Dayanışma Çoğulculuk ve Adalet için 1 Mayıs’ta alanlara

Almanya’da işçi sendikası DGB, işçi ve emekçileri ‘Dayanışma, Çoğulculuk ve Adalet’ şiarıyla bu yılki 1 Mayıs’a çağırıyor. DGB Frankfurt Kent Örgütü Başkanı Philipp Jacks, “Bizler, bizim için bir bayram günü olan bu günün hakkını vermek istiyoruz. 1 Mayıs’ı siyasi karekterini koruyarak kutlamak gerekiyor” dedi.

28 Nisan 2018 Cumartesi | Dünya
 

Alman Sendikalar Birliği (DGB), işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta “Dayanışma, Çoğulculuk ve Adalet” sloganıyla alanlara çıkmaya çağırıyor. Almanya’da yaklaşık 500 merkezde 1 Mayıs eylem ve etkinliklerle karşılanacak.
Dünyada ve Avrupa’da yaşam koşullarının ağırlaştığı bir dönemde karşılanacak 1 Mayıs, işçi ve emekçilerin taleplerinin gündemleşmesi açısından önemli bir gün.
Almanya’da 36.85 milyon emekçi sosyal sigortalı çalışırken, yüzde 24’ü kısa süreli işlerde, yüzde 14’ü düşük ücretli işlerde çalışıyor. Sigortalı işçilerin yüzde 2.74’ü ise taşeron firmalar üzerinden çalışmakta. 1 milyonu aşkın emekçi her gün işten atılma ve işsiz kalma tehdidi altında.

Güvencesiz işlerde çalışılıyor
Federal Çalışma Ajansı BA’nın verilerine göre 2.8 milyon emekçi süreli sözleşmeyle çalışıyor. Özellikle de genç işçilerin önemli bir bölümü kısa süreli işlerde çalışmakta. 20 yaşın altındaki genç işçilerin yüzde 41.3’ü, 20-25 yaş grubundakilerin yüzde 27.4’ü, 25-30 yaş grubundakilerin ise yüzde 20’si kısa süreli sözleşmeye sahipler. Bu tür güvensiz işlerde çalışan göçmen kökenli gençlerin oranı ise Alman gençlerin neredeyse iki katı. İşçilerin yüzde 15’i de yoksulluk içinde yaşıyor.

Düşük ücretli çalışanlar 2’ye katlandı
Almanya’da bu yıl düşük ücretli ve güvencesiz işlerde çalışanların sayısının, son 20 yılda neredeyse ikiye katlandı. Çalışırken ve yaşlılık döneminde de yoksulluk çekenlerin sayısını sürekli arttığı, taşeron işçilikten başka iş bulma şansının neredeyse ortadan kalktığı bir ortamda 1 Mayıs’ta öne çıkan talepler ise şunlar olacak:

İşçilerin talepleri neler?
* Kiralık işçiliğin yasaklanması.
* Asgari saat ücretin net olarak 12 Euro’ya çıkartılması.
* Çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için haftalık çalışma sürelerinin tam ücret ve personel karşılığı 30 saate düşürülmesi.
* Kısa süreli iş sözleşmelerinin tümden yasaklanması.
*  Emeklilik yaşının aşağı çekilmesi.
* İşçi ve emekçilerin grev ve örgütlenme haklarının geliştirilmesi için önündeki tüm yasal engellerin kaldırılması.
* Düşük ücretli, mini çalışmalara son verilmesi.
* Kamu hizmetinde fazla mesailere son verilmesi ve onun yerine açığı gidermek için yeni personel alınması.
* Kadınlar ve erkekler arasındaki yüzde 21’lik ücret eşitsizliğinin sonlandırılması.

Jacks: Irkçılığa karşı ‘dayanışma’



Gazetemize konuşan Alman Sendikaları Konfederasyonu (DGB) Frankfurt Kent Örgütü Başkanı Philipp Jacks yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda öne çıkacak taleplerle ilgili olarak şunların altını çizdi: “Bu yılın sloganı ‘Dayanışma, Çoğulculuk, Adalet’. Bizim duruşumuz toplumsal bölünmeye ve dışlanmaya karşı ‘dayanışma’ ile, ırkçılığa ve aşırı sağa karşı kesin bir duruş sergilemektir.”

500 merkezde karşılanacak
Bu yıl 1 Mayıs kutlamarının nasıl geçeceği, nerelerde organize edileceği sorumuza ise Jacks şu cevabı verdi: “Yaklaşık 500 adet büyük ve küçük etkinlik yapılacak. Hessen eyaletinde ise yaklaşık 70 etkinlik olacak. Bu eylemlerin bir çoğunu kültürel etkinlikler oluşturuyor. Nürnberg kentinde gerçekleşecek merkezi etkinliğimize ise DGB Başkanı Reiner Hoffman katılacak. Frankfurt’da ise Alman Gıda ve Gastronomi Sendikası (NGG) Başkanı Michaela Rosenberger konuşmacı olacak” dedi.

Güçlü sosyal devlet şart
Almanya’nın göç ve çeşitliliğin olduğu bir ülke olduğu hatırlatmasında bulunan Jacks, “Bu çeşitlilik bizleri sadece kültürel anlamda, mutfak kültürü anlamında değil aynı zamanda ekonomik ve siyasi alanda da zenginleştiriyor. Burada önemli olan eşitliliğin hayata geçirilmesi ve halkların sosyal güvenceden mahrum bırakılmaktan korunmasıdır. Bunun için güçlü bir sosyal devlet gerekiyor. Bu sosyal devlet personal ve ekonomik bakımından iyi donanımlı olmalı ve insanların farklı ihtiyaçlarına cevap olmalıdır. Eğitim, öğretim, konut, sağlık hizmetlerinin verilmesinin yanında, aynı zamanda eşit ulaşım hakkı da sağlanmalıdır. Kamu yatırımları bütçeye göre yapılmamalıdır.”

Siyasi karakteriyle kutlayacağız
Almanya’da 1 Mayıs’ın içerik olarak, siyasi olan tek bayram günü olduğunu altını çizen Jacks, “Eyalet Anayasamızın 32. maddesinde şu yazıyor: 1 Mayıs tüm çalışanların resmi tatilidir. Ve sosyal adalet, ilerleme, barış, özgürlük ve uluslararası dayanışmaya bağlılığı sembolize eder. Bizler bizim için bir bayram günü olan bu gününün hakkını vermek istiyoruz. 1 Mayıs’ı siyasi karekterini koruyarak kutlamak  gerekiyor.” 

 HABER MERKEZİ 
 

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserv

Yorumlar