25 Haziran’da def edeceğiz

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, “Bu ülkenin başına musallat olmuş iktidarı 25 Haziran’da def edeceğiz. Bu seçim, iktidardan kurtulma fırsatıdır” dedi.

27 Nisan 2018 Cuma | Haber
 


Urfa’da halkla buluşan HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Erdoğan’ın ’bu sistemi ben uydurdum siz de uyun. Uymazsanız şiddet var, savaş var’ dediğini belirterek, şunları vurguladı: “Açık söylüyorum; uymayacağız. Hala bizi tanımamış. HDP’yi anlamamış. Senin zulmünden zerre kadar korkmuyoruz. 24 Haziran’da seni süpüreceğiz. 7 Haziran’da yarım bırakılan işi 24 Haziran’da tümüyle yapacağız.”
HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli, Eşbaşkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Üyesi Selim Sadak, Amed milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Feleknas Uca ve beraberindeki heyet, HDP Urfa İl Örgütü’nün düzenlediği halk buluşmasına katıldı. Nobel Konferans Salonunda düzenlenen buluşmada ilgi yoğundu. Eşbaşkan Sezai Temelli, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde konuşmasına başladı.

Temelli: Sevdaları için tutsaklar
Anne ve babasının Urfalı Kürt olduğunu belirtip salondakilere Kürtçe hitap etmek istediğini söyleyen Temelli, ancak devletin asimilasyon politikaları sonucu ana dili olan Kürtçeyi öğrenemediğini ifade etti. Urfa’nın adalet ve inanç şehri olduğunu aktaran Temelli, şöyle devam eti: “Tüm bu güzelliklerin üzerine çöreklenmiş bir devlet anlayışı var. Halkın evladını çalan, hakkını gasp eden bu anlayış, bakın bu toplantıyı engellemek için bile elinden geleni yaptı. Bu iktidar ‘çözüm getireceğiz’ diye yola çıktı. Ancak Kürt TV’leri kapatıldı, gazeteler yasaklandı. Kürtçe tabelalar indirildi. Kürt lafına bile tahammülsüzlük gösterdiler. Bugün burada neden Dilek Öcalan, Osman Baydemir ve İbrahim Ayhan yok. Çünkü olmayacak şeylerden ceza aldılar. Birçok vekilimiz tutuklu, çünkü bu ülkede barış istediler. Ortak vatanda nasıl yaşamak gerektiğinin mücadelesini verdiler. Onlar tutuklular. Bir suçları olduğu için değil, bir sevdaları olduğu için tutsaklar.”

 Bu yağmacılar defolacak
 AKP’nin sadece içeride değil, dışarıda da aynı politikayı izlediğini kaydeden Temelli, şöyle devam etti: “Bakın Efrîn’de de aynısını yaptı. DAİŞ’li çetelerin adı değiştirildi. ÖSO’nun arkasına takıldı. Efrîn, Efrîn halkınındır. Çıkın oradan, sizin ne işiniz var orada. Aynı şeyi Kobanê’ye yapmak istediler. Kobanê direndi, biz de destek verdik. Efrîn de direniyor, bu yağmacıları def edecekler. Bizler de bu ülkenin başına musallat olmuş iktidarı 25 Haziran’da def edeceğiz. Bu seçim, iktidardan kurtulma fırsatıdır. Bunlar kayyumcu. Demokrasi bilmezler. Demokrasi onların menfaatine engel olan şeydir. Bunlar tekçi zihniyete sahiptir. Kendilerinden başkasına yaşam hakkı tanımazlar.”

AKP’li ‘Kürt kökenliler’e seslendi
 Temelli Meclis’te yaşanan “Kürt illeri yoktur” tartışmasına da değinerek, AKP’li ‘Kürt kökenli’ vekillere şöyle seslendi: “Meclis Başkanı size hakaret ediyor, siz susuyorsunuz. Cumhurbaşkanı size hakaret ediyor, siz susuyorsunuz. Seçim zamanı gelince Kürtlüğünüz akınıza geliyor. Sizden hiçbir şey olmaz. O sıralarda bulunan bir vekil bile demedi ki o Kürt illerinde biz de vekillik yapıyoruz. İnsanın kimliği vardır. O kimlik onu var eder. Hepimiz bu kimliğimizle onurlu yaşıyoruz.”

Kürt illerinde işsizlik yüzde 20
İşsizliğe de değinen Temelli, “Türkiye’de işsizlik oranını düşürdük diyorlar. Bunlar işsizliği şöyle düşürüyor. İstatistik kurumunu arıyorlar, ‘düşür’ diyorlar, düşürüyorlar. Urfa’da işsizlik yüzde 17,  Kürt illerinde işsizlik oranı yüzde 20.  İşsizlik demek, yoksulluk demek, işsizlik demek, toplumsal barışın yok edilmesi demek. Urfa gibi toprakları bereketli bir yerde nasıl işsizlik oluyor. Bu bereketli topakların çiftçisi borçlu. İnanılmaz bir zenginliği olan bu toprakların nasıl bu hale geldiği; AKP denen ceberutların politikası” dedi.

Senin sistemine uymayacağız
Temelli şöyle devam etti: “Hakkımıza sahip çıkalım, yan yana gelelim. Hakkımızı isteyelim. Bu siyaset yapmaktır. Herkesi siyaset yapmaya çağırıyoruz. AKP’nin zulmünden kurtulmanın yolu hak mücadelesidir. Bunu en iyi Urfa bilir. Çünkü tarihleri boyunca zulme uğramışlar. Durum o kadar vahim ki panik halinde seçimleri 24 Haziran’a aldılar. Tek bir amaçları var,  yangından mal kaçırmak. Biliyorsunuz 16 Nisan’da halkın oylarını çaldılar. Partili Cumhurbaşkanlığına geçildi. Yine o cumhurbaşkanı ‘Bana hakaret etti’  diye tutuklama yapıyor. E peki bu aynı zamanda parti başkanı, ben de parti başkanıyım. O hakaret edince parti başkanı. Ben söyleyince cumhurbaşkanına hakaret oluyor. Bu madde bile içinden çıkılmaz hal olduğunu gösteriyor. Çünkü ‘bu sistemi ben uydurdum siz de uyun’ diyor. ‘Uymazsanız şiddet var, savaş var’ diyor. Açık söylüyorum uymayacağız. Hala bizi tanımamış. HDP’yi anlamamış. Senin zulmünden zerre kadar korkmuyoruz. Seçime gidiyor, sanıyor kazanacak. Ancak 24 Haziran’da seni süpüreceğiz. Bunun şifresini de söyledik. 7 gün 24 saat herkesi bu mücadeleye katacağız. 7 Haziran’da yarım bırakılan işi 24 Haziran’da tümüyle yapacağız. Onların yöntemi ile değil, barış ve sevgi ile yapacağız.”
Halk buluşmasından sonra Temelli ve HDP heyeti çarşı esnafını ziyaret etti.

MA/URFA

 
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

HABER | KÜLTÜR-SANAT | KADIN | TOPLUM-YAŞAM | DİZİ | FORUM | DÜNYA | KURDÎ | KIRMANCKÎ | YAZARLAR | POLİTİKART | İLETİŞİM | KUNYE | REKLAM
Telefon:+ 49 6102 367690    Fax: + 49 6102 367696     Bilgi:info@yeniozgurpolitika.org     Haber:haber@yeniozgurpolitika.org
© 2016 Yeni Özgür Politika. All rights reserved.

Yorumlar