Cenneti cehenneme çevirmek - ZEYNEP ERDEM


 
26 Nisan 2018 Perşembe

ZEYNEP ERDEM

Erkek egemen aklın yönettiği dünya neredeyse yaşanılamaz hale getirilmiş durumda. Özellikle Ortadoğu, bu konuda en önde. Kalan son cennet parçası Efrîn de cehenneme dönüştürüldü.
Bölge, kapitalist modernitenin laboratuarı haline getirilmiş. Tüm yöntemleri burada deniyorlar. İnsanlığın başına en büyük belaları getiren bu güçler bölgede ‘kurtarıcı’ rolünde. Varlıkları sadece halklar aleyhine işleyen bir kronometre. Her saniye toplumların özgür yaşamından eksiliyor. Öte yandan egemenlikçi yerel güçlere ‘iktidarımı sürdürebilirim’ umudunu veriyorlar. Böylece tarihe damgasını vuran gelişmelere beşiklik eden bölgemiz yaşanamaz hale getirilmiş durumda.
Tıkanan kapitalist modernite sistemi tüm sorunlarını bölgeye taşımış. Yerel çelişkileri çatıştırıp arada farklı farklı pozisyonlarda müdahil oluyor. Bu müdahalelerin her biri,  boyunduruğuna alma, kontrol etme temelindedir.
Tabii bu oyunları gören, buna karşı direniş çizgisini geliştiren güçlerin başında özgür kadın çizgisi öncülüğünde gelişen Kürt özgürlük mücadelesidir. Bundan dolayı da büyük bir saldırıyla karşı karşıya. Erdoğan-AKP faşizminin Kürdistan’ın üç parçasında Kürt halkına ve onun meşru savunma gücüne bu kadar pervasızca saldırısı, bahsettiğimiz bu konseptle ilgili. Erdoğan faşizminin ne bu kadar sınırları geçecek gücü ne de cesareti var. Onay ve cesaret aldığı güçler, bölgede yılardır yerleşemeyen, planlarını istediği gibi uygulayamayan, bölge halklarının direnişiyle karşılaşan kapitalist modernite güçleridir.
Bölge halkı bu oyunların farkında. Kirli politikalarla iradelerini kırmaya çalışan güçlere teslim olmamaya, özgür yaşamından taviz vermemeye kararlı. Bunun en bariz örneği Efrîn halkı. Cennet parçası topraklarından TC devleti faşizmine karşı iki ayı aşkın eşsiz bir direnişten sonra topraklarını, ev barklarını terk etmek zorunda kaldı. Çok zor koşullarda Şehba alanında yaşam mücadelesi veren halka Rus yetkililer bir yardım konvoyu ile ziyaret etti. O yardıma çok ihtiyacı olmasına rağmen halk bu yetkililerle birlikte yardım konvoyunu geri çevirdi, reddetti. Bu tablo beni çok gururlandırdı. Gerçi Efrîn halkı hep gurur kaynağı. Ta ilk günden günümüze. Politikleşen halk gerçekliğini ifade ediyor. Belki küçük bir örnek ama aslında bu örnekte büyük bir ideolojik duruş gizli. Halk Rusya’nın, ABD’nin onayı olmadan TC devleti faşizminin sınırı aşıp, gelip topraklarını işgal edecek güçte olmadığını biliyor. Öte yandan hegemon güçlerin bu konudaki planlarını da. Ondan dolayı kendi katilinden medet ummama duruşu çok onurlu, değerli bir duruş. Zor koşullara rağmen boyun eğmemek, direnmek, kendi gücüne güvenmektir. Efrîn halkının bu yaklaşımı tüm Kürt halkının yaklaşımı, Ortadoğu halklarının yaklaşımı, duruşudur.
Hegemon güçler halkın bu duruşundan korkuyor. Özgürlüğün, özgür iradenin, demokratik sistemin, öz örgütlülüğün, meşru savunmanın olduğu yerde bu güçlere ne yaşam imkanı ne de şansı yok. AKP-Erdogan faşizmi eliyle Kürt halkına yönelimin sebebi bu. Kürt halkı kadınlar öncülüğünde demokratik bir sistem oluşturuyor. Sistemin içerisinde her kesim ve inanç kendisini ifade edebiliyor. Bu sistem sadece Kuzey Suriye ile sınırlı değil. O kadar etkili ve dönemin ihtiyaçlarına cevap olan bir sistem ki dünyanın dört yanından insanları çekebiliyor. Kapitalist modernitenin liberal politikalarından, sahte özgürlük anlayışında bunalan insanların ilk nefes aldıkları mekana dönüşmüş. Bu hegemon sistemi korkutuyor. Bütün politik ve askeri imkanlarıyla birlikte taşeron gücü TC devleti, Erdoğan faşizmini bundan dolayı hoyratça halkların üzerine saldırtıyor.
Halklar bu şifreyi çözdü. Korkmuyor, direnişte, özgür yaşamı yaratmakta kararlı. Bu yaşam alanları çekim merkezi olmaya devam edecek. Dünyanın her tarafından insanlar, kadınlar gelip yeni yaşamın inşasında yer almak için bu alanlara akıyor.
 
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA


HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar