Avrupa’da demokrasi güçleri seçim havasına girdi

Viyana’da bir araya gelen HDP bileşenleri, 24 Haziran seçimi için Avusturya’da çalışmaları denetleyecek, yönlendirecek seçim koordinasyonunu belirledi. Almanya’nın Duisburg kentinde de demokrasi güçleri, seçim çalışmalarını yaptıkları toplantıyla başlattı.

 
30 Nisan 2018 Pazartesi | Dünya
 
 

Avusturya ve Almanya’da Kürdistanlı ve Türkiyeli örgüt, kurum ve derneklerinden oluşan HDP bileşenleri, 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri erken seçim çalışmalarına başladı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da demokrasi güçleri seçim çalışmaları için bir araya geldi.
Demokratik Halklar Federasyonu lokalinde HDP adına bir araya gelen temsilciler, seçim çalışmalarına hız verdi. Toplantıda HDK Temsilcisi Richard Berger, Kürt kurumların ve sosyalist hareketlerin temsilcileri yer aldı.

Seçim koordinasyonu belirlendi
Seçim Koordinasyonu’nun belirlendiği toplantıda müşahit listeleri, yayın ve propaganda çalışmaları üzerine planlamalar yapıldı. HDP çalışmaları için belirlenen 7 kişilik grup, seçim süreci boyunca Avusturya genelindeki çalışmaların koordinesini yapacak. Çalışma yürütecek partililer, seçmen kayıtlarının konsolosluklara ulaştırılması için organize yaptı.
Avusturya’da Viyana, Salzburg ve Brengez olmak üzere üç seçim bölgesi olarak belirlenen bölgelerde, YSK sandık görevlileri ve müşahitler belirlendi.
Gündemin diğer ve önemli maddesi olan basın yayın ve propaganda için yürütülen tartışmalarda öne çıkan ise seçmenleri oy için ikna etmek oldu. Türkiyeli ve Kürdistanlıların bulunduğu alışveriş merkezleri, kahvehaneler, cami ve diğer inanç kurumlarının da ziyaret edilmesine karar verildi.

‘Çete kuruma dikkat edelim’
Avusturya’da HDP seçmenlerine karşı yürütülen anti propaganda faaliyetlerine karşı gerekli olan diplomatik faaliyetlerin yürütülmesi için komisyon belirlendi. AKP’nin çete kurumu Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) yapacağı provokasyonlara karşı da dikkatli ve örgütlü olunması gerektiği vurgulandı.
Seferberlik ruhu ile çalışmaların yürütülmesi gerektiğini dile getiren Richard Berger, herkesin diktatör Erdoğan ve onun çetelerinin sonunu getirmek için canla başla çalışması gerektiğini vurguladı.

Duisburg’da seçim çalışmaları başladı
Almanya’nın Duisburg kentinde faaliyetlerin sürdüren Kürdistanlı ve Türkiyeli demokrasi güçleri, 24 Haziran’da yapılacak seçim için çalışmalarına start verdi.
Duisburg’taki HDP Bileşenleri, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Duisburg DKTM, Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, Kürecik Halk İnisiyatifi, Dersim Spor, Freies Forum, Avrupa Yaşanacak Dünya’dan oluşuyor.
24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri için Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) lokalinde gerçekleştirilen toplantıda Duisburg ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyeli dostların seçimler de oy kullanması için seferber olunması gerektiği belirtildi.
Toplantıda ayrıca, HDP Duisburg olarak bütün kayıt işlemleri ve ulaşım için herkesin seferberlik ruhu ile hareket ederek Erdoğan diktatörlüğüne son vermek amacıyla mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
Duisburg ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar ve Türkiyeliler, 24 Haziran seçimlerinde başvuru, oy verme işlemlerine ilişkin oluşturulan komisyonlar çalışmalara başladı.

Seçmen kaydı ve itiraz süresine dikkat 
Avrupa’da HDP seçmenlerinin, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nün ilan edileceği 2 Mayıs tarihi ve itiraz süresinin son bulacağı 12 Mayıs tarihine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. HDP bileşenleri de yaptıkları açıklamada, kayıtsız seçmenleri için seferberlik ruhuyla çalışma yürüteceklerini ve mümkün olduğunca bütün seçmelerini sandık başına götüreceklerini duyurmuştu.
Geçtiğimiz hafta içinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran’da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için seçim takvimini açıkladı. 
Takvime göre 30 Nisan’da oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri açıklanacak.
30 Nisan’da ayrıca yurt dışı geçici ilçe seçim kurullarının, yurt dışı sandık kurullarının, saklama ve ulaştırma kurulları (komisyonları) ile sayım ve döküm kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanacak.
2 Mayıs’ta Yurt Dışı Seçmen Kütüğü, www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nün ilan edilmesiyle birlikte itirazlar da başlayacak. (2 Mayıs’ta Avrupa saatiyle sabah 7.00’de itiraz süresi de başlamış olacak.)
İtiraz süresi 12 Mayıs’ta saat 16.00’da son bulacak.
7 Haziran 2018’de gümrük kapıları ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. Yurt dışında oy verme işlemi 19 Haziran 2018 Salı günü sona erecek.
24 Haziran 2018’de ise yurt dışındaki oylar, Ankara’da sayılmaya başlanacak.

HABER MERKEZİ

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar