tepesinde konumlanan işgalci güçlere yönelik kapsamlı bir eylem düzenlendi. 8 koldan yoğun ateş altına alınan Türk mevzileri 2 ayrı koldan da basıldı. Tepeye giren gerillalar, 7 mevziyi imha etti. 34 Türk askeri öldürüldü. Eylem ardından işgalci TC ordusu bölgeyi savaş uçakları, obüs ve havan topları ile bombaladı.
* Şehit Agirî ve Şehit Piroz Devrimci Hamlesi kapsamında 28 Nisan günü de saat 13.00’te Lêlikan alanındaki Eli Dirêj vadisinde konumlanan bir Türk birliğine yönelik suikast eylemi yapıldı; 1 asker öldürüldü.
* Yine aynı gün saat 14.30 sıralarında Lêlikan tepesindeki mevzileri hedef alındı; ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilemedi.

Xakûrkê güçlerine kutlama
Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı, hamleyle birlikte yapılan eylemin ardından Xakûrkê Eyalet Komutanlığı’na bir mesaj gönderdi. Mesajda şöyle denildi: “Devrimci operasyon dönemin taktik, vuruş tarzı, saldırı ruhu bakımından oldukça içerikli ve başarılıdır. Birçok koldan gerçekleşen devrimci operasyonun, tek bir şehit verilerek düşmana önemli darbelerin vurulmuş olması da eylemin başarı düzeyini açığa çıkarıyor. Bu başarılı, dönem ruhuna uygun önemli eylemden dolayı komutanlığınızı, komutanlığınız şahsında eyleme katılan, katkı sunan tüm komuta ve değerli savaşçıları ve eyaletinizin tüm güçlerini kutluyor, başarılarınızın devamını diliyoruz. Bu eylemde kahramanlık destanı yaratarak şahadete ulaşan Serdem Pir yoldaşı anıyor, tüm yoldaşlara Önderlik çizgisinde, kahraman şehitlerimizin izinde yürüttüğü mücadelede üstün başarılar diliyor, hepinizi tüm devrimci coşkumuzla selamlıyoruz.’’

ANF/BEHDİNAN



Kalıcı olma gayretinde


Çeknas Qers

İşgalci Türk ordusu, Bradost bölgesine yoğun askeri yığınak yaparak kendisini sınır dışında kalıcılaştırmaya çalışıyor. Bermize, Yeşime, Lêlikan ve Kolit köyleri ve çevresinde karargah ve kamplar; yine Tepe Siro, Masiro boğazı, Eli Dirêj boğazı, Kevorte ve Lêlikan tepelerinde askeri barınak ve mevziler kuruyor.

Gerilla da kuşatmış durumda
HPG ve YJA-STAR gerillalarının etkili eylemleri sonucunda alana karadan herhangi bir giriş yapamayan işgalci Türk ordusu, Bradost alanını savaş uçaklarıyla bombalıyor; yoğun obüs ve havan saldırısı altına alarak gerilla kuşatması altında olan askerlerine nefes aldırmaya ve psikolojik olarak rahatlatmaya çalışıyor.

KDP’nin sessizliği şerdir
Sivil yerleşim yerlerini savaş uçakları, obüs ve havanlarla bombalayan işgalci Türk ordusu, Bradost alanını Kürtsüzleştirerek hayalet bölgeye çevirmek istiyor. İşgalci Türk ordusu Bermize, Yeşime, Lêlikan ve Kolit köyleri ve çevresinde de halka dönük ajanlaştırma politikalarını devreye koyarak sonuç almaya çalışıyor.
İşgal saldırıları karşısında KDP sessizliğini koruyor. Bradost köylüleri, bu saldırıların Barzaniler ve KDP’den bağımsız gelişemeyeceğini söylüyor. Xakûrkê’deki HPG komutanlarından Yusuf Aslan da gazetemize yaptığı açıklamada, halkın bu konuda söylediklerini teyit ediyor. Aslan, köylerin Türk savaş uçakları tarafından bilinçli bir şekilde vurulduğunu dile getirerek yaylaların, otlakların, halkın ot ve bitki topladığı dağlık kesimlerin hedef alındığını; KDP ve Barzani’nin saldırılar karşısında sessiz kaldığını ifade etti. Aslan, süregelen işgal saldırılarında KDP ve Barzani’nin de payı olduğunu savunarak, gizli görüşmeler yapıldığını ileri sürdü. Aslan, “Bradost bölgesini sular altında bırakacak olan baraj yapımı ve Heci Beg sınır kapısının açılması karşılığında anlaştıkları yönünde bilgiler var” dedi.

Qers: Direnişi büyüteceğiz
ANF’ye konuşan HPG komutanlarından Çeknas Qers, Bradost halkının gerillaya olan inancı ve umudunun büyük olduğunu belirterek, başlatılan hamleyle birlikte yapılan eylemde sahada kalan cenazelerini bile alamadıklarını, KDP’nin yardım ettiğini söyledi. Son eylemlerin halka büyük moral verdiğini kaydeden Qers, “Başarıyı sağlayacağız. Düşman istediğini elde edemeyecek. Güçlü darbeler vurmaya devam edeceğiz” dedi.



İşbirlikçilik, ajanlık ve ihanet de var


Türk devletinin Bradost’taki işgaline bir takım ihanetçi kesimler yardım ediyor.
Bölgede yaşananlara hakim olan gerilla Cudi Miros, ajanlaştırma dahil, halka her türlü özel savaş uygulamalarının dayatıldığını belirtti. Gerilla Cudi Miros, “Halk bu işgalin sorumluluğunu üstlenecek bir muhatap arıyor. Bölge halkının ileri gelenlerinden Şêx Hüseyn, Şêx Behzat gibi isimler, üstlerine düşeni yapmıyor. Bu yaz sıcak ve kurak geçecek. Bölge halkı hayvancılıkla geçimini sağlıyor. İlerde kuraklık ve su sıkıntısı yaşanacaktır. Halkta bunun telaşı içindedir. Bu işgal harekatıyla birlikte sınır ticareti işi de durdu. Halk tarım ve hayvancılıktan da yoksun kalırsa daha da çaresiz hale düşecek” dedi.

Türklerin Lêlikan’da ne işi var?
Türk devletinin indiği 30 kilometre derinliğine indiği alanın Bradost aşireti halkına ait olduğunu hatırlatan Miros, “Türklerin Lêlikan ve Kevortê’de ne işleri var? Her gün bu tepeler ve çevre köyleri yoğun bombardımana tabi tutan Türkler, burada ne arıyor? Halk bu soruların cevaplarını istiyor” dedi.

İşgal sadece askeri değil
“Halk kendi toprağında rahat dolaşamazken, nasıl oluyor da yabancı ve dış güçlere bağlı kişiler ellerini kollarını sallayarak dolaşabiliyor” diye soran Cudi Miros, bu yaşananların farkında ve takipçisi olduklarını söyledi. Bu işgalin sadece askeri kalmadığını, aynı zamanda özel savaş faaliyetleri yürütüldüğünü kaydeden Miros, “Satın alma, ajanlaştırma faaliyetleri yürütülüyor. Bu çalışmaların başında Türk istihbaratına bağlı MİT elemanları var” şeklinde konuştu.

Gerdiyan korucularının ihaneti
Direniş ve ihanetinin bu süreçte de görüldüğünü ifade eden Cudi Miros, gerillanın fedai direnişi karşısında Gerdiyan köylerine bağlı korucuların ihanetini görmenin mümkün olduğunu söyledi. Miros, şöyle devam etti: “Türklerle birlikte bu işgal çalışmaları içindeler. Türk askerlerinin yanındalar. İnsanlık onuruna yakışmayan böylesi bir öncülük söz konusudur. Kendinden olan cenazelere hakaret edenler, kendi düşmanının cenazelerini ise Lêlikan ve Kevorte tepelerinden kendi sırtlarında indirerek Deşta Herte’den kendi köylerinin içinden tabutlarla uğurluyor. İşgalciliğe öncülük edenlerin isimlerini herkes biliyor.”

Şemdinli’deki tugayda ne arıyorsunuz?
Bazı kesimlerin, Türk devlet gerçeğini bilmiyormuş, Kürtlerin nasıl bir soykırım saldırısı altında olduğunun farkında değilmiş gibi harekete ettiğini vurgulayan gerilla Cudi Miros, şunların altını çizdi: “Kendini inkar edersen Türkler sani sahiplenir. Bu bilinmeli ve bu çerçevede yaklaşılmalı. Eğer bir Şêx isen bu halkın yanında ol, yaptığın görüşmeler halkın çıkarına olsun ve mağduriyetlerini giderirsin. Şêxlik halkın mağduriyetini giderecek öncülükte bulunur. Bradost alanında yaşanan sorunlar Bradostça çözülmeli. Bunun yerine Şêx Hesen öncülüğünde Şemzînan’daki tugayda çözülmek istenmektedir. Bu neyin nesidir?”

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar