Erdoğan ve Bahçeli faşizmi durdurulabilir - Zeki AKIL

28 Nisan 2018 Cumartesi | Forum
 
Erdoğan 2002’den beri Türkiye’yi yönetiyor. Ustalık yıllarını da geride bıraktı denilebilir. Bir ara övünerek ustalık diye laflıyorlardı. Ancak şimdi bu kavramı kullanamaz hale geldiler. Nasıl ustalık ve yöneticilikse Türkiye şimdi tam bir kaos ve karmaşanın içine atılmış durumda. Öyle bir kriz ve ülkeyi yönetemez durum ortaya çıkmış ki, normal bir seçim bile yapamıyorlar. Baskın ve her türlü kumpası içeren bir seçime gidiyorlar. Bu kumpasa karşı en doğru tutum başta CHP olmak üzere tüm partilerin karşı çıkması ve seçime katılmamalarıydı. Seçim için normal koşulların hazırlanması dayatılmalıydı. 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yine CHP bu darbeci ve kumpasçıların imdadına yetişti.
Erdoğan ustalık çağında Efrîn’i işgale çıktı. Sur ve Cizre’yi, Nusaybin’i vb yerleri yakıp yıktı. Yüzlerce genç insanı canlı yayınlarda katlettirdi. Dağ taş bombalanıyor. Şimdi Başur’u işgalle meşgul. Kürt düşmanlığı sınır içi ve dışında her sınırı ve ölçüyü aşmış halde. Türk devleti Erdoğan devrinde hiçbir dönemle kıyaslanamayacak biçimde yasaları bir kenara attı. Kara paraya dayalı ekonomi olağanlaştı. O da şimdi tıkanmış. Savaşın faturası artık gizlenemez halde. Devletin malları şeker fabrikaları örneğinde olduğu gibi satılıyor. Kriz ekonomide de derinleşiyor. İç ve dış politika tıkanmış, ekonomi dibe vuruyor.
Bu krizlerin nedeni açık ki, savaş ve darbeler, OHAL yönetimidir. Krizden çıkmanın en doğal ve masrafsız yolu demokratikleşmedir. İçte dışta savaşa son vermedir. Ancak Erdoğan’ın ustalık yıllarındaki buluşu tümüyle karanlık pazarlıklara ve kumpaslara dayalı bir baskın seçim kararı oldu. Bunun dışında iktidarda kalma şansının kalmadığını biliyor. Serbest ve demokratik bir ortamda seçim kazanamayacağının da farkında. Ağır suçlara bulaşmış. Akıbetinin kötü olacağını görüyor. Bunun için ölümüne ve ölene kadar iktidarda kalmanın oyunlarını tertiplemekle meşgul. Bu faşist ve karanlık tertiplerin baş aktörlerinden birisi de Bahçeli. Bahçeli’nin kan, ölüm ve ırkçılıktan başka bir gıdasının olmadığı ortada. Bu ittifaka Ergenekon da dahil oldu. İşte bu karanlık ve kanlı ittifak şimdi yeni bir seçim oyunuyla birkaç yıl daha Erdoğan’ı ve savaş politikalarını güvenceye almaya çalışıyor.
Normal bir seçim yapılmadığını herkes kabul ediyor. Buna karşı demokrasiden, barış ve adaletten yana güçlerin hızla harekete geçmeleri gerekiyor. CHP’nin etkili bir muhalefet yapmadığı, kritik konularda hükümete destek verdiği de ortada. Zaten Erdoğan en çok buna güveniyor. Nasıl ki, darbe girişimine Allah’ın bir lütfu dediyse Kılıçdaroğlu ve CHP’nin bu hali de onun için Allah’ın bir lütfudur. Buna rağmen sürece yüklenmek gerekiyor. Demokrasi güçlerinin fazla bir alternatifi ve lüksü bulunmamaktadır. Hızla ortak ilkelerde buluşup bu faşist kumpası boşa çıkaracak birlikler oluşturulmalıdır. Bu seçim olmasa da olur, denilecek bir noktada değiliz. Türkiye halklarına kurulmuş kanlı tuzaklar var. Mutlaka bunu bozmanın yolları bulunmalı. Daha fazla kan ve yıkıma evet denilemez. Erdoğanlı iktidar kan, savaş ve yıkım demektir. Türkiye halklarını ve dünyayı bu kanlı diktatörlük peşinde koşan Erdoğan’dan kurtarmak gerekir. Hitler de bir kişiydi. Ancak temsil ettiği zihniyet ve icra ettiği yönetim dünyayı kana boğdu. Başta Hitler de ciddiye alınmamıştı. Faturası çok ağır oldu. Aynı hata tekrarlanmamalı. Tartışmalarla fazla zaman yitirmemek gerekiyor. Dediğimiz gibi fazla alternatif de yok. Erdoğan’ı defedecek bir yol bulunmalı. Öncelikli ve acil gündem faşizmi durdurmak olmalı. Bu temelde öncelikli hedef demokrasiye evet diyenlerle ortaklaşmalı. Bunu başarmak ve faşizmi durdurmak mümkündür.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar