Erdoğan’a ikinci seçim tokadı HDP’den gelecek! - AHMET NESİN


 
30 Nisan 2018 Pazartesi

AHMET NESİN

Bağımsız adaylar yerine seçimlere parti olarak girmeye karar verildiğinde heyecanlanmayan bir kişi kalmamıştı sanırım. Bu heyecan 2 türlüydü, ya barajı aşamazsak korkusu ve uzun zamandır ilk kez seçimlere parti olarak girmek. Bu 2 korku da çok işe yaradı ve sanırım bu korkuyla seçimlere daha çok asıldık ve yüzde 13 oyla 80 milletvekili çıkardık. Önünü kesemediğimiz bu korku Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin sonu olmuştu. Ve zaten ne olduysa ondan sonra oldu ve Erdoğan yıllardır gizlediği kanlı dişlerini gösterdi, bugün hala devam ediyor.
Dikkat ederseniz Erdoğan erken seçimi açıkladığından beri Suriye Kürdistanı ve Efrîn üzerine fazla konuşmuyor. Esasında son 2 haftadır fazla konuşmuyor. Konuşmuyor derken haksızlık etmeyelim, Erdoğan konuşmadan duramaz ama dişe gelir bişey söylemiyor ya da gündemi artık Erdoğan belirleyemiyor. Gündemi Selahattin Demirtaş’ı cumhurbaşkanı adayı yapan HDP, seçime katılamama olasılığına karşın İYİ Parti’ye 15 milletvekili veren CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçimi açıklayan MHP genel başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi’nden aday olması beklenen Abdullah Gül, bunu kabul etmeyen Meral Akşener, sıfır baraj mantığıyla muhalefetin seçime girme tartışmaları ve AKP’ye en yakın olan ama hep seçimi kazanmasının olanaksıza yakın olduğunu söyleyen anket firmaları belirliyor. Yarıda kalan Fenerbahçe Beşiktaş maçı için Erdoğan “Kumpas” demişti ya, bence esas “Kumpas” bu seçimlerde Erdoğan’a kurulmuş durumda. Ve karşımızda belirleyici olamayan bir Recep Tayyip Erdoğan var.
Bu belli oluyor mu, hem de öyle belli oluyor ki, Erdoğan yakında “Verin misketlerimi, ben oynamıyorum” derse hiç şaşırmam. Bunun en büyük nedeni erken seçim değil esasında, erken seçim kararını Erdoğan’ın almamış olması. Erken seçim kararını Erdoğan almış olsaydı, öyle kanun hükmünde kararlar çıkarttıktan sonra alırdı ki, muhalefetin eli kolu bağlanmış olur, Erdoğan da keyifli bir şekilde nutuklarına başlardı. Bu bile erken seçim kararını Erdoğan’ın almadığının en büyük göstergesi.
Erdoğan denize düştü ama ortada yılan yok. Yılan olmayınca ne yapsın, suratını bile görmek istemediği Bülent Arınç’a sarıldı, Abdullah Gül’ü ikna etmek için Hulusi Akar’a ama onun zehrine güvenmediğinden yanında gönderdiği İbrahim Kalın’a, “Ne olur seçimlere sen katıl” diye yalvardığı Kemal Kılıçdaroğlu’na sarılmaya başladı.
Bu seçimlerde 2 olasılık var, birincisi ilk turda Erdoğan seçilemezse ikinci turda seçilme olasılığı sıfıra yakın. Neden bu kadar emin yazıyorum, çünkü Erdoğan ve çevresi bunu bildiğinden dolayı bütün gücünü ilk tura verecek ve alacağı oyların en fazlasını alacak. Daha açık şöyle söyleyeyim, ikinci tura kalırsa seçim, artık Erdoğan’a oy verecek neredeyse 1 kişi bile kalmamış olacak kendi cephesinden.
İkinci olasılık da her türlü ölü oylarıyla Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanır ama mecliste sıfır baraj uygulamasıyla muhalefet çoğunluğu ele geçirir. Sıfır baraj sisteminde İYİ Parti HDP’yi istemiyor gibi gözüküyor ama ben bunun çok sorun çıkarmayacağına inanıyorum. Hatta ben CHP’nin açıklayacağı adaya göre Selahattin Demirtaş’ın ikinci tura kalma olasılığını bile görüyorum. Bu bir hayal değil, çünkü HDP’de aynı AKP gibi gücünün son raddesine kadar oy verecek, kimse oy atmadan rahat edemeyecek.
İşte bu ikinci durum olursa ki –ciddi bir olasılık- yeni bir erken seçim kaçınılmaz ve bu artık hem Erdoğan’ın, hem de AKP’nin bitiş çizgisini imzalaması demektir. Dediğim gibi, Erdoğan denize düştü ama ortada yılan yok.


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar